A screengrab from a video posted by Spill Sesh showing beauty guru Manny Gutierrez and Spill Sesh creator Kristi Cook

Orang di sebalik salah satu saluran drama YouTube yang paling popular akhirnya mendedahkan wajahnya selepas lima tahun tanpa nama. Spill Sesh, yang menganalisis kontroversi dan skandal terbesar yang melanda bintang internet terbesar di saluran itu, mendedahkan identitinya dalam video yang dimuat naik pada hari Jumaat. Spill Sesh adalah seorang wanita bernama Kristi Cook, di panggil Spilli. Dalam video itu, ahli kecantikan Manny Gutierrez (dikenali sebagai Manny MUA) membuat riasan wajah Cook sambil dia menerangkan bagaimana dia menjadi subjek video pertamanya pada tahun 2018. Mempunyai dia sebagai sebahagian daripada pendedahan wajahnya rasanya seperti “moment penuh lingkaran”, katanya.

Cook mengendalikan saluran YouTube, yang mempunyai lebih daripada 700,000 pelanggan, dan telah bekerja pada lebih daripada 1,300 video. Video hampir harian yang meneliti dengan teliti mengenai skandal yang berlaku di talian telah memasukkan topik seperti Colleen Ballinger, Vlog Squad David Dobrik, dan Try Guys, dan mendapat lebih daripada 350 juta tontonan. Selama lima tahun mengendalikan Spill Sesh, Cook, bekas pekerja TMZ, tidak pernah mendedahkan wajahnya – menyebabkan peminat dan pengikut membuat teori tentang siapa yang mengendalikan saluran YouTube itu. Beberapa pengguna membuat spekulasi bahawa ia adalah Shane Dawson atau adiknya, Morgan Adams. Cook mengatakan dia mahu mendedahkan wajahnya sekarang untuk menetapkan rekod betul.

Dalam video itu, Cook dan Gutierrez bercakap sambil dia membuat riasan wajah Cook tentang mengapa dia memilih saat ini untuk mendedahkan identitinya. Cook memanggilnya “Hannah Montana wig-off moment”, menambah bahawa ia rasanya waktu yang tepat, lima tahun mengendalikan saluran. “Saya juga benar-benar mahu meluaskan dan membuat kandungan baru,” katanya dalam video itu. Ke depannya, dia menambah, Cook tidak akan menunjukkan wajahnya dalam video, tetapi dia akan menggunakan suara sebenarnya dari sekarang.

Dalam wawancara dengan New York Times, Cook berkata bahawa dia “tertarik dengan fakta bahawa orang berminat dengan berita mengenai YouTuber kerana, pada masa itu, saya tidak fikir media arus perdana memberi liputan”. Dia mengatakan dalam videonya bahawa dia pernah mempunyai beberapa saluran YouTube yang cuba dilancarkan, tetapi tiada satupun pernah menjadi popular sehingga dia memulakan saluran drama. Video pertamanya yang besar (yang kini telah dipadamkan) adalah mengenai Trisha Paytas video menafikan Vlog Squad selepas pemutusan hubungan dengan Jason Nash. Kemudian, dia membuat video mengenai skandal pengambilan kolej melibatkan Olivia Jade Giannulli dan Lori Laughlin. Video itu tidak berjaya, tetapi video lain yang menggariskan semua masa Giannulli mempamerkan kekayaannya selama enam minit menjadi video paling ditonton di laman webnya. Spill Sesh dengan cepat menjadi saluran utama untuk analisis atau rakaman terperinci mengenai drama dalam talian terbesar. Video mula mendapat penonton yang konsisten, membawa purata $20,000 sebulan melalui iklan, Cook memberitahu Times.

Mengekalkan kerahsiaan selama begitu lama tidak mudah, kata Cook, mencatat satu insiden menakutkan apabila seorang asing menghantar mesej kepadanya yang mendedahkan identitinya, membuatnya membersihkan maklumat peribadinya dari internet. Dia mengakhiri video pada hari Jumaat dengan mengucapkan terima kasih kepada peminatnya dan berkata mereka “mengubah [hidupnya].”