RAFAH, Jalur Gaza – Serangan udara tentera Israel membunuh berbilang-bilang orang awam Sabtu di sebuah pusat pelindung PBB dan hospital di kawasan pertempuran utama di Jalur Gaza ketika serangan itu meningkat ke atas pemerintah Hamas Gaza yang terkepung, di tengah-tengah kemarahan antarabangsa yang meningkat terhadap jumlah kematian yang meningkat dan krisis kemanusiaan yang semakin mendalam.

Tentera Israel berkata ia telah mengepung Bandar Gaza, sasaran serangannya untuk menghancurkan Hamas, tetapi Sabtu menawarkan tiga jam jendela untuk penduduk yang terperangkap oleh pertempuran melarikan diri ke selatan.

Serangan baru itu datang ketika Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken berada di rantau itu mencari cara untuk melegakan penderitaan orang awam yang terperangkap dalam pertempuran. Beliau bertemu dengan menteri luar Arab Sabtu di Jordan, hari selepas perbualan di Israel dengan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, yang mengatakan tiada gencatan senjata sementara boleh berlaku sehingga semua tebusan yang dipegang oleh Hamas dibebaskan.

Pegawai Mesir berkata mereka dan Qatar sedang menawarkan kemudahan kemanusiaan selama enam hingga 12 jam sehari untuk membenarkan bantuan masuk dan mangsa dibawa keluar. Mereka juga meminta Israel melepaskan beberapa wanita dan banduan tua dalam pertukaran tebusan yang dipegang oleh Hamas – cadangan yang kelihatan tidak mungkin diterima Israel. Mereka berbual di bawah syarat tanpa nama kerana tidak dibenarkan memaklumkan media mengenai perbincangan itu.

Tentera Israel telah berulang kali mendesak 1.1 juta penduduk utara Gaza melarikan diri ke selatan ketika pengeboman utara dan penyempitan lingkaran sekitar Bandar Gaza. Walau bagaimanapun, sesetengah orang yang melarikan diri ke selatan dibunuh semasa perjalanan mereka beberapa hari lalu, dan Israel terus mengebom di selatan, mengatakan ia menyerang sasaran Hamas.

Dengan luas kawasan perumahan dipecahkan dalam serangan udara, kebanyakan penduduk tinggal utara Gaza, dianggarkan kira-kira 300,000 orang, telah mencari perlindungan di sekolah PBB dan hospital di mana mereka berharap mereka akan selamat. Tetapi serangan Israel yang membunuh juga berulang kali mengenai dan merosakkan pusat-pusat perlindungan itu.

Sabtu, dua serangan mengenai sekolah PBB yang diubahsuai menjadi pusat perlindungan hanya utara Bandar Gaza, membunuh beberapa orang dalam khemah di padang sekolah dan wanita yang membakar roti di dalam bangunan, menurut agensi PBB untuk pelarian Palestin.

Laporan awal menunjukkan 20 orang terbunuh tetapi agensi itu belum dapat mengesahkan jumlah itu, kata jurucakap Juliette Touma.

Kementerian Kesihatan di Gaza yang diperintah Hamas melaporkan 15 orang terbunuh di sekolah di mana beribu-ribu orang telah mencari perlindungan dan lagi 70 orang cedera.

Juga Sabtu, dua orang terbunuh dalam serangan di pintu masuk Hospital Nasser di Bandar Gaza, menurut Medhat Abbas, jurucakap Kementerian Kesihatan.

Kira-kira 1.5 juta orang di Gaza, atau 70% penduduk, telah melarikan diri dari rumah mereka, menurut PBB.

Dengan makanan, air dan bahan api yang diperlukan untuk generator yang menyokong hospital dan kemudahan lain hampir habis, Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres mendesak gencatan senjata serta merta untuk membenarkan bantuan masuk.

“Keadaan kemanusiaan di Gaza adalah mengerikan,” kata Guterres Jumaat dalam kenyataan yang sangat tajam. “Seluruh penduduk trauma, tiada tempat selamat.”

Guterres berkata beliau tidak lupa pembunuhan orang awam di tangan militan Hamas apabila mereka melancarkan serangan mereka ke atas Israel hampir sebulan lalu, tetapi mengatakan orang awam dan infrastruktur awam perlu dilindungi. Beliau juga mengatakan orang awam tidak boleh digunakan sebagai perisai manusia, dan memanggil Hamas melepaskan kesemua 240 tebusan kira-kira mereka.

Rumah keluarga pemimpin Hamas yang dibuang Ismail Haniyeh di kem pelarian Shati di pinggir utara Bandar Gaza dibom Sabtu pagi oleh serangan udara, menurut pejabat media Hamas di Gaza. Ia tidak mempunyai butiran serta-merta mengenai kerosakan atau mangsa dan tiada komen serta merta.

Serangan malam juga mengenai pinggir barat bandar dan berhampiran Hospital Al-Quds di Bandar Gaza. Satu lagi serangan mengenai bangunan berhampiran pintu masuk ke bilik kecemasan hospital Sabtu petang, mencederakan sekurang-kurangnya 21 orang, menurut Bulan Sabit Merah Palestin.

Walaupun Israel memanggil orang awam melarikan diri ke selatan, serangan terus berlaku di sana juga.

Raed Mattar, yang berlindung di sebuah sekolah di bandar selatan Khan Younis selepas melarikan diri dari utara awal peperangan, berkata Sabtu bahawa beliau kerap mendengar letupan, kelihatannya dari serangan udara.

“Orang tidak pernah tidur,” katanya. “Bunyi letupan tidak pernah berhenti.”

Di tengah-tengah Khan Younis, serangan udara awal Sabtu memusnahkan rumah keluarga, dengan pasukan penyelamat mengeluarkan tiga mayat dan enam mangsa cedera dari puing-puing.

Antara mereka yang terbunuh adalah kanak-kanak, menurut jurukamera AP di tapak.

Tentera Israel berkata pasukan darat juga kini beroperasi di selatan, dengan kor perisai dan kejuruteraan bekerja untuk mengeluarkan perangkap dari bangunan.

Semasa operasi tentera berkata pejuang dilihat keluar terowong dan mereka dibunuh oleh tentera Israel.

Tentera berkata juga terdapat serangan berterusan yang dilancarkan dari terowong ke atas pasukan Israel di jalur Gaza utara.

Di tempat lain, pertempuran sepanjang sempadan utara Israel berterusan Sabtu pagi apabila tentera Israel berkata ia telah menyerang sel Israel cuba menembak Israel, serta kedudukan pemerhatian Hezbollah.

Sepanjang peperangan, Israel dan Hezbollah, sekutu Hamas, telah bertukar tembakan hampir setiap hari sepanjang sempadan Lubnan, menimbulkan ketakutan barisan baru dibuka di sana.

Jumaat di Tel Aviv, dalam lawatan ketiganya ke Israel sejak peperangan bermula, Blinken menekan panggilan Presiden Joe Biden untuk penghentian sementara ringkas dalam pertempuran untuk menangani krisis kemanusiaan yang semakin memburuk. Tetapi Netanyahu berkata tiada gencatan kemanusiaan boleh berlaku sehingga semua tebusan dipegang oleh Hamas dibebaskan.

Sabtu beliau mengadakan mesyuarat di Amman dengan diplomat dari Jordan, Mesir, Arab Saudi, Qatar, Emiriah Arab Bersatu dan Pihak Berkuasa Palestin, yang kekal marah dan sangat curiga terhadap Israel.

Selain daripada pengagihan bantuan, membenarkan warga asing keluar dan pelepasan tebusan, Blinken sedang mencari cara agar Jordan dan negara Arab lain mula berfikir mengenai masa depan Gaza jika dan apabila Israel berjaya merebut kawalan daripada Hamas.

Terdapat konsensus di kalangan kerajaan Arab yang terlibat dalam perbincangan dengan AS untuk menentang “apa-apa perbualan” mengenai tempoh selepas peperangan di Gaza sebelum menetapkan gencatan senjata dan membenarkan penghantaran lebih bantuan kemanusiaan dan bahan api ke Gaza, menurut pegawai Mesir.

Lebih 9,400 orang Palestin telah terbunuh di Gaza sehingga kini, termasuk lebih 3,900 kanak-kanak Palestin, menurut Kementerian Kesihatan Gaza, tanpa memberikan pecahan antara orang awam dan pejuang.

Lebih 1,400 orang telah mati di pihak Israel, terutamanya orang awam yang terbunuh semasa serangan awal Hamas. Tembakan roket oleh militan Gaza ke Israel terus berterusan, mengganggu kehidupan berpuluh-puluh juta orang dan memaksa