kyrsten-sinema-wont-seek-reelection

(SeaPRwire) –   PHOENIX — Senator Bebas Kyrsten Sinema dari Arizona mengumumkan pada hari Selasa bahawa beliau tidak akan mencari pemilihan semula untuk penggal kedua selepas beliau menjauhkan diri daripada Parti Demokrat yang meninggalkannya tanpa laluan yang jelas untuk pemilihan semula.

Pengumuman Sinema datang selepas Senator Republikan menghalang satu rang undang-undang bipartisan untuk membantu menjamin sempadan Amerika Syarikat-Mexico dan memberikan bantuan tentera kepada Ukraine dan Moldova, yang Sinema habiskan berbulan-bulan merundingkan. Beliau berharap ia akan menjadi pencapaian tandatangan menangani salah satu cabaran yang paling sukar di Washington, serta dorongan kuat untuk pandangannya yang semakin keseorangan bahawa kerjasama masih mungkin.

Tetapi akhirnya, ambisi keselamatan sempadan Sinema, dan kerjayanya di Kongres, telah ditelan oleh partisianisme yang telah melemahkan Kongres.

“Saya cintakan Arizona dan saya sangat bangga dengan apa yang telah kita capai,” katanya dalam satu video yang dimuatnaik ke media sosial. “Kerana saya memilih sikap sivil, memahami, mendengar, bekerjasama untuk mencapai sesuatu, saya akan meninggalkan Senat pada akhir tahun ini.”

Keputusan Sinema mengelakkan pertandingan dalam salah satu pilihan raya Senat tahun 2024 yang paling diperhatikan, satu senario sukar diramal yang menimbulkan perdebatan hebat di kalangan ahli politik sama ada satu parti utama akan mendapat manfaat dalam usaha untuk majoriti Senat. Kebanyakan pakar bersetuju Sinema telah menghadapi halangan yang ketara, mungkin tidak dapat diatasi jika beliau memutuskan untuk bertanding.

Sinema, orang terbuka pertama yang dipilih ke Senat, telah mengumpul dana untuk kemungkinan kempen pemilihan semula dan meningkatkan penampilan awamnya di Arizona sepanjang tahun 2023, walaupun aktivitinya melambat apabila pengumumannya hampir.

Selama lima tahun berkhidmat, beliau telah membina akaun kempen yang kukuh bernilai AS$10.6 juta pada 31 Disember 2023, tetapi pengumpulan suku tahunannya ditewaskan oleh Demokrat Ruben Gallego dan .

Sinema merupakan seorang Demokrat untuk kebanyakan kerjayanya dalam politik tetapi meninggalkan parti pada akhir tahun lalu, dengan menyatakan beliau tidak sesuai dengan sistem dua parti. Beliau telah menyinggung ramai rakan sekerjanya dan asas parti dengan menghalang keutamaan progresif, sering berpihak kepada kepentingan perniagaan. Dalam era kesetiaan parti yang berpuak-puak, beliau sengaja membina hubungan dengan Republikan.

Apabila Sinema menjadi bebas pada akhir 2022, Demokrat bimbang beliau akan membahagikan undi kiri tengah dan membenarkan seorang Republikan memenangi.

Republikan mempunyai peta yang menguntungkan dalam pertempuran untuk menguasai Senat. Demokrat akan dipaksa mempertahankan 23 kerusi, termasuk kerusi Sinema dan dua lagi yang dipegang oleh bebas yang biasanya mengundi dengan Demokrat, berbanding hanya 10 kerusi untuk Republikan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.