Just Stop Oil Protest In Westminster

Anda mungkin telah melihat tajuk berita: sup tomato dilontarkan ke atas lukisan terkenal Van Gogh Sunflowers, kue coklat vegan dilontarkan ke wajah patung lilin King Charles III di Madame Tussauds dan penunjuk perasaan mengganggu persembahan langsung muzikal Les Misérables.

Protes viral ini dilakukan oleh kumpulan aktivis Just Stop Oil, kumpulan aktivis British yang menentang projek bahan api fosil baru di UK untuk memerangi perubahan iklim, yang telah mendapat perhatian melimpah dan memicu pujian dan kritikan dalam kurang daripada dua tahun aktiviti.

Dengan kumpulan ini kembali menjadi tajuk berita, ini yang perlu anda ketahui tentang organisasi aktivis iklim ini.

Apakah Just Stop Oil dan apa yang mahu dicapai kumpulan ini?

Just Stop Oil menjelaskan dirinya sebagai “kumpulan tindakan awam tidak keganasan yang menuntut Kerajaan UK menghentikan semua lesen minyak, gas dan arang batu baru.”

Dalam kempen dan dokumen penyelidikan awam kumpulan, mereka mendakwa bahawa pengekstrakan bahan api fosil baru “akan membunuh anak-anak kita dan menghukum manusia kepada kebinasaan” dan perubahan iklim disebabkan manusia “akan memusnahkan tamadun manusia kecuali tindakan kecemasan diambil untuk mengurangkan pelepasan Gas Rumah Hijau kita ke sifar dalam skala masa yang sangat singkat.”

Kumpulan itu bertujuan mencapai ini dengan memindahkan subsidi kerajaan UK untuk industri minyak dan gas ke tenaga bersih, pengangkutan awam dan pemasangan untuk mengurangkan penggunaan tenaga. Ia menyeru kerajaan untuk beralih ke tenaga mampan dengan “mencipta jutaan pekerjaan mahir yang sesuai dan melindungi hak pekerja dalam industri yang lenyap” atau menunggu “kemusnahan tidak terelakkan” masyarakat.

Siapa di sebalik kumpulan ini?

Just Stop Oil adalah gabungan tidak hierarki penganjur, saintis, peguam dan bekas pekerja industri minyak yang beroperasi dalam blok autonomi tanpa kepimpinan formal, kata Indigo Rumbelow, wajah awam organisasi itu kepada The Guardian tahun lalu. Beliau berkata kumpulan itu ditubuhkan pada Disember 2021, walaupun menjadi awam pada Februari 2022.

“Penasihat” kumpulan itu, mengikut artikel yang sama, diidentifikasi di tempat lain sebagai pengasas bersama, ialah Roger Hallam. Beliau telah mengatakan beliau ialah petani organik di Wales sebelum berpaling ke aktivisme. Hallam juga mengasaskan kumpulan protes perubahan iklim serupa Extinction Rebellion.

Just Stop Oil mendapatkan pembiayaannya melalui derma daripada orang ramai, individu peribadi dan geran. Dari Mac hingga Ogos 2023, kumpulan itu menerima 51% pembiayaannya daripada derma awam, 21% daripada derma melebihi £20,000, 16% daripada pengusaha tenaga hijau Dale Vince, 10% daripada pengarah filem Hollywood Adam McKay dan 2% daripada Climate Emergency Fund berpangkalan di AS, kumpulan itu memberitahu TIME dalam kenyataan melalui emel pada 11 Nov. Kumpulan itu tidak memberikan jumlah keseluruhan derma yang diterima.

Vince, yang menulis dalam The Guardian bahawa beliau memberikan kumpulan itu lebih daripada £340,000, mengumumkan beliau menarik balik sokongan kewangannya pada Oktober 2023, dengan mengatakan perubahan di kotak undi lebih berkesan daripada protes dan menyeru orang “untuk mengundi untuk menyelamatkan planet.”

Climate Emergency Fund ditubuhkan dengan pembiayaan daripada waris Aileen Getty, cucu kepada magnat minyak J. Paul Getty, yang berkata dalam op-ed untuk The Guardian beliau bangga menyokong Just Stop Oil.

Kumpulan itu menyatakan dalam laman webnya ia menggunakan wang itu untuk perekrutan, latihan, pembinaan kapasiti, pendidikan, makanan ringan, penginapan dan kos perjalanan.

Apakah protes paling produktif kumpulan ini sehingga kini?

Just Stop Oil menetapkan ultimatum untuk kerajaan UK memenuhi tuntutannya menjelang 14 Mac 2022. Apabila kerajaan tidak berbuat demikian, kumpulan itu memulakan protes dan gangguan untuk menarik perhatian kepada sebab mereka – daripada memanjat tangki minyak ke mengganggu acara BAFTA (Anugerah Akademi Filem dan Televisyen British) di karpet merah.

Dalam insiden paling terkenal, dua ahli kumpulan difoto melemparkan kue coklat ke patung lilin Raja Charles III di Madame Tussauds pada Oktober 2022. Pasangan itu menafikan tuduhan jenayah, tetapi disabitkan dalam perbicaraan dan diarahkan hakim membayar £3,500 ($4,278) sebagai pampasan kepada muzium untuk membaiki patung pada Januari. Kumpulan itu juga berulang kali menyasarkan karya seni di muzium, mengilhami tindakan protes serupa di seluruh Eropah.

Pada Julai 2022, lima aktivis ditahan selepas menempelkan tangan mereka ke bingkai salinan lukisan Leonardo da Vinci The Last Supper di Akademi Diraja London, dengan seorang menyemburcat “NO NEW OIL” di dinding.

Pada Oktober lalu,