Syria Israel

(SeaPRwire) –   DAMASKUS, Syria— Serangan udara Israel memusnahkan bahagian konsulat Iran di Syria, membunuh penasihat tentera Iran kanan dan beberapa orang lain, pegawai Syria dan media negara berkata Isnin.

Serangan itu kelihatan menandakan peningkatan sasaran Israel terhadap pegawai tentera Iran dan sekutu mereka di Syria, yang telah meningkat sejak militan Hamas—yang disokong oleh Iran—menyerang Israel pada 7 Oktober.

Israel, yang jarang mengakui serangan sebegini, berkata tiada komen.

Serangan itu membunuh penasihat tentera Iran Jeneral Ali Reza Zahdi, yang memimpin pasukan elit Quds Force di Lubnan dan Syria sehingga 2016, menurut saluran berita negara Iran bahasa Arab Al-Alam dan stesen televisyen serantau Al-Mayadeen, yang mempunyai wartawan di Syria.

Duta Besar Iran Hossein Akbari mengutuk Israel dan berkata sebanyak tujuh orang terbunuh. Pasukan pertolongan cemas masih mencari mayat di bawah reruntuhan. Akbari berkata dua pegawai polis yang menjaga bangunan itu cedera.

Beliau bersumpah membalas serangan “pada magnitud dan kekejaman yang sama.”

Charles Lister, pengarah program Syria di institut fikiran Timur Tengah Washington berpangkalan di Middle East Institute, menyebut serangan itu “peningkatan besar.” Serangan itu pasti akan menarik balasan, beliau menulis di platform sosial X.

Menteri Luar Syria, Faisal Mekdad, berkata “beberapa” orang terbunuh, dan dalam panggilan telefon dengan lawan bicaranya di Iran, beliau mengutuk Israel.

Jurucakap Kementerian Luar Iran, Nasser Kanaani, meminta komuniti global mengutuk serangan itu. Televisyen negara Iran berkata kediaman duta besar Iran berada di dalam bangunan konsulat, yang berdiri bersebelahan dengan kedutaan. Kedutaan utama kekal utuh.

Agensi berita negara SANA, dengan mengutip sumber tentera tidak dinamakan, berkata bangunan di kawasan yang ketat dijaga Mazzeh musnah.

Israel telah melancarkan ratusan serangan ke atas sasaran di bahagian Syria di bawah kawalan kerajaan dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

Serangan udara sebegini meningkat dalam bulan-bulan kebelakangan ini menentang latar belakang perang Israel menentang Hamas di Jalur Gaza dan pertembungan berterusan antara tentera Israel dan Hezbollah di sempadan Lubnan-Israel.

Walaupun jarang mengakui tindakannya di Syria, Israel berkata ia menyerang pangkalan kumpulan militan bersekutu Iran seperti Hezbollah Lubnan, yang menghantar beribu-ribu pejuang untuk menyokong tentera Presiden Syria Bashar Assad.

Serangan udara Israel di kawasan Damascus pada Disember membunuh penasihat lama Pengawal Revolusi Iran di Syria, Seyed Razi Mousavi. Serangan serupa ke atas bangunan di Damascus pada Januari membunuh sekurang-kurangnya lima penasihat Iran. Minggu lepas, serangan udara di wilayah Syria timur strategik Deir el-Zour berhampiran sempadan Iraq membunuh penasihat Iran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.