Malaysia Missing Plane Families

(SeaPRwire) –   KUALA LUMPUR, Malaysia — Kerajaan Malaysia berkata Ahad bahawa ia mungkin akan menyambung semula operasi mencari MH370 selepas sebuah syarikat teknologi Amerika Syarikat mencadangkan pencarian baru di Lautan Hindi Selatan di mana pesawat Penerbangan Malaysia itu dipercayai terhempas sepuluh tahun lalu.

Menteri Pengangkutan Anthony Loke berkata syarikat Texas bernama Ocean Infinity telah mencadangkan asas “tiada jumpa, tiada bayar” untuk menyusur dasar laut, meluaskan daripada tapak di mana ia mencari buat kali pertama pada 2018. Beliau berkata beliau telah menjemput syarikat itu bertemu dengannya untuk menilai bukti saintifik baru yang ada untuk mencari tempat terakhir pesawat itu.

Jika bukti itu boleh dipercayai, katanya, beliau akan meminta kelulusan Kabinet untuk menandatangani kontrak baru dengan Ocean Infinity untuk menyambung semula operasi mencari.

“Kerajaan tetap teguh dalam azam kami untuk mengesan MH370,” kata Loke dalam acara peringatan untuk menandakan ulang tahun ke-10 kehilangan pesawat itu. “Kami benar-benar berharap operasi mencari boleh menemui pesawat itu dan memberi kebenaran kepada waris.”

Pesawat Boeing 777 membawa 239 orang, kebanyakannya warganegara Cina, dari ibu negara Malaysia, Kuala Lumpur, ke Beijing, hilang daripada radar tidak lama selepas berlepas pada 8 Mac 2014. Data satelit menunjukkan pesawat itu menyimpang daripada laluan penerbangan dan dipercayai terhempas di Lautan Hindi Selatan.

Tetapi operasi pencarian kerajaan bersama negara mahal gagal menemui sebarang petunjuk, walaupun serpihan terdampar di pantai Afrika Timur dan pulau-pulau Lautan Hindi. Pencarian swasta pada 2018 oleh Ocean Infinity juga tidak menemui apa-apa, tetapi tragedi itu mencetuskan langkah untuk memperkukuh keselamatan penerbangan.

K.S. Nathan, ahli kumpulan Suara MH370 yang terdiri daripada waris berikutnya, berkata Ocean Infinity pada asalnya merancang operasi mencari tahun lepas tetapi ditangguhkan oleh penghantaran armadanya yang baru dan aset. Kini ia berada di landasan untuk menyambung semula operasi mencari, katanya.

CEO Ocean Infinity Oliver Punkett dilaporkan berkata kepada New Straits Times bahawa syarikat itu telah memberi tumpuan kepada inovasi teknologi dan robotik untuk meningkatkan keupayaan pencariannya sejak 2018.

“Kini kami berasa dalam kedudukan untuk dapat kembali ke operasi mencari MH370,” katanya kepada akhbar harian bahasa Inggeris itu. “Kami telah bekerja dengan banyak pakar, sebahagian daripada luar Ocean Infinity, untuk terus menganalisis data dengan harapan dapat menyempitkan kawasan pencarian ke satu di mana kejayaan menjadi mungkin dicapai.”

Loke enggan mendedahkan yuran yang dicadangkan Ocean Infinity jika ia menemui pesawat itu, kerana ini tertakluk kepada perundingan. Beliau berkata kos kewangan bukanlah isu dan beliau tidak menjangkakan sebarang halangan bagi operasi mencari untuk diteruskan jika semuanya berjalan lancar.

Jawapan Loke memanaskan air mata kegembiraan bagi sesetengah ahli keluarga dalam acara itu yang diadakan di sebuah pusat membeli-belah di pinggir bandar Kuala Lumpur.

“Saya di atas dunia,” kata Jacquita Gomes, isteri juruterbangnya yang berada di pesawat itu. Beliau berkata beliau bersyukur kini mungkin ada peluang untuk penutupan penuh dan mengucapkan selamat tinggal terakhir.

“Kami telah berada di roller coaster selama 10 tahun … Jika ia tidak dijumpai, saya harap operasi mencari akan diteruskan,” katanya.

Ahli keluarga penumpang dari Malaysia, Australia, China dan India memberi penghormatan kepada mereka yang dikenang semasa acara itu, menyalakan lilin di pentas untuk mengingati mereka.

“Tidak kira jika ia 10 tahun, 20 tahun atau lebih, selagi kami masih hidup…kami tidak akan berhenti mendesak kebenaran. Kami percaya kebenaran akan akhirnya terserlah,” kata Bai Zhong, dari China, isterinya berada di pesawat itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.