'Free Fire' - Closing Night Gala - 60th BFI London Film Festival

(SeaPRwire) –   Tahap kegembiraan tinggi untuk Anugerah Akademi Oscar yang akan berlangsung pada Ahad, 10 Mac—terutamanya untuk prospek filem yang paling banyak dicalonkan, Christopher Nolan’s Oppenheimer, dan pelakon utamanya, Cillian Murphy.

Murphy telah dicalonkan untuk Pelakon Terbaik dalam biopik tentang pencipta bom atom, Oppenheimer, dan sudah mula menerima pujian musim ini. Peranan ini telah melancarkan Murphy, 47 tahun, seorang pelakon tetap filem Nolan dan seorang nama rumah tangga di UK dan Ireland kelahirannya, ke dalam kemasyhuran Hollywood.

Berikut adalah bagaimana Murphy sampai ke sana dan segala yang perlu anda ketahui tentang calon Oscar ini.

Apakah latar belakang Cillian Murphy?

Murphy dilahirkan di Bandar Cork, Ireland, sebagai anak sulung daripada empat beradik. Bapanya merupakan seorang pegawai awam dan ibunya merupakan seorang guru bahasa Perancis.

Murphy menghadiri sekolah swasta lelaki dan kemudiannya menyertai Kolej Universiti Cork untuk mempelajari undang-undang, tetapi gagal dalam peperiksaan tahun pertamanya, kerana, menurut katanya, “Saya tiada hasrat untuk melakukannya,” lapor.

Adakah Cillian Murphy mempunyai isteri dan keluarga?

Murphy telah berkahwin sejak 2004 dengan artis visual Ireland Yvonne McGuinness. Mereka bertemu pada pameran kerja McGuinness pada 1996. Murphy pernah bermain gitar dalam kugiran jazz asid yang diilhamkan Frank Zappa bernama “The Sons of Mr. Green Genes”. Pasangan ini mempunyai dua anak remaja lelaki, dan berpindah keluarga selepas 14 tahun di London kembali ke Ireland pada 2015.

“Kami mahu kanak-kanak menjadi orang Ireland, dan mereka agak pada usia remaja di mana mereka mempunyai loghat Inggeris yang sangat tinggi dan saya tidak begitu menghargainya,” kata Murphy semasa penampilan di podcast Dax Shepard’s.

Di tempat lain, Murphy mengakui bahawa keseimbangan kerja dan kehidupan “sukar. Saya mempunyai isteri yang hebat dan saya tidak dapat melakukan ini tanpa pengertiannya dan pengertiannya. Tetapi ia merupakan cabaran. Saya fikir ia sama untuk mana-mana bapa yang kerjanya mengambilnya jauh, yang biasanya dilakukannya, dan yang menghabiskan masanya, yang kerjaku lakukan.”

Cillian Murphy mempunyai senarai TV dan filem yang menakjubkan

Selepas muzik tidak berjaya untuknya, Murphy menumpukan perhatian kepada lakonan. Pada 1996, ketika berusia 19 tahun, pelakon yang tidak dikenali itu dipilih untuk watak utama dalam pementasan oleh dramatis Ireland Enda Walsh bertajuk Disco Pigs. Pertunjukan itu berjaya dalam lawatan dan membawa kepada adaptasi filem pada 2001, dengan kisah itu menjadi klasik tempatan tentang remaja.

Murphy mendapat peluang besar di layar lebar menerusi filem Danny Boyle’s 28 Days Later, thriller zombie British 2002 yang mengejutkan dengan kejayaannya. Peranan ini yang membawa Nolan memperhatikan Murphy,

Nolan mengakui bahawa beliau pertama kali melihat Murphy dalam foto akhbar untuk wataknya dalam 28 Days Later––dan terkesan dengan mata biru menakjubkan dan kehadiran Murphy. Nolan kemudian menonton filem itu dan menjemput Murphy untuk uji bakat untuk peranan Batman dalam filem 2005 Batman Begins. Watak itu akhirnya diberikan kepada Christian Bale, tetapi Murphy sebaliknya mendapat watak penjahat Dr. Jonathan Crane, “Scarecrow.”

Murphy kemudian menyertai Nolan untuk dua filem Batman lagi, bersama-sama Inception, Dunkirk dan akhirnya Oppenheimer.

Watak paling terkenal Murphy di UK dan Ireland ialah sebagai gangster Tommy Shelby dalam siri TV Peaky Blinders, yang asalnya dicipta oleh BBC dan kemudian diambil alih oleh Netflix. Siri ini berjalan dari 2013 hingga 2022. Murphy memenangi anugerah di UK dan Ireland untuk lakonannya.

Berapa banyak yang dibayar kepada Cillian Murphy untuk Oppenheimer?

Murphy dilaporkan menerima $10 juta daripada filem itu, walaupun jumlah itu belum disahkan. Murphy pernah berkata pada 2019 bahawa beliau tidak selesa dengan skala bayaran sebagai seorang pelakon.

“Saya sangat beruntung. Kadang-kadang saya malu dengan itu,” katanya. “Saya berjuang dengan itu. Maksud saya, pelakon dibayar terlalu tinggi, tahu? Ia menyenangkan apabila anda dibayar, apabila anda muda, dan anda telah berpindah daripada tidak mempunyai wang, tetapi bersalah Katolik segera melanda, dan saya seperti—semuanya akan pergi salah. Anda tidak layak untuk ini. Dan saya tidak.”

Dia dikenali kerana mengelakkan kemasyhuran

Murphy pernah berbicara tentang bagaimana beliau tidak menikmati perhatian yang datang dengan kemasyhuran.

“Kemasyhuran seperti menunggang komuter,” katanya kepada majalah . “Anda perlu menunggang komuter untuk sampai ke destinasi anda.”

“Saya tidak keluar. Saya kebanyakannya di rumah, atau bersama kawan-kawan, kecuali saya mempunyai filem untuk mempromosikan. Saya tidak suka difoto oleh orang. Saya rasa itu menyinggung,” katanya.

Cillian Murphy telah menumpukan projek kegemaran Ireland dan cintanya terhadap pentas

Murphy pernah berlakon dalam filem-filem kecil sepanjang jalan, termasuk membintangi dan menghasilkan filem 2024 The Son, adaptasi novel Ireland tentang—rumah-rumah pekerja untuk ibu tunggal dan wanita lain yang rentan yang dikendalikan oleh empat perintah Katolik di Ireland sehingga 1996. Filem ini menyatukan semula Murphy dengan rakan sekerjanya dalam Disco Pigs, pelakon Ireland Eileen Walsh.

Sejak debut pentasnya sebagai remaja, Murphy sentiasa berminat dalam teater. Pada 2019, beliau membintangi , adaptasi novel oleh dramatis yang sama yang menulis pertunjukan di mana beliau mendapat permulaannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.