(SeaPRwire) –   Adaptasi Avatar: The Last Airbender aksi langsung baharu, yang ditayangkan di Netflix pada 22 Feb, merupakan pembuatan semula siri animasi Nickelodeon 2005 yang disayangi. Ini bukan kali pertama Avatar menerima adaptasi aksi langsung: Pada 2010, versi cerita daripada penulis dan pengarah M. Night Shyamalan mendapat reaksi negatif selepas beliau melakonkan pelakon kulit putih untuk melakonkan watak Asia dan mempunyai skor 5% dalam Rotten Tomatoes sehingga ke hari ini.

Avatar berlaku di dunia yang terbahagi kepada empat negara—Fire Nation, Water Tribe, Air Nomads, dan Earth Kingdom. Ada orang daripada setiap negara yang boleh memanipulasi elemen masing-masing, yang dikenali sebagai “benders.” Hanya seorang, Avatar, boleh memanipulasikan kesemua empat elemen. Dalam siri ini, dia adalah Aang (dilakonkan oleh Gordon Cormier), yang harus menguasai kesemua elemen untuk menyelamatkan dunia. 

Apa yang berlaku dalam Avatar: The Last Airbender asal? 

Dalam siri animasi 2005, Fire Nation telah melancarkan serangan menyeluruh terhadap negara lain, menghapuskan sepenuhnya Air Nomads. Dunia tidak melihat Avatar selama 100 tahun. Apabila adik-beradik Water Tribe, Sokka dan Katara, menemui Aang dalam sfera beku bersama bison terbang Appa-nya, mereka mengetahui bahawa dia adalah Avatar dan dia harus menguasai keempat-empat elemen untuk mengalahkan Fire Nation. Mereka bertiga mengembara dari negara ke negara, sambil diburu oleh Putera Fire Kingdom, Zuko.

Ditetapkan di dunia fantasi yang <>, Avatar memikat peminat dengan penceritaan dan dunia yang dibina dengan teliti, serta perkembangan watak yang penuh perhatian. Siri animasi sekuel, The Legend of Korra, ditayangkan pada 2012. Avatar menyaksikan kebangkitan semula populariti semasa pandemik pada 2020, menjadi salah satu rancangan Netflix yang paling banyak ditonton. 

Penerbitan siri aksi langsung Avatar yang kontroversial

Peminat Avatar mempunyai beberapa kebimbangan tentang siri baharu selepas pencipta asal, Michael Dante DiMartino dan Bryan Konieztko meninggalkan rancangan itu. Apabila adaptasi diumumkan pada 2018, keduanya diumumkan sebagai pelari rancangan dan penerbit eksekutif. Tetapi pada tahun 2020, mereka mengeluarkan kenyataan berasingan yang mengatakan bahawa mereka meninggalkan projek tersebut kerana perbezaan kreatif.

“Apabila Netflix membawa saya untuk menjalankan siri ini bersama-sama [DiMartino] dua tahun lalu, mereka membuat janji yang sangat umum untuk menyokong visi kami,” tulis Konieztko di Instagram. “Malangnya, tiada tindakan susulan untuk janji itu.”

DiMartino berkata bahawa walaupun ia adalah keputusan yang sukar, namun ia adalah keputusan yang betul.

“Adaptasi aksi langsung Netflix mempunyai potensi untuk menjadi baik. Ia mungkin menjadi rancangan yang dinikmati oleh ramai daripada anda,” tulisnya dalam catatan itu. “Tetapi yang pasti ialah apa pun versi yang ditayangkan di layar, ia bukanlah apa yang Bryan dan saya bayangkan atau ingin hasilkan.”

Penulis dan penerbit TV, Albert Kim, yang mengambil alih sebagai pelari rancangan, <>, pada Disember bahawa mengadaptasi rancangan itu tanpa pencipta asal pada mulanya merupakan prospek yang menakutkan.

“Anda patut berasa dungu jika tidak sedikit pun rasa takut. Reaksi pertama saya selepas ‘tahun ke neraka!’ ialah ‘sy-t suci,’” katanya. “Adakah saya benar-benar mahu melakukan ini? Adakah terdapat cara untuk memperbaiki yang asal?’ Bila-bila masa anda menangani sesuatu yang sudah disayangi oleh berjuta-juta peminat, anda perlu bertanya kepada diri anda soalan-soalan itu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.