(SeaPRwire) –   Pengeluar telur segar terbesar di AS mengatakan pada Selasa bahawa mereka sementara menghentikan pengeluaran di loji di Texas selepas dijumpai pada ayam, dan pegawai mengatakan virus itu juga telah dikesan di kemudahan unggas di Michigan.

Ridgeland, Mississippi-berpangkalan Cal-Maine Foods, Inc. mengatakan dalam kenyataan bahawa kira-kira 1.6 juta ayam petelur dan 337,000 anak ayam, kira-kira 3.6% daripada jumlah ternakan keseluruhan mereka, dimusnahkan selepas jangkitan, influenza unggas, dijumpai di kemudahan di Parmer County, Texas.

Loji itu terletak di sempadan Texas-New Mexico di Lembah Texas kira-kira 85 batu (137 kilometer) barat daya Amarillo dan kira-kira 370 batu (595 kilometer) barat laut Dallas. Cal-Maine mengatakan mereka menjual kebanyakan telurnya di kawasan barat daya, tenggara, tengah barat dan timur tengah Amerika Syarikat.

“Syarikat terus bekerjasama rapat dengan pegawai kerajaan persekutuan, negeri dan tempatan serta kumpulan industri terfokus untuk mengurangkan risiko wabak masa depan dan menguruskan tindak balas secara berkesan,” kenyataan itu berkata.

“Cal-Maine Foods sedang berusaha untuk menjamin pengeluaran dari kemudahan lain untuk mengurangkan gangguan kepada pelanggan mereka,” kenyataan itu berkata.

Syarikat itu berkata tiada risiko berkaitan wabak unggas diketahui berkaitan telur yang sedang berada di pasaran dan tiada telur ditarik balik.

Telur yang diuruskan dan dimasak dengan betul selamat untuk dimakan,

Pengumuman oleh Cal-Maine datang sehari selepas seorang telah didiagnosis dengan wabak unggas selepas bersentuhan dengan lembu yang diduga dijangkiti, dan bahawa risiko kepada awam kekal rendah. Kes manusia di Texas menandakan contoh pertama diketahui di seluruh dunia seseorang menangkap versi wabak unggas ini dari mamalia, pegawai kesihatan persekutuan berkata.

Di Michigan, Makmal Diagnostik Veterinar Universiti Negeri Michigan telah mengesan wabak unggas di kemudahan unggas komersial di Ionia County, mengikut Jabatan Pertanian dan Pembangunan Luar Bandar Michigan.

Daerah itu kira-kira 100 batu (161 kilometer) barat laut Detroit.

Jabatan itu berkata ia menerima pengesahan penyakit itu pada Isnin dari makmal dan ia merupakan kali keempat sejak 2022 penyakit itu dikesan di kemudahan komersial di Michigan.

Pensyarah jabatan Jennifer Holton berkata pada Selasa bahawa undang-undang negeri melarang jabatan itu mendedahkan jenis unggas di kemudahan itu. Kemudahan itu telah dikenakan kuarantin dan jabatan tidak menjangkakan sebarang gangguan rantaian bekalan di seluruh negeri, Holton berkata.

Lembu susu di Texas dan Kansas didapati dijangkiti wabak unggas minggu lepas — dan pegawai pertanian persekutuan kemudian mengesahkan jangkitan dalam kawanan susu Michigan yang baru-baru ini menerima lembu dari Texas. Satu kawanan susu di Idaho telah ditambah ke senarai selepas pegawai pertanian persekutuan mengesahkan pengesanan wabak unggas dalam mereka, mengikut siaran akhbar Selasa daripada USDA.


Penulis berita Associated Press Corey Williams di Detroit menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.