(SeaPRwire) –   WASHINGTON – Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat Lloyd Austin sekali lagi dimasukkan ke hospital Ahad untuk menangani masalah pundi kencing sementara beliau terus pulih daripada kanser prostat dan telah memindahkan kuasa kepada timbalannya, kata Pentagon.

Austin didiagnosis dengan kanser prostat pada Disember dan terus berhadapan dengan komplikasi daripada rawatan beliau.

Kira-kira pukul 2:20 petang Ahad, beliau dihantar oleh pasukan keselamatan beliau ke Pusat Perubatan Tentera Walter Reed “untuk diperiksa bagi gejala menunjukkan isu pundi kencing darurat,” kata Setiausaha Akhbar Pentagon Mejar Jeneral Pat Ryder dalam kenyataan.

Walaupun pada asalnya Austin berhasrat untuk mengekalkan “fungsi dan tugas pejabatnya,” kira-kira pukul 5 petang Ahad beliau memindahkan kuasa tersebut kepada Timbalan Setiausaha Pertahanan Kathleen Hicks. Sehingga petang Ahad, beliau kekal dirawat di hospital.

Kenyataan dari pegawai perubatan Walter Reed lewat Ahad malam menyatakan Austin dimasukkan ke unit rawatan kritikal untuk sokongan dan pemantauan rapat. Dr. John Maddox, pengarah perubatan trauma, dan Dr. Gregory Chesnut, pengarah Pusat Penyelidikan Penyakit Prostat Murtha Pusat Kanser, menyatakan walaupun belum jelas pada masa ini berapa lama Austin akan kekal dirawat di hospital, “isu pundi kencing semasa tidak dijangka akan mengubah pemulihan penuh yang dijangkakan.”

Ketua Turus Gabungan tentera ditunjuk, begitu juga dengan Rumah Putih dan Kongres.

Austin dijadualkan berlepas Selasa ke Brussels untuk mengadakan mesyuarat kumpulan hubungan Ukraine, yang beliau tubuhkan pada 2022 untuk menyelaraskan sokongan tentera untuk Kyiv selepas pencerobohan Rusia. Selepas itu, Austin dijadualkan menghadiri mesyuarat biasa menteri pertahanan NATO.

Belum jelas sama ada rawatan hospital ini akan mengubah rancangan tersebut.

Austin didiagnosis dengan kanser pada Disember dan menjalani prosedur bernama prostatektomi pada 22 Disember untuk merawatnya.

Seminggu selepas itu, beliau membangunkan komplikasi dan pada 1 Januari, dalam kesakitan teruk, beliau dihantar ke Walter Reed dengan ambulans di mana beliau dirawat. Austin kekal di Walter Reed sehingga 15 Januari. Kemudian beliau terus pulih dan bekerja dari rumah, dan beliau kembali ke Pentagon pada 29 Januari.

Doktornya sebelum ini menyatakan prognosis kansernya “cemerlang” dan tiada rawatan lanjut diperlukan.

Austin telah kembali ke Walter Reed untuk pemantauan sejak rawatan hospitalnya tetapi ini kali pertama beliau tidak dijadualkan kerana komplikasi berterusan daripada rawatan kansernya.

Austin tidak memberitahu Presiden Joe Biden, Kongres atau timbalan setiausaha pertahanannya tentang diagnosis kansernya pada Disember atau rawatan hospital awal selama beberapa minggu. rawatan hospital Austin menjadi subjek siasatan juruaudit dan kajian dalaman Pentagon. Sebelum ini beliau menyatakan beliau tidak pernah mengarahkan kakitangannya untuk menyembunyikan rawatan hospitalnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.