Pistorius on the wiretapping case

(SeaPRwire) –   BERLIN – Seorang pegawai tentera Jerman menggunakan talian telefon tidak selamat di sebuah hotel di Singapura untuk menyertai panggilan konferensi yang dicuri oleh Rusia dan dibocorkan kepada umum, kata Menteri Pertahanan Jerman pada Selasa.

Akibat daripada pita audio bocor, yang menampilkan empat pegawai tentera udara Jerman berpangkat tinggi membincangkan secara hipotetikal bagaimana peluru berpandu jelajah jarak jauh Taurus boleh digunakan oleh Kyiv terhadap pasukan penjajah Rusia, telah memalukan kerajaan Jerman dan seterusnya meningkatkan ketegangan antara kedua-dua negara.

“Bukan semua peserta mematuhi prosedur sambungan selamat seperti yang dimaksudkan,” kata Menteri Pertahanan Jerman Boris Pistorius ketika memberi maklumat kepada wartawan di Berlin mengenai keputusan awal siasatan berterusan.

Menteri itu berkata pegawai tersebut, yang namanya tidak diberikan, telah menghadiri Pameran Udara Singapura, yang dihadiri oleh pegawai tentera berpangkat tinggi dari seluruh Eropah, dan kemudian menyertai panggilan WebEx menggunakan telefon bimbitnya atau Wi-Fi hotel tetapi bukan talian selamat seperti yang dianggap wajib untuk panggilan sedemikian.

“Bagi perkhidmatan rahsia Rusia, ia merupakan penemuan sebenar. … Serangan sasaran berlaku di hotel yang digunakan secara meluas,” kata Pistorius. “Oleh itu, ia perlu diasumsikan bahawa akses ke konferens telefon ini adalah kebetulan sasaran sebagai sebahagian daripada pendekatan meluas, tersebar.”

Pistorius berkata siasatan sedang berjalan, keselamatan keseluruhan telah ditingkatkan dan tindakan disiplin awal sedang dipertimbangkan, tetapi akibat peribadi yang teruk tidak mungkin.

“Saya tidak akan mengorbankan mana-mana pegawai terbaik saya kepada permainan Putin, untuk menyatakan dengan jelas,” katanya, merujuk kepada Presiden Rusia Vladimir Putin.

Rakaman audio 38 minit itu diletakkan oleh Margarita Simonyan, ketua editor saluran televisyen berbayar negara Rusia RT, di media sosial pada Jumaat, hari yang sama aktivis pembangkang Rusia dua minggu lalu di sebuah penjara kutub Artik. Pembocoran itu juga muncul hanya beberapa minggu sebelum .

Walaupun pihak berkuasa Jerman tidak mempersoalkan kesahihan rakaman itu, tidak menjadi pilihan – dan bahawa beliau tidak mahu Jerman terlibat secara langsung dalam peperangan.

Walau bagaimanapun, Kementerian Luar Negeri Rusia pada Isnin mengancam Jerman dengan . Ia tidak memberikan butiran.

Hubungan antara kedua-dua negara semakin merosot sejak Rusia menyerang Ukraine dua tahun lalu.

Dalam rakaman bocor itu, empat pegawai, termasuk ketua tentera udara Jerman, Ingo Gerhartz, didengari membincangkan senario penempatan untuk sebelum bertemu dengan Pistorius.

Pegawai-pegawai itu berkata penghantaran awal dan penempatan pesat peluru berpandu Taurus hanya akan memungkinkan dengan penyertaan askar Jerman. Pegawai-pegawai itu berkata latihan tentera Ukraine untuk menggunakan Taurus sendiri memungkinkan, tetapi ia akan mengambil berbulan-bulan.

Rakaman itu juga menunjukkan kerajaan Jerman belum memberikan kelulusan untuk penghantaran peluru berpandu jelajah yang dicari oleh Ukraine.

Pistorius berkata pada Selasa bahawa walaupun kerosakan disebabkan oleh kebocoran itu adalah teruk, “kesilapan masih dikendalikan dan kami kini perlu memfokuskan perhatian kembali kepada tugas-tugas yang lebih penting,” seperti bagaimana Jerman dan sekutunya boleh terus membantu Ukraine melawan Rusia.

Terdapat perdebatan berbulan-bulan di Jerman sama ada untuk menyediakan peluru berpandu Taurus kepada Ukraine ketika Ukraine menghadapi kegagalan medan tempur sehingga Scholz mengatakan minggu lalu Jerman tidak akan menghantar peluru berpandu itu. Dengan bantuan tentera Amerika Syarikat tergendala di Kongres, Jerman kini merupakan pembekal bantuan tentera kedua terbesar kepada Ukraine selepas AS, dan ia terus .

Pistorius menekankan bahawa walaupun kerosakan yang disebabkan oleh kandungan rakaman bocor itu adalah “dapat dikendalikan,” kejayaan sebenar Rusia adalah bahawa dengan pembocoran itu, ia menetapkan agenda untuk apa yang dibincangkan di Jerman, dan “itu tepat apa yang mahu dicapai oleh Putin”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.