Grey geese

(SeaPRwire) –   , Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat mengesahkan pada 1 April bahawa seorang individu di AS telah menguji positif untuk influenza unggas, juga dikenali sebagai flu burung. Walaupun ujian positif, bagaimanapun, CDC menyatakan bahawa risiko kepada orang awam kekal rendah.

Pegawai kesihatan telah menjejak wabak influenza unggas yang sangat patogenik sejak dan mula membunuh burung di pelbagai benua pada 2020. Enam puluh tujuh negara melaporkan wabak pada 2022, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), . Kes manusia, bagaimanapun, kekal jarang. Hanya 11 jangkitan yang disebabkan oleh strain yang sedang beredar sejak 2021.

Sejak Januari 2022, virus flu unggas telah dikesan di kalangan lebih 82 juta ekor burung di AS, . Lebih baru-baru ini, mamalia di AS—termasuk dan —telah menguji positif.

Menurut pengumuman CDC pada 1 April, individu yang menguji positif telah bersentuhan dengan lembu di Texas yang disyaki menghidap flu burung. Satu-satunya gejala yang dilaporkan adalah kemerahan mata seperti konjunktivitis. Beliau telah diberitahu untuk mengasingkan diri dan pulih selepas dirawat dengan antivirus flu, yang kelihatan berfungsi terhadap virus, menurut CDC. (Vaksin flu musim tidak memberi perlindungan terhadap flu unggas, bagaimanapun.)

Kes manusia terakhir AS untuk flu unggas adalah , selepas seseorang terdedah kepada ayam yang dijangkiti di Colorado. Beliau kemudiannya pulih.

CDC mengekalkan bahawa risiko kepada orang awam adalah rendah, walaupun orang yang berada dalam hubungan rapat berpanjangan dengan burung dan ternakan mungkin berisiko lebih tinggi untuk jangkitan. mengelakkan hubungan langsung dengan haiwan yang sakit atau mati, serta mana-mana bahan yang mungkin tercemar oleh haiwan yang dijangkiti dengan flu unggas. Orang yang mungkin terdedah kepada haiwan yang dijangkiti harus dipantau untuk gejala seperti kemerahan mata, demam, batuk, sakit tekak, sesak hidung, sakit otot, keletihan, dan sesak nafas. Kekerasan penyakit boleh berjulat dari ringan hingga membawa maut.

Keselamatan makanan bukanlah kebimbangan utama pada masa ini, (USDA). Produk unggas diperiksa untuk tanda penyakit sebelum dibuat tersedia untuk dibeli, dan ladang tenusu telah diarahkan untuk memusnahkan susu dari lembu yang dijangkiti. Proses pensterilan juga mengeluarkan virus dari susu, dan memasak telur dan unggas dengan betul membunuh bakteria dan virus.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.