BAMAKO, Mali – Dua serangan oleh pemberontak Islam di utara Mali yang bergolak pada hari Khamis membunuh 49 orang awam dan 15 tentera kerajaan, menurut anggaran kematian sementara yang diberikan oleh junta tentera negara itu.

Sebuah bot penumpang berhampiran bandar Timbuktu di Sungai Niger dan kedudukan tentera Mali di Bamba lebih hilir di wilayah Gao disasarkan, menurut kenyataan daripada junta tentera yang dibacakan di televisyen negara. Ia berkata serangan itu telah dituntut oleh kumpulan pemberontak Islam JNIM, gabungan payung kumpulan bersenjata yang sehaluan dengan al-Qaida.

Pengumuman kerajaan Mali berkata pasukannya, dalam menjawab serangan itu, membunuh kira-kira 50 penyerang.

Tiga hari berkabung kebangsaan untuk menghormati awam dan tentera yang terbunuh bermula Jumaat.

Timbuktu telah dikepung oleh kumpulan bersenjata sejak akhir Ogos, apabila tentera Mali mengerahkan bantuan ke wilayah itu. Pemberontak menghalang bekalan barangan asas ke bandar gurun itu.

Lebih 30,000 penduduk telah melarikan diri dari bandar dan wilayah berdekatan, menurut laporan Ogos oleh agensi bantuan kemanusiaan PBB.

Serangan mematikan itu berlaku ketika PBB bersiap untuk menarik balik misi pengaman MINUSMA seramai 17,000 orang dari Mali atas permintaan kerajaan. Penarikan dijadualkan selesai menjelang akhir tahun.

Mali telah berusaha untuk mengekang pemberontakan Islam sejak 2012. Pemberontak Islam terpaksa keluar dari bandar-bandar utara Mali pada tahun berikutnya dengan bantuan operasi tentera yang diketuai oleh Perancis, tetapi mereka menyusun semula di padang pasir dan mula melancarkan serangan ke atas tentera Mali dan sekutunya.

Peningkatan ketidakselamatan di Mali telah meningkatkan ketidakstabilan di rantau Sahel Afrika Barat yang mudah terbakar. Mali mengalami dua rampasan kuasa sejak 2020 di mana tentera berjanji untuk menghentikan keganasan jihadi.