(SeaPRwire) –   BOSTON — Seorang remaja lelaki dari Massachusetts yang meninggal dunia akibat makan kuantiti besar ekstrak cili yang diunggah ke media sosial juga menghidap kongenital jantung, menurut laporan bedah siasat yang diperoleh oleh Associated Press.

Harris Wolobah, pelajar tingkatan 10 dari bandar Worcester, meninggal dunia pada 1 September 2023, selepas makan cip yang dihasilkan oleh Paqui. Punca kematian disenaraikan sebagai henti jantung paru-paru “dalam konteks pengambilan baru-baru ini bahan makanan dengan kepekatan capsaicin yang tinggi,” menurut bedah siasat dari Pejabat Ketua Pembedahan Perubatan.

Paqui, menarik balik produk itu dari rak kedai tidak lama selepas kematian Harris. Associated Press menghantar emel meminta komen Khamis kepada Syarikat Hershey, yang memiliki Paqui.

Punca kematian ditentukan pada 27 Februari, dan sijil kematian dikeluarkan kepada pejabat pendaftar bandar pada 5 Mac, menurut Elaine Driscoll, jurucakap untuk Pejabat Eksekutif Awam dan Keselamatan Massachusetts.

Cip Paqui, dijual secara individu kira-kira RM50, datang dibungkus dalam aluminium dalam kotak berbentuk peti mati mengandungi amaran bahawa ia bertujuan untuk “kepuasan dendam panas dan kesakitan yang kuat.” Amaran itu menyatakan bahawa cip itu hanya untuk penggunaan dewasa, dan perlu disimpan jauh dari jangkauan kanak-kanak.

Walaupun amaran itu, kanak-kanak tidak mempunyai masalah membeli cip itu. Terdapat laporan dari seluruh negara remaja yang sakit selepas mengambil bahagian dalam cabaran makan cip, termasuk tiga pelajar sekolah tinggi California yang dihantar ke hospital. Paramedik dipanggil ke sebuah sekolah di Minnesota pada 2022 apabila tujuh pelajar jatuh sakit selepas mengambil bahagian dalam cabaran itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.