Collage of Gina Rinehart painting and photo of Rinehart

(SeaPRwire) –   Gina Rinehart, orang terkaya di Australia, kurang bersemangat tentang lukisan terbaru dirinya yang dipamerkan di salah satu muzium seni terbesar Australia. Tetapi usahanya yang dilaporkan untuk menyingkirkan potret tidak menyenangkan itu gagal: karya seni itu, sebahagian daripada koleksi potret oleh seorang artis orang asli terkenal, telah dipertahankan oleh muzium, industri seni, dan – mungkin yang paling buruk baginya – pengguna media sosial, yang memberikan perhatian lebih banyak daripada sebelumnya.

Potret itu menampilkan Rinehart, yang berusia 70 tahun, dengan kepala yang tidak seimbang, bibir yang tertekuk ke bawah, dan dagu ganda. Ia adalah sebahagian daripada pameran bertajuk “Vincent Namatjira: Australia in Colour”, yang dibuka di Galeri Negara Australia (NGA) di Canberra pada bulan Mac dan dijadualkan berlangsung sehingga 21 Julai.

Pameran potret oleh Namatjira, seorang artis Orang Asli Australia berusia 40 tahun yang telah memenangi Hadiah Archibald terkemuka untuk potret, juga mengandungi penggambaran orang terkenal lain – termasuk Ratu Elizabeth II, bekas pemain bola sepak Australia Adam Goodes, dan bekas Perdana Menteri Julia Gillard dan Scott Morrison – semuanya dalam gaya Namatjira yang sering menggunakan humor dan ciri-ciri berlebihan untuk mempersoalkan orang kaya dan berkuasa.

“Saya melukis dunia seperti saya melihatnya,” kata Namatjira, memberi respon terhadap usaha dilaporkan Reinhart untuk menyingkirkan potretnya, dalam kenyataan yang dikongsi dengan TIME oleh NGA pada Khamis. “Orang tidak perlu suka lukisan saya, tetapi saya harap mereka mengambil masa untuk melihat dan berfikir, ‘mengapa seniman Orang Asli ini melukis pemimpin-pemimpin kuat ini? Apa yang cuba dia katakan?'”

“Saya melukis orang yang kaya, berkuasa, atau penting – orang yang mempunyai pengaruh di negara ini, dan terhadap saya secara peribadi, sama ada secara langsung atau tidak langsung, sama ada untuk kebaikan atau keburukan,” katanya.

Menurut Namatjira, yang menerangkan niatnya di sebalik pameran dalam perbincangan panel yang dianjurkan oleh NGA pada bulan Mac, potret itu bertujuan untuk menyatakan bahawa “kita semua sama di Australia, tidak kira dari mana anda berasal, tidak kira apa yang anda lakukan atau latar belakang apa anda, atau warisan apa, kita semua orang Australia.” Beliau menambah pilihan warna dinding – merah, hitam dan kuning – mewakili bendera Orang Asli Australia.

Vincent Namatjira melihat pemasangan pamerannya,

Ini bukan kali pertama Rinehart muncul dalam lukisan Namatjira. Dalam lukisan tahun 2017 beliau dan , dia digambarkan berdiri di sebelah artis itu sendiri; dia juga dilukis sebagai dalam siri 2017 beliau “The Richest.”

Rinehart, yang mengambil alih syarikat pengekstrakan mineral Hancock Prospecting dari bapanya dan bernilai bersih dianggarkan AS$29 bilion, dikenali kerana sokongan kewangannya terhadap arena sukan negara. Dia juga disenaraikan di laman web NGA sebagai “rakan” galeri kerana menyumbang antara A$4,999 (lebih $3,000) dan A$9,999 (bawah $7,000) dalam suku tahun kewangan terkini.

Rinehart menghubungi pengarah majlis NGA Nick Mitzevich dan pengerusi Ryan Stokes secara terus untuk meminta penyingkiran potretnya, dan rakan kongsi syarikatnya telah melaporkan lebih daripada satu dozen aduan ke galeri, lapor The Sydney Morning Herald pada Rabu. Kumpulan 20 pelanggan renang Australia – sukan yang diketahui menyediakan pembiayaan penting – juga mengampanyekan terhadap potretnya dipamerkan, memanggilnya “tidak senonoh”.

Rinehart, dihubungi melalui Hancock Prospecting, tidak segera menjawab permintaan komen TIME.

Galeri tidak menarik diri, dengan menyatakan dalam kenyataan pada Rabu bahawa ia “menyambut dialog awam tentang koleksi dan pameran kami.”

“Sejak tahun 1973, apabila Galeri Negara memperoleh lukisan Jackson Pollack ‘Blue Poles’, telah ada perbincangan dinamik tentang nilai artistik karya-karya dalam koleksi negara, dan / atau dipamerkan di galeri,” kata NGA. “Kami menyajikan karya seni kepada orang Australia untuk mengilhami mereka untuk menjelajah, mengalami dan mempelajari seni.”

Persatuan Kebangsaan untuk Seni Visual juga menerbitkan kenyataan menyokong hak artis untuk “mencipta seni tentang subjek apa pun dan dengan cara apa pun.”

“Walaupun Rinehart berhak menyatakan pendapatnya tentang karya itu,” kata eksekutif Penelope Benton pada Khamis, “dia tidak mempunyai kuasa untuk memaksa galeri menarik lukisan itu hanya kerana dia tidak menyukainya.”

Rinehart pernah menimbulkan kontroversi sebelum ini dengan Orang Asli Australia. Pada tahun 2022, Hancock Prospecting menarik balik A$15 juta (kira-kira $10 juta) dalam pembiayaan penajaan dari Netball Australia selepas pasukan kebangsaan menyuarakan sokongan mereka untuk Donnell Wallam, pemain bola jaring Orang Asli yang enggan memakai seragam dengan logo syarikat perlombongan. Wallam merujuk kepada kebimbangan tentang kenyataan yang dibuat bapa Rinehart terhadap Orang Asli Australia, termasuk mereka yang tidak “berasimilasi” harus disterilkan – yang Rinehart telah lama berdiam diri, walaupun menghadapi tekanan yang semakin meningkat untuk meminta maaf.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Kini, bukannya menyembunyikan gambaran tidak menyenangkan dirinya dari pandangan awam, Rinehart mendapati dirinya menjadi mangsa kesan Streisand – fenomena di mana cubaan untuk meredam perhatian terhadap sesuatu sebenarnya menyebabkan ia diperbesarkan – kerana berita tentang ketidakpuasan hatinya terhadap pameran seni itu telah mencetuskan liputan antarabangsa, yang telah menghidupkan semula sejarah keluarganya yang tidak menyenangkan, serta sokongan meluas dan komen di media sosial.