(SeaPRwire) –   Puluhan penceramah dan pemuzik membatalkan penampilan mereka di festival South By Southwest (SXSW), membantah penajaan tentera Amerika Syarikat di acara tersebut ketika berlangsungnya konflik Israel-Palestin.

Tentera Amerika Syarikat adalah antara “penaja super” SXSW bagi acara tahunan yang menarik beratus-ribu pengunjung untuk festival panel, persembahan muzik, skrinan filem, dan pameran di Austin, Tx. Tahun ini, semakin banyak artis membantah acara berlangsung, mereka telah memaparkan kenyataan melalui media sosial, menerangkan keputusan mereka dan menyatakan ketidakpuasan hati terhadap penajaan tentera, serta kerjasama SXSW dengan pembekal pertahanan swasta , yang mempunyai kaitan dengan pembuatan dan pembekalan senjata yang digunakan terhadap tentera Israel.

Gabenor Texas Greg Abbott menanggapi bantahan (dahulunya Twitter), berkata,“Kami bangga dengan tentera Amerika Syarikat di Texas. Jika anda tidak suka, jangan datang ke sini.”

Dalam siri ulasan bertindak balas, SXSW berkata, “Kami adalah organisasi yang mengalu-alukan pelbagai pandangan. Muzik adalah jiwa SXSW, dan telah lama menjadi warisan kami. Kami sepenuhnya menghormati keputusan artis-artis ini menggunakan hak bersuara bebas mereka.”

“Industri pertahanan secara sejarahnya merupakan medan ujian bagi kebanyakan sistem yang kita bergantung pada hari ini. Institusi-institusi ini seringkali merupakan pemimpin dalam teknologi baharu, dan kami percaya lebih baik memahami pendekatan mereka akan memberi kesan kepada kehidupan kita,” kenyataan itu diteruskan.

Tentera Amerika Syarikat telah menunjukkan sokongan berterusan kepada Israel sejak negara itu melancarkan serangan ke atas Gaza berikutan serangan Hamas pada 7 Oktober yang mengorbankan 1,200 nyawa. Sejak itu, lebih 30,000 orang terbunuh dan lebih 70,000 cedera di Gaza, mengikut angka yang dibekalkan oleh kementerian kesihatan yang dikendalikan Hamas, dan diulangi oleh. Amerika Syarikat telah memberikan bantuan tentera tahunan kasar sebanyak kepada Israel, mengikut Majlis Hal Ehwal Luar Negeri.

“Kami bangga menjadi penaja SXSW, dan mempunyai peluang untuk mempamerkan Tentera Amerika Syarikat,” kata Matt Ahearn, jurucakap Tentera Amerika Syarikat kepada TIME dalam kenyataan. “SXSW menyediakan peluang unik bagi Tentera untuk bertemu pemimpin dan perintis teknologi, meninjau idea dan pandangan baharu, serta mencipta perkongsian industri dinamik ketika kami mengemaskini masa depan.”

SXSW belum memberi maklumbalas permintaan ulasan TIME.

Berikut adalah senarai lengkap artis yang telah menarik diri dari festival sehingga kini:

Eliza McLamb, TC Superstar, Mamalarky, Proper, The Curls, c*mgirl8, Horse Jumper of Love, Abe Batshon, Buffalo Nichols, Buggin, BODEGA, The Armed. TAGABOW, Farmer’s Wife, Mei Semones, MEDUSA, TC Superstar, Omni, Trauma Ray, Mamalarky, Subsonic Eye, Birthday Girl, Groa, Winona Forever, Little Marzan. Tetchy, Discovery Zone, Friend, Lady Apple Tree, Allegra Krieger, Jess Cornelius, Lip Critic, Godcaster, Lucía Beyond, Gel, May Rio, Greg Freeman, babybaby_explores, The New Eves, Ben Aqua, Bloomsday, Strange Joy, Reyna Tropical, Being Dead, Proper, Enola Gay, Gavin James, Robert Grace, Chalk, Soda Blonde, Madison Baker, Luge, Vilagerrr, Font, Fust, Kolb, Frances Chang, Sarah Morrison, This is Lorelei, Conchúr White, Fantasy of a Broken Heart, Tomato Flower, Merce Lemon, Gold Dime, Vera Ellen, dan…

Kneecap

“Keputusan ini akan memberi kesan kewangan besar kepada Kneecap, sama ada dari segi pendapatan yang hilang mahupun kos logistik yang telah ditanggung, tetapi ia bukan satu sukaran berbanding penderitaan yang tidak terbayangkan yang sedang dilalui setiap minit setiap hari oleh rakyat Gaza,” kata kumpulan band dari Brighton itu dalam .

Lambrini Girls

“Kami menarik diri daripada SXSW esok. Kami tidak akan pergi ke Austin sama sekali,” kata kumpulan band dari Brighton, Lambrini Girls pada 9 Mac.

Scowl

Kumpulan punk Amerika, Scowl menarik diri daripada SXSW pada 8 Mac. “Kami membuat keputusan ini membantah penajaan Tentera Amerika Syarikat bagi SXSW. Selain itu, penglibatan RTX (dahulunya Raytheon), Collins Aerospace, dan BAE Systems yang mempunyai kaitan langsung dengan pembuatan dan pembekalan senjata yang digunakan terhadap orang Palestin.”

Okay Shalom

“Terima kasih atas sokongan dan solidariti menarik diri daripada SXSW. Sentiasa ada perkara yang betul untuk dilakukan dan hampir tidak pernah rumit seperti yang mahu dipercayai oleh pihak berkuasa, dan kadang-kadang ia memerlukan anda melepaskan impian, tetapi impian hanyalah impian dan bukan hidup. Palestin berhak bermimpi. Mereka berhak untuk hidup,” kata artis dari Pantai Timur, Okay Shalom pada .

Squirrel Flower

“Pembekal senjata keuntungan genosida seperti Raytheon membekalkan senjata kepada IDF, dibayar dengan cukai kita. Festival muzik tidak sepatutnya menyertakan pembekal perang keuntungan. Saya menolak untuk terlibat dan menarik balik seni dan buruh saya sebagai bantahan.”

Sprints

Kumpulan punk Ireland dari Dublin, Sprints mengumumkan mereka menarik diri daripada SXSW pada 13 Mac. “Dengan jadual kosong di Austin, kami memutuskan untuk menepati komitmen dan membuat persembahan di KUTX Austin Food Bank Fundraiser pagi ini dan akan bermain satu persembahan pop-up di Lazarus Brewing pada pukul 7 malam Khamis. Tiada acara yang bersangkutan dengan SXSW.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.