Civil defense members gather at the site of a burned vehicle targeted by a U.S. drone strike in east Baghdad, Iraq, Wednesday, Feb. 7, 2024.

(SeaPRwire) –   BAGHDAD – Serangan drone U.S. meletupkan kereta di ibu negara Iraq malam Rabu, membunuh komander kanan pasukan bersenjata Kataib Hezbollah yang bertanggungjawab “merancang dan menyertai serangan secara langsung” ke atas tentera Amerika di rantau ini, kata tentera U.S. Rabu.

Letupan tepat mengenai jalan raya utama di kawasan Mashtal di timur Baghdad, menarik perhatian orang ramai ketika pasukan kecemasan mengutip serpihan. Ia berlaku di tengah ketegangan yang memanas di rantau ini, dan mungkin akan menambah kemarahan pemimpin kerajaan Iraq, yang pejabat U.S. kata tidak dimaklumkan terlebih dahulu mengenai serangan itu.

Pasukan keselamatan menutup Zon Hijau yang sangat dijaga, di mana beberapa kompleks diplomatik terletak, dan terdapat kebimbangan mengenai posting media sosial yang menyeru penunjuk perasaan untuk menyerbu kedutaan U.S.

Terdapat laporan berbeza mengenai bilangan mangsa, dengan pejabat U.S. menyatakan penilaian awal adalah satu, dan menyatakan tiada awam cedera atau terbunuh. Tetapi dua pejabat dengan pasukan bersenjata disokong Iran di Iraq menyatakan tiga terbunuh, termasuk Wissam Muhammad Sabir Al-Saadi, dikenali sebagai Abu Baqir Al-Saadi, komander bertanggungjawab bagi operasi Kataib Hezbollah di Syria. Kataib Hezbollah kemudian mengumumkan kematiannya “berikutan pengeboman pasukan pendudukan Amerika” dalam kenyataan.

Pejabat-pejabat itu bercakap atas syarat anonim kerana tidak diberi kuasa berbual dengan wartawan.

Dalam kenyataan, Pusat Pemerintahan U.S. menyatakan “tiada tanda kerosakan sampingan atau mangsa awam pada masa ini.” Ia menambah bahawa U.S. “tidak akan ragu-ragu memegang bertanggungjawab semua yang mengancam keselamatan pasukan kami.”

Serangan itu – yang berlaku pada 9:30 malam tempatan – pasti akan menambah api ketegangan sedia ada antara Washington dan Baghdad. Ia berlaku hanya beberapa hari selepas tentera U.S. melancarkan serangan udara ke atas puluhan tapak di Iraq dan Syria yang digunakan oleh pasukan bersenjata disokong Iran dan Pengawal Revolusi Iran sebagai membalas serangan drone yang membunuh tiga tentera U.S. dan mencederakan lebih 40 orang lagi di pangkalan di Jordan pada akhir Januari.

U.S. menyalahkan Kumpulan Perlawanan Islam di Iraq, sebuah gabungan luas pasukan bersenjata disokong Iran, atas serangan di Jordan. Presiden Joe Biden dan pemimpin utama lain telah berulang kali memberi amaran bahawa U.S. akan terus membalas mereka yang bertanggungjawab atas serangan Jordan. Dan pejabat telah mencadangkan pemimpin pasukan bersenjata utama akan menjadi sasaran yang berkemungkinan.

Kumpulan Perlawanan Islam di Iraq telah mengaku serangan ke atas pangkalan yang menempatkan tentera U.S. di Iraq dan Syria sebagai membalas sokongan Washington kepada Israel dalam perangnya di Gaza yang telah membunuh lebih 27,000 orang Palestin, menurut Kementerian Kesihatan di wilayah Hamas.

Terdapat hampir 170 serangan ke atas pasukan U.S. di Iraq dan Syria sejak 18 Oktober, tetapi serangan drone Jordan yang terkini – satu-satunya di negara itu sehingga kini – adalah yang pertama mengorbankan nyawa tentera Amerika. U.S., sebagai tindak balas, telah menyerang balik kira-kira enam kali sejak 27 Oktober, menyasarkan tapak penyimpanan senjata, pusat komando dan kawalan, kemudahan latihan dan lokasi lain yang digunakan oleh Pengawal Revolusi Iran Islam dan kumpulan yang disokongnya, termasuk Kataib Hezbollah.

Serangan U.S. di ibu negara Iraq Rabu membuat perbandingan dengan serangan drone 2020 di Baghdad yang membunuh ketua Pasukan Quds Iran, Jeneral Qassem Soleimani, sebagai tindak balas atas serangan ke atas pangkalan di sana dan serangan ke atas Kedutaan U.S. di Baghdad. Pengeboman itu juga membunuh Abu Mahdi al-Muhandis, timbalan komander pasukan bersenjata Iran di Iraq dikenali sebagai Angkatan Mobilisasi Rakyat. Dan ia menyulut kemarahan pemimpin Iraq, memerlukan tarikan balik tentera U.S. dari negara itu.

Kataib Hezbollah telah menyatakan dalam kenyataan bahawa ia menangguhkan serangan ke atas tentera Amerika untuk mengelakkan “memalukan kerajaan Iraq” selepas serangan di Jordan, tetapi yang lain telah bersumpah untuk terus berjuang.

Pada Ahad, Kumpulan Perlawanan Islam di Iraq mendakwa serangan drone ke atas pangkalan yang menempatkan tentera U.S. di timur Syria membunuh enam pejuang dari Kumpulan Demokratik Syria, kumpulan bersekutu dengan Amerika Syarikat.

Gelombang konflik serantau terkini berlaku tidak lama selepas Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu Rabu menolak syarat yang dicadangkan Hamas untuk persetujuan tebusan yang akan membawa kepada gencatan senjata kekal, bertekad untuk terus berperang sehingga “kemenangan mutlak”.

Juga Rabu, pejabat media pemberontak Houthi di Yemen melaporkan dua serangan udara di kawasan Ras Issa di daerah Salif di wilayah Hodeida.

-Madhani dan Baldor melaporkan dari Washington. Jurubual Associated Press Ali Jabar di Baghdad menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.