(SeaPRwire) –   WASHINGTON – Senat AS awal Selasa meluluskan bantuan ketenteraan $95.3 bilion untuk Ukraine, Israel dan Taiwan selepas sesi perbahasan sepanjang malam yang jarang berlaku.

Undian itu datang selepas kumpulan kecil Republikan yang menentang $60 bilion untuk Ukraine memegang lantai Senat sepanjang malam, menggunakan jam-jam terakhir perbahasan untuk mendakwa bahawa AS seharusnya memberi tumpuan kepada masalahnya sendiri sebelum menghantar lebih banyak wang ke luar negara. Tetapi 22 Republikan mengundi bersama hampir semua Demokrat untuk meluluskan pakej itu 70-29, dengan penyokong mendakwa bahawa meninggalkan Ukraine boleh memberi semangat kepada Presiden Rusia Vladimir Putin dan .

“Dengan undang-undang ini, Senat mengisytiharkan bahawa kepimpinan Amerika tidak akan berkurangan, tidak akan goyah, tidak akan gagal,” kata Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer, yang bekerja rapat dengan Ketua Minoriti Mitch McConnell untuk undang-undang itu.

Kelulusan undang-undang itu melalui Senat merupakan tanda yang menggalakkan bagi Ukraine di tengah .

Namun pakej itu menghadapi masa depan yang sangat tidak pasti di Dewan, di mana Republikan garis keras yang sejalan dengan bekas Presiden Donald Trump – calon terdepan untuk pencalonan presiden GOP, dan pengkritik sokongan untuk Ukraine – menentang undang-undang itu.

Speaker Mike Johnson pada pakej itu dalam kenyataan Isnin malam, dengan jelas bahawa ia mungkin mengambil masa berminggu-minggu atau berbulan-bulan sebelum Kongres menghantar undang-undang ke meja Presiden Joe Biden – jika langsung.

Namun demikian, undian itu merupakan kemenangan bagi kedua-dua pemimpin Senat. Schumer menyatakan sokongan bipartisan yang kuat dan meramalkan jika Speaker Dewan membawanya ke hadapan ia akan mendapat sokongan yang sama kuat di dewan itu. McConnell telah menjadikan Ukraine sebagai keutamaannya dalam beberapa bulan kebelakangan ini, dan tegas di hadapan dari konferensi GOP sendiri.

Berucap secara terus kepada pengkritiknya dalam ucapan lantai Ahad, McConnell berkata bahawa “mata dunia” sedang menumpukan perhatian kepada Senat AS.

“Adakah kita akan memberi mereka yang menghendaki kita bahaya lebih sebab untuk mempersoalkan tekad kami, atau adakah kita akan memperbaharui penggunaan kekuatan Amerika?” tanya McConnell.

Dolar yang diberikan oleh undang-undang itu akan membeli peralatan pertahanan buatan AS, termasuk peluru dan sistem pertahanan udara yang pihak berkuasa mengatakan sangat diperlukan ketika Rusia menghancurkan negara itu. Ia juga termasuk $8 bilion untuk kerajaan Kyiv dan bantuan lain.

“Untuk kami di Ukraine, bantuan berterusan AS membantu menyelamatkan nyawa dari keganasan Rusia,” Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy memaparkan di media sosial. “Ia bermakna kehidupan akan terus di bandar-bandar kami dan akan mengatasi perang.”

Selain itu, undang-undang itu akan memberikan $14 bilion untuk perang Israel dengan Hamas, $8 bilion untuk Taiwan dan rakan-rakan di Wilayah Asia Pasifik Timur untuk menentang China, dan $9.2 bilion dalam .

Dua Demokrat, Sen. Jeff Merkley dari Oregon dan Sen. Peter Welch dari Vermont, serta Sen. Bernie Sanders, seorang bebas, mengundi terhadapnya. Ahli politik progresif itu telah membantah menghantar senjata serangan ke Israel.

“Saya tidak dapat dengan hati yang tenang menyokong penghantaran bilionan dolar tambahan wang cukai untuk kempen tentera Perdana Menteri Netanyahu di Gaza,” kata Welch. “Ia merupakan kempen yang telah membunuh dan mencederakan bilangan warga awam yang mengejutkan. Ia telah mewujudkan krisis kemanusiaan yang besar.”

Kelulusan undang-undang itu mengikuti hampir lima bulan perbincangan yang menyiksa mengenai satu undang-undang yang luas yang akan menggabungkan bantuan luar negara dengan penyusunan semula dasar sempadan dan pemohon suaka. Republikan menuntut pertukaran, dengan berkata gelombang migrasi ke Amerika Syarikat perlu ditangani bersama-sama dengan keselamatan sekutu.

Tetapi persetujuan bipartisan mengenai keselamatan sempadan runtuh hanya beberapa hari selepas pengumumannya, perkembangan yang membuatkan perunding terkejut. Republikan mengisytiharkan undang-undang itu tidak mencukupi dan di lantai Senat.

Selepas dasar sempadan runtuh, kedua-dua pemimpin meninggalkan peruntukan sempadan dan terus maju dengan meluluskan pakej bantuan luar negara sahaja – seperti yang dimaksudkan oleh Demokrat pada asalnya.

Walaupun pakej bantuan luar negara yang dikurangkan akhirnya mendapat sokongan cukup Republikan untuk diluluskan, beberapa senator Republikan yang sebelum ini menyatakan sokongan untuk Ukraine mengundi terhadapnya. Episod itu mengekspos pertikaian dalam parti itu lebih terbuka lagi apabila Trump terus berkeras dan sebilangan undang-undang terbuka memanggil agar McConnell meletak jawatan.

Sen. J.D. Vance, seorang Republikan Ohio, mendakwa bahawa AS seharusnya menarik diri dari konflik itu dan membantu mengadakan perbincangan damai dengan Putin Rusia. Beliau mempersoalkan kebijaksanaan terus menggalakkan pertahanan Ukraine apabila Putin kelihatan bertekad berperang selama bertahun-tahun.

“Saya fikir ia berkaitan dengan realiti yang kita hidup, yang mana mereka merupakan negara yang lebih kuat, dan ia merupakan rantau dunia mereka,” katanya.

Vance, bersama-sama Senator Kentucky Rand Paul dan penentang lain, menghabiskan beberapa jam di lantai mengkritik bantuan itu dan membantah proses Senat. Mereka bertekad untuk menangguhkan undian akhir, berucap di lantai sehingga fajar.

Penyokong bantuan itu membalas dengan amaran bahawa membungkuk kepada Rusia akan menjadi kesilapan sejarah yang membawa akibat buruk. Dalam pertukaran yang luar biasa terus terang, senator Republikan yang menyokong bantuan itu menentang beberapa penentang secara terus di lantai.

Senator North Carolina Thom Tillis membalas dengan marah beberapa hujah mereka, dengan menyatakan bahawa wang itu hanya akan membantu Ukraine kurang daripada setahun dan kebanyakannya akan pergi untuk mengisi semula stok tentera AS.

“Mengapa saya begitu fokus pada undian ini?” kata Tillis. “Kerana saya tidak mahu berada di muka sejarah yang akan kita sesali jika kita meninggalkan. Anda akan melihat pakatan yang menyokong Ukraine runtuh. Anda akhirnya akan melihat China menjadi lebih berani. Dan saya tidak akan berada di muka sejarah itu.”

Senator Jerry Moran, R-Kan., menjadi terasa apabila berbicara mengenai kebosanan Senat dan menghabiskan masa jauh dari keluarga untuk mencapai sedikit. “Tetapi sekali-sekala terdapat isu-isu yang datang ke hadapan kita yang kelihatan menjelaskan sebab kita berada di sini,” katanya, suaranya bergetar.

Moran mengakui bahawa kos pakej itu berat baginya, tetapi menyatakan jika Putin menyerang ahli NATO di Eropah, AS akan terikat dengan perjanjian untuk terlibat secara langsung dalam konflik – komitmen yang Trump telah dipersoalkan ketika beliau mengejar penggal kedua di Putera White.

Dalam perhimpunan Sabtu, Trump sekutu NATO yang akan disokong Rusia “untuk melakukan apa sahaja yang mereka mahu” kepada ahli yang “tertunggak” dalam komitmen kewangan dan tentera mereka kepada pakatan itu. Bekas presiden itu telah dari doktrin dasar luar negara agresif Amerika yang melibatkan diri secara meluas dan ke arah isolasionisme “Amerika Dahulu”.

Membawa slogan itu, Moran berkata, “Saya percaya Amerika Dahulu, tetapi sayangnya Amerika Dahulu bermakna kita perlu terlibat dalam dunia.”

Walaupun majoriti besar Republikan Dewan menentang bantuan itu dan tidak mungkin menentang Trump, sebilangan kecil ahli politik GOP telah menunjukkan mereka akan berusaha untuk meluluskannya.

Pengerusi Jawatankuasa Perisikan Dewan Mike Turner, R-Ohio, mengembara ke Ukraine minggu lalu dengan delegasi bipartisan dan bertemu dengan Zelenskyy. Turner memaparkan dalam X, bekas Twitter, selepas lawatan itu bahawa “Saya menekankan komitmen Amerika untuk menyokong Ukraine dalam perjuangannya menentang Rusia.”

Tetapi Speaker Johnson berada dalam kedudukan sukar. Majoriti konferensnya menentang bantuan itu, dan beliau cuba memimpin majoriti sempit dan mengelakkan nasib pendahulunya, bekas Speaker Kevin McCarthy, yang digulingkan pada Oktober.

Johnson, R-La., berkata dalam kenyataan Isnin malam bahawa kerana pakej bantuan luar negara itu tidak menangani isu sempadan yang paling mendesak menghadapi negara, ia “senyap mengenai isu paling mendesak yang dihadapi negara kita.” Ia merupakan tanda paling baru – dan mungkin paling berakibat – tentangan kepada bantuan Ukraine dari kepimpinan Dewan GOP, yang sebelum ini menolak rancangan sempadan bipartisan itu sebagai “tidak boleh diterima”, menyumbang kepada kemusnahan yang cepat.

Namun demikian, undian itu merupakan kemenangan bagi kedua-dua pemimpin Senat. Schumer menyatakan sokongan bipartisan yang kuat dan meramalkan jika Speaker Dewan membawanya ke hadapan ia akan mendapat sokongan yang sama kuat di dewan itu. McConnell telah menjadikan Ukraine sebagai keutamaannya dalam beberapa bulan kebelakangan ini, dan tegas di hadapan dari konferensi GOP sendiri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.