Capitol Hill

(SeaPRwire) –   Artikel ini adalah sebahagian daripada The D.C. Brief, surat berita politik TIME. Daftarkan diri anda untuk menerima berita seperti ini di dalam peti surat anda.

Ada perasaan mengganggu selama beberapa tahun terakhir—katakanlah empat tahun—bahawa realiti di luar hidung kita sebenarnya tidak nyata. Perasaan yang berterusan bahawa adegan yang kita saksikan sangat tidak berkaitan dengan naratif yang telah ditanam di dalam fikiran kita. Ia seperti alam bawah sadar kolektif kita menyalurkan filem Marx Brothers dan kebanyakan kita: Jadi, siapa yang anda percayai? Saya atau mata anda sendiri? Ia benar-benar telah menjadi Zaman Keemasan Gaslighting, ketika nuh-uh untuk sesuatu yang cukup canggih layak untuk . Hanya lihat bekas Presiden Donald Trump, yang dunia sebagai pemutar fakta yang sangat berkesan dan berbahaya. Ia mungkin akan membawanya kembali ke Rumah Putih untuk penggal kedua.

Tiada di mana konflik antara lobus okipital-versus-saraf saraf mata lebih jelas daripada laporan panel Etika Dewan yang merosakkan yang dikeluarkan Khamis lalu mengenai Ahli Kongres George Santos, Republikan pertama dari Long Island, N.Y. Membaca keseluruhan 56 muka suratnya adalah seperti memandang melalui cermin di mana segala-galanya di seberang kaca adalah setimpal absurdist. Dan, untuk banyak daripada dakwaan tidak rasmi yang sebulat suara dan bipartisan, Santos sendiri adalah Hatter Gila yang menculik parti teh Alice.

Laporan itu begitu merosakkan sehingga usaha lama untuk mengusir George Santos kelihatan mungkin akan meletup. Rep. Michael Guest, seorang Republikan dari Mississippi dan pengerusi Jawatankuasa Etika Dewan, sendiri Jumaat pagi. Undian mungkin akan datang selepas Hari Kesyukuran.

“Bukti yang ditemui dalam siasatan Subjawatankuasa Siasatan Jawatankuasa Etika lebih daripada cukup untuk menghendaki hukuman dan hukuman yang paling sesuai ialah pengusiran,” kata Guest dalam kenyataan. “Jadi, terpisah daripada proses Jawatankuasa dan peranan saya sebagai Pengerusi, saya telah mengemukakan resolusi pengusiran.”

Sejak memenangi kerusi dalam salah satu kawasan kongres terkaya di Amerika—versi nyata West Egg Jay Gatsby adalah di daerah Santos—Santos telah untuk menjadi seorang pendokong baru gaslighting. (Begitu matang representasinya yang salah bahawa Rakan TIME Mark Chiusano sedang menerbitkan buku tentang tokoh ini dengan tepat bertajuk The Fabulist: The Lying, Hustling, Grifting, Stealing, and Very American Legend of George Santos sebaik sahaja cuti Kesyukuran.)

Masalahnya begitu nyata bahawa satu adegan dari laporan kerajaan yang dibiayai pembayar cukai itu merangkumi betapa jauhnya Santos telah melarikan diri ke liang kelinci representasinya yang salah. Pada 1 Disember 2021, pasukan kempennya mengurung Santos dan mempersembahkan kepadanya laporan dalaman 141 muka surat yang mengandungi semua yang mereka telah temui tentang ketidakseragaman, tuntutan yang dipertingkatkan dalam biografinya, dan lubang dalam kisahnya. Ia hanya membawa sebahagian kecil apa yang akan diketahui tentang Santos.

Semua kempen yang baik melakukan usaha ini untuk melihat di mana mereka rentan. Ahli-ahli staf memberitahu Santos bahawa beliau perlu membersihkan ketidaktelitiannya dan mula mewakili dirinya dengan lebih jujur jika beliau mahu peluang untuk memenangi cubaan keduanya untuk sampai ke Kongres. Beberapa mendesaknya untuk menarik diri ketika itu sebelum perkara-perkara menjadi tidak terkawal. Menurut dua saksi yang bekerjasama dengan penyiasat Etika, “staf kempen sendiri Santos melihatnya sebagai ‘fabulist’, di mana kecenderungan untuk berbohong begitu membimbangkan sehingga dia disarankan untuk mencari rawatan.”

Santos, yang salah mewakili ikatan keluarganya dengan dan sama, dan pernah menggunakan nama George Devolder ketika cuba mendapatkan orang kaya membuka dompet mereka, tidak mahu berubah. Tiga staf meninggalkan. Mereka yang kekal diberitahu untuk tidak mempercayai soalan-soalan tertentu yang dibangkitkan dalam laporan dalaman.

Panel Etika membuat pemerhatian ini: “Ini adalah momen penting di mana Ahli Perwakilan Santos boleh mengakhiri semua kebohongan yang dia katakan, atau sekurang-kurangnya, mengambil langkah untuk membetulkan rekod tentang latar belakangnya dan kewangan peribadi dan kempennya. Sebaliknya, dia mengecilkan kepentingan laporan itu, memberitahu staf baru yang dibawa masuk untuk menggantikan mereka yang telah pergi, dan mereka yang kekal, bahawa laporan itu tidak tepat.” Secara ringkasnya: inilah di mana perkara-perkara keluar landasan.

Dan bagaimana.

Santos cuba melemparkan pengurus kewangan kempennya ke bawah; dia bangun pada bulan Oktober dan bersalah sambil menghadapi hingga lima tahun penjara. Pegawai kempen Santos yang lain minggu ini bersalah atas tuduhan menyamar sebagai ketua bantuan bekas Speaker Dewan Kevin McCarthy dalam panggilan yang bertujuan untuk menipu dermawan dan mendapatkan 15% komisen untuk dirinya sendiri. Bantuan itu, Sam Miele, hingga dua tahun penjara.

Santos, sementara itu, menghadapi 23 pertuduhan jenayah. Dia telah memasuki plea tidak bersalah dan meletakkan jaminan $500,000 untuk kekal bebas sementara menunggu perbicaraan. Usaha untuk mengeluarkannya dari Dewan awal bulan ini kerana penyokongnya mendesak rakan-rakan Republikan untuk menunggu sehingga mereka boleh mengkaji laporan Etika.

Laporan itu mendedahkan senarai lain pelanggaran. Kempen pertamanya menutup 2019 dengan $150, tetapi melaporkan mempunyai lebih daripada $4,000 dalam akaun. Dan daripada mempunyai $73,000 pada akhir Jun 2020 seperti dilaporkan, kempen itu hanya mempunyai sedikit kurang daripada $14,000. Dan untuk terus berpesta, Santos membuat pinjaman kempen palsu yang dia “bayar balik” kepada dirinya sendiri; semasa kempen 2020, jumlah itu mencapai $31,000. Ahli staf ketika itu berpendapat bahawa nombor itu mungkin akan mencapai $100,000.

Ia menjadi lebih buruk apabila dia bertanding buat kali kedua. Secara kertas, dia meminjamkan lebih daripada $700,000 kepada kempen 2022nya. Tetapi sebenarnya dia tidak mempunyai jumlah tunai yang hampir dekat dengan itu yang tersedia, apatah lagi percuma untuk kempennya. Dan, dalam bidang yang memalukan secara peribadi, terdapat tanda bahawa Santos menggunakan sumbangan kempen untuk pembelian bernilai kira-kira $6,000 di kedai mewah Ferragamo, dan apa yang disenaraikan dalam helaian kempen sebagai Botox. Di tempat lain, wang kempen membayar langganan di , laman web yang paling terkenal dengan pornografi.

Jika semua ini kelihatan agak paroki, ia memang begitu. Tetapi bahkan dalam profesi memanipulasi kebenaran politik, anda tidak boleh mengelirukan FEC. Anda tidak boleh berbohong kepada dermawan atau mencampur cek daripada mereka walaupun agak berdasarkan pencurian identiti. Dan anda tidak boleh memalsukan pinjaman dan menggunakan kempen seperti dana simpanan. Itu jelas penyalahgunaan sama ada sifat politik atau jenayah. (Jika benar, tentu sahaja.)

Yang paling penting: anda tidak boleh kekal di Kongres dalam keadaan sebegini.

Tetapi undi Santos, sehingga kini, kekal berguna kepada partinya, yang merupakan sebab mengapa begitu banyak Republikan marah secara peribadi selama berbulan-bulan tentang penarikan Santos terhadap jenama GOP sementara melindunginya secara serentak. Dengan majoriti sifar dalam Dewan, GOP memerlukannya di kerusi itu. Dan jika pilihan raya diadakan hari ini di kawasan itu seperti dilukis sekarang, Demokrat akan mempunyai kelebihan diperhitungkan dua mata.

Santos terus menjalankan urusannya seolah-olah tiada apa-apa yang boleh dipegang. Dalam siri tweet gila yang tidak berhingus, beliau sidang akhbar bercerita pada 30 Nov. Selepas pelancaran laporan, Santos tidak ada laluan yang boleh dilalui untuk penggal kedua dan akan meninggalkan usaha pemilihan semula. Tetapi Santos bukanlah sosok yang dikenali dengan kematangan atau rasionaliti.

Ini sebabnya Washington kelihatan tidak dapat melepaskan ketegangan antara apa yang mereka ketahui benar—bahawa Santos adalah penipu kelas kedua yang perlu ditunjukkan pintu keluar—dan kegunaannya untuk eksploitasi Republikan pada undi sukar. Tiada yang lain daripada bekas Presiden Czech Vaclav Havel—yang menghiasi vestibul di Capitol di mana Santos masih berkhidmat—pernah memberi dorongan ini kepada mereka dengan imajinasi yang agresif: “Kita tidak boleh takut bermimpi yang kelihatan mustahil jika kita mahu yang kelihatan mustahil menjadi realiti.” Itu mungkin telah menjadi slogan kempen yang sesuai untuk George Santos yang satu ini. Tentu saja satu yang terbukti benar dalam kempen di mana nama sebenar calon itu pun dipertikaikan.

Fahami apa yang penting di Washington. .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)