(SeaPRwire) –   Leonid Tymchenko menghabiskan sebulan pertama serangan Rusia duduk di pejabat kerajaan gelap selepas waktu malam. Tidak dapat pulang ke rumah, Timbalan Menteri Dalam Negeri Ukraine menggulung melalui Telegram, memandang beribu-ribu video dan gambar tentera Rusia maju. Apabila Tymchenko ditawarkan peluang untuk menguji alat pengenalpastian muka baharu, beliau memuat naik sebahagian daripada gambar itu untuk mencubanya.

Beliau tidak dapat percaya keputusannya. Setiap kali Tymchenko menambah gambar tentera Rusia, perisian yang dibuat oleh syarikat pengenalpastian muka Amerika Clearview AI kelihatan datang dengan padanan tepat, menghubungkan ke halaman yang mendedahkan nama tentera, kampung halaman, dan profil media sosial. Malah apabila beliau memuat naik gambar tentera mati yang kabur dengan mata tertutup atau wajah sebahagiannya terbakar, perisian sering dapat mengenal pasti individu juga. “Setiap hari kami mengenal pasti beratus-ratus orang Rusia yang datang ke Ukraine dengan senjata,” kata Tymchenko kepada TIME dalam temu bicara video dari pejabatnya di Kyiv.

Dalam perang berterusan menentang Rusia, Clearview telah menjadi “senjata rahsia” kerajaan Ukraine, kata Tymchenko. Lebih 1,500 pegawai merentasi 18 agensi kerajaan Ukraine menggunakan alat pengenalpastian muka yang telah membantu mereka mengenal pasti lebih 230,000 tentera dan pegawai Rusia yang terlibat dalam pencerobohan tentera. Penggunaan Clearview oleh Ukraine telah berkembang dengan pesat melampaui mengenal pasti tentera Rusia di tanah air mereka. Negara itu kini bergantung kepada syarikat teknologi swasta Amerika yang hanya mempunyai 35 pekerja ini untuk membantu pelbagai tugas masa perang, banyak yang tidak dilaporkan sebelum ini, mengikut temu bicara dengan pegawai daripada enam agensi kerajaan, pegawai polis, penganalisis Ukraine, dan eksekutif Clearview.

Pegawai Ukraine telah menggunakan Clearview untuk mengesan penyusup di sekatan jalan, memproses warganegara yang hilang kad pengenalan, mengenal pasti dan menuntut ahli militia pro-Rusia dan kolaborator Ukraine, dan bahkan untuk mengesan lebih 190 kanak-kanak Ukraine yang diculik dan dibawa merentasi sempadan untuk tinggal dengan keluarga Rusia. Ukraine telah menjalankan sekurang-kurangnya 350,000 carian dalam pangkalan data Clearview dalam 20 bulan sejak meletusnya perang, mengikut syarikat. “Jumlahnya gila,” kata Ketua Eksekutif Clearview AI, Hoan Ton-That, kepada TIME. “Menggunakan pengenalpastian muka di kawasan peperangan adalah sesuatu yang akan menyelamatkan nyawa.”

Perkongsian antara kerajaan Ukraine dan syarikat teknologi Amerika ini telah memberi manfaat kepada kedua-dua pihak. Kerajaan canggih teknologi Ukraine sangat membutuhkan sebarang alat untuk mempertahankan diri terhadap tentera penceroboh lebih besar. Dan Clearview berminat untuk menyediakan alatnya secara percuma – yang masih dilakukan sekarang – untuk memperlihatkan penggunaan berkesan untuk teknologi pengenalpastian mukanya, yang telah dikritik kerana mengumpul data dengan menyedut berbilion gambar awam dari Internet, didakwa melanggar hak privasi, dan menjual akses kepada pihak berkuasa undang-undang.

Penggunaan meluas Ukraine terhadap Clearview menimbulkan persoalan rumit mengenai bila dan bagaimana teknologi kontroversi atau invasif patut digunakan semasa peperangan, dan sejauh manakah hak privasi digital patut diluaskan di tengah-tengah konflik bersenjata. Kepada penyokong, nilai teknologi itu setimpal dengan kosnya: jika anda boleh menggunakan alat digital untuk mengenal pasti pesalah perang didakwa atau menemui kanak-kanak yang diculik, mengapa tidak? Tetapi kumpulan hak asasi manusia dan penyokong privasi memberi amaran bahawa Ukraine mungkin mencari kesukaran untuk mengawal penggunaannya terhadap Clearview apabila peperangan berakhir. Kritik mengatakan syarikat itu cuba memanfaatkan konflik untuk mempercantik imejnya. Dan Ukraine menunjukkan rancangan untuk memasukkan alat Clearview ke dalam infrastruktur keselamatan negara jangka panjang, yang pakar-pakar kata boleh membawa kepada pengawasan besar-besaran atau penyalahgunaan lain. Kumpulan masyarakat awam Ukraine menyatakan ini juga mungkin membahayakan tawaran negara itu untuk menyertai Kesatuan Eropah, beberapa negara ahlinya telah menganggap Clearview haram, mengenakan denda berat, dan cuba mengharamkannya daripada mengumpul wajah rakyatnya.

“Saya tidak mahu pihak berkuasa Ukraine mempunyai reputasi orang yang menggunakan perkhidmatan yang sangat menyusup dan menyalahgunakan, yang kemudian boleh digunakan untuk menindas aktivis atau masyarakat awam,” kata Tetiana Avdieieva, peguam hak asasi manusia di Kyiv dan penasihat undang-undang untuk Digital Security Lab Ukraine. “Ini sangat berbahaya.”


Hoan Ton-That, CEO of Clearview AI, on Feb. 22, 2022.

Untuk Hoan Ton-That, ketua eksekutif berusia 35 tahun Clearview AI dari Australia, meletusnya perang di Ukraine adalah peluang untuk memperlihatkan nilai perisian pengenalpastian muka syarikatnya. “Ini adalah teknologi yang cemerlang dan hanya benar-benar dihargai pada masa krisis,” jelasnya dalam temu bicara video baru-baru ini dari New York. “Saya fikir orang benar-benar memahaminya apabila nyawa mereka terancam atau seseorang yang rapat dengan mereka.”

Diasaskan pada tahun 2017 dengan sokongan kumpulan pelabur termasuk Peter Thiel, Clearview pada mulanya beroperasi dalam kerahsiaan yang agak. Selama beberapa tahun, ia membina pangkalan data muka manusia terbesar di dunia dengan menyedut Internet dan menjalankannya melalui algoritma pengenalpastian muka yang mengatakan ia boleh mengenal pasti orang dengan ketepatan 99.85%. (Pustaka gambar wajah orang Clearview telah berkembang ke 40 bilion – purata lima gambar untuk setiap orang di Bumi, dan peningkatan 400% sejak permulaan perang, Ton-That memberitahu TIME.) Pada tahun 2018, Clearview secara senyap menjual akses ke pangkalan datanya kepada pelanggan kerajaan yang berminat, yang berkembang ke lebih 600 agensi penguatkuasa undang-undang, termasuk Imigresen dan Eksekutif Kastam Amerika Syarikat (ICE) dan FBI.

Tetapi pada tahun 2020, Clearview menjadi semacam pariah teknologi selepas kewujudan syarikat, saiz pangkalan datanya, dan penggunaannya oleh pihak berkuasa didedahkan oleh satu siasatan New York Times. Kritik menghentam Clearview sebagai “pengumpul data berlebihan”, “pengintip digital” dan “penjual data” dalam akhbar. Sejak itu, ia dikenakan siri saman, denda dan arahan berhenti dan desist daripada syarikat yang datanya disrap. Ton-That, seorang pengatur cara Australia dan bekas model yang cuba nasib dengan beberapa permainan iPhone gagal sebelum tiba pada pengenalpastian muka, dikecam kerana dakwaan hubungannya dengan tokoh sayap kanan jauh. Clearview didakwa melanggar undang-undang privasi data di EU, diisytiharkan haram di Austria, Perancis, Greece, Itali dan UK, dan secara besar-besaran dilarang menjual akses ke pangkalan datanya kepada syarikat swasta AS.

“Kami diserang oleh banyak kumpulan hak privasi yang berbeza,” akui Ton-That, yang cuba menekankan potensi Clearview untuk kebaikan awam – mengenal pasti penyalahguna kanak-kanak, menyelamatkan mangsa perdagangan manusia, bahkan mengenal pasti perusuh yang menyerang Capitol AS pada 2021. Apabila Rusia menyerang Ukraine, Ton-That menyusuri rangkaian untuk hubungan dalam kerajaan Ukraine. Ketika itu, pangkalan data Clearview sudah mengandungi lebih daripada dua bilion gambar yang sebelum ini disrap dari laman media sosial Rusia seperti VKontakte. “Perkara yang membuatnya jauh lebih baik daripada DNA dan cap jari ialah anda mempunyai untuk warganegara sendiri,” kata Ton-That, “tetapi anda tidak mempunyai pangkalan data musuh anda.”

Dalam surat ditujukan kepada pegawai Ukraine hanya beberapa hari selepas permulaan serangan, Ton-That menawarkan latihan percuma dan akses ke Clearview. Teknologi “mungkin membantu semasa konflik yang mengerikan ini,” tulisnya, “untuk mencegah kemudaratan, menyelamatkan orang yang tidak bersalah dan melindungi nyawa.” Ton-That pertama kali mempamerkan alat itu kepada sekumpulan pegawai pertahanan Ukraine melalui Zoom awal

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)