PAKISTAN-POLITICS-VOTE

(SeaPRwire) –   ISLAMABAD — Ahli parlimen di Dewan Rakyat Pakistan memilih Shehbaz Sharif sebagai Perdana Menteri negara itu buat kali kedua pada Ahad lalu ketika sekutu bekas Perdana Menteri Imran Khan yang dipenjara menuduh berlaku penipuan dalam pilihan raya bulan lepas.

Khan kini menjalani hukuman penjara dalam beberapa kes dan telah dilarang daripada memohon atau memegang jawatan. Sharif menggantikannya sebagai perdana menteri selepas digulingkan melalui undi tidak percaya di parlimen pada April 2022.

Pengerusi Ayaz Sadiq berkata Sharif memperoleh 201 undi, menewaskan Omar Ayub dari Majlis Ittehad Sunni yang mendapat 92 undi. Pemenang hanya perlu 169 undi untuk mendapat majoriti.

Ayub disokong oleh parti Imran Khan, Tehreek-e-Insaf Pakistan atau PTI, yang calonnya tidak dapat mendapatkan cukup kerusi untuk membentuk kerajaan sendiri. PTI enggan berbincang dengan lawannya untuk membentuk pakatan.

Berikutan beberapa hari rundingan, parti Shehbaz Sharif, Parti Muslimin Liga Pakistan dan penyokongnya membentuk pakatan selepas pilihan raya 8 Februari, yang dibayangi oleh keganasan militan, penutupan telefon bimbit seluruh negara, pengecualian Imran Khan daripada mengundi, dan kelewatan luar biasa dalam mengumumkan keputusan.

Pihak berkuasa berkata memutuskan komunikasi perlu untuk mengelakkan serangan ke atas calon dan pasukan keselamatan.

Walau bagaimanapun, kelewatan itu mendapat kritikan daripada parti Imran Khan, yang mendakwa undi mereka dicuri untuk menghalang parti itu daripada membentuk kerajaan.

Perdana Menteri Sharif juga berkata dalam ucapan penerimaannya di parlimen Ahad lalu: “Kami pernah menjadi mangsa kezaliman politik di masa lalu tetapi tidak pernah membalas dendam.” Tanpa menamakan Imran Khan, beliau berkata pemimpin terdahulu menahan banyak lawan politiknya termasuk dirinya dan sekutunya Asif Ali Zardari.

Beliau juga menuduh penyokong Imran Khan menyerang pangkalan tentera ketika protes pemecatannya pada 2022, dengan menambah bahawa kini parlimen dan mahkamah akan memutuskan sama ada mereka yang terlibat dalam menyerang pangkalan tentera layak menerima pengampunan.

Membawa potret Imran Khan, sesetengah ahli parlimen berdiri di hadapan Sharif apabila beliau memulakan ucapannya, berteriak “pencuri undi” dan “malu”. Sharif mengutuk tindakan mereka, berkata ia menyebabkan kekacauan di parlimen. Beliau juga berkata mereka perlu membawa bukti penipuan undi kepada pihak berkuasa yang berkenaan.

Kemudian Sharif menyampaikan ucapannya kepada pembangkang dengan berkata: “Saya menawarkan rekonsiliasi. Mari kita duduk bersama untuk bekerja demi kebaikan Pakistan.” Tetapi dia disambut dengan lebih banyak protes dan jeritan.

Perdana Menteri juga berbicara tentang memperbaiki hubungan dengan Amerika Syarikat. Hubungan antara kedua-dua negara menjadi tegang selepas Imran Khan menuduh AS, Sharif dan tentera Pakistan merancang untuk menyingkirkannya daripada jawatan berikutan pemecatannya.

Sharif juga berkata cabaran terbesarnya adalah situasi ekonomi kerana Pakistan bergantung kepada pinjaman luar negeri untuk menjalankan ekonomi. Kerajaannya menghadapi pelbagai isu termasuk bagaimana untuk bertindak balas terhadap peningkatan serangan militan, memperbaiki hubungan dengan Afghanistan jiran yang diperintah Taliban, memperbaiki infrastruktur yang merosot, dan menyelesaikan gangguan kuasa sepanjang tahun. Ia juga perlu mengekalkan kestabilan politik kerana parti Imran Khan berjanji akan terus protes terhadap dakwaan penipuan undi.

Selepas tewas kepada Sharif, Ayub membuat ucapan di parlimen, memuji “ketua saya” Imran Khan untuk “keberanian”nya ketika menghadapi kes-kes terhadapnya. Dia mengutuk penangkapan “ribuan penyokong” Imran Khan tahun lepas selepas mereka turun ke jalan berikutan pemecatannya.

Ayub mengulangi dakwaan penipuan undi dan menuntut siasatan ke atas pilihan raya bulan lepas. Katanya undi PTI dicemari dan “undi dicuri” untuk menghalang parti Imran Khan daripada membentuk kerajaan.

Dia berkata Sharif boleh memerintah negara tetapi “dia tidak dapat memenangi hati dan fikiran kerana dia datang ke kuasa melalui undi yang dipalsukan.”

Minggu lepas, Imran Khan menulis surat kepada Tabung Kewangan Antarabangsa, mendesaknya mengaitkan sebarang perbincangan dengan Islamabad kepada audit pilihan raya Februari. Langkah Imran Khan, yang dikritik Sharif dalam ucapannya, datang beberapa hari sebelum IMF melepaskan instalmen penting pinjaman penyelamat kepada Pakistan.

Pakistan bergantung kepada pinjaman penyelamat untuk menyokong rizab pertukaran asingnya dan mengelakkan kegagalan bayar, dengan IMF dan sekutu kaya seperti China dan Arab Saudi membiayai negara berjumlah berbilion dolar. Di bawah tempoh pertama sebagai perdana menteri, Sharif terpaksa berjuang berbulan-bulan untuk mendapatkan pinjaman penyelamat $3 bilion daripada IMF.

Perdana Menteri baru berkata beliau akan mencari pinjaman baru IMF selepas akhir Mac apabila yang semasa tamat.

Beliau dijadual dilantik sebagai Perdana Menteri pada Isnin.

Presiden China Xi Jinping antara yang pertama mengucapkan tahniah kepada Sharif atas pilihan beliau sebagai Perdana Menteri Pakistan, lapor agensi berita Xinhua Ahad lalu

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.