(SeaPRwire) –   Penari asal Rwanda bernama Sherrie Silver tahu persislah momen di mana beliau menjadi seorang aktivis. Apabila beliau berusia sembilan tahun, beliau kehilangan sepupu yang berusia sama akibat malaria, dan ingin melakukan sesuatu untuk mengenang kenangan sepupunya. Dengan bantuan ibunya, beliau menganjurkan jualan kek untuk mengumpul dana untuk kelambu nyamuk, cara yang murah tetapi berkesan untuk mencegah penularan penyakit yang disebarkan nyamuk itu. “Saya jual kek yang sangat buruk, sangat rata, sangat tidak enak,” katanya. “Sebenarnya, saya rasa kek-kek itu lebih mahal untuk dibuat daripada pendapatan yang saya peroleh, tetapi itulah saat saya sedar bahawa dengan sedikit usaha, saya boleh lakukan banyak.”

20 tahun kemudian, Silver masih percaya bahawa setiap orang memainkan peranan dalam membantu orang lain, dan telah menjadikan kepercayaan itu sebagai sebahagian daripada kehidupan dan kerjanya. Silver adalah duta untuk Yayasan Malaria No More, sebuah pertubuhan bukan untung yang bekerja untuk memusnahkan penyakit itu, yang mengakibatkan lebih 1,000 kanak-kanak di bawah umur lima tahun meninggal dunia setiap hari, mengikut Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Pada tahun 2019, beliau dinamakan sebagai Pengasas Belia Luar Bandar Pertama untuk Majlis Belia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, dan telah melawat ke Cameroon, Rwanda, dan Ghana untuk mendidik kanak-kanak dan remaja tentang bagaimana kemajuan dalam pertanian boleh mengakhiri kemiskinan, kelaparan, dan pemindahan paksa dalam jangka hayat mereka. Beliau juga mencipta Yayasan Sherrie Silver, yang bertujuan untuk menyokong dan memberi dorongan kepada belia di Rwanda melalui seni.

Zaman kanak-kanak Silver sendiri memberi inspirasi kepada dedikasinya terhadap kerja kemanusiaan. Beliau dilahirkan pada tahun 1994, sebulan selepas bapanya dibunuh dalam genosid 100 hari terhadap kaum Tutsi. Keluarganya menghabiskan tahun-tahun awalnya hanya berusaha untuk terus hidup ketika negara itu berusaha membangun semula. Pada tahun 1999, beliau dan ibunya berpindah ke England, di mana Silver mendaftar untuk kelas lakonan, menyanyi, dan tarian. Ia membantu, katanya, bahawa kebanyakan latihan yang diterimanya pada tahun-tahun awal itu tersedia secara percuma. “Ibu saya tidak mempunyai banyak wang tetapi kami tidak perlu risau bagaimana beliau akan membayar kelas tarian,” katanya. “Saya mahu pastikan saya dapat memberikan peluang yang sama kepada belia muda.” Inilah sebabnya yayasannya juga menawarkan kelas secara percuma.

Pada usia 11 tahun, Silver telah menubuhkan kumpulan tarian yang mempersembahkan untuk Presiden Rwanda Paul Kagame semasa beliau melawat London. Sepuluh tahun kemudian, beliau menjadi terkenal sebagai penariografer yang mengajar orang tentang tarian Afrika—, yang menawarkan tutorial, kini mempunyai 617,000 pelanggan. Pada tahun 2018, beliau menjadi orang Afrika pertama yang pernah memenangi Anugerah Video Muzik MTV untuk Koirgrafi Terbaik untuk kerjanya pada video “This Is America” Childish Gambino (video itu juga memenangi Anugerah Grammy untuk Video Muzik Terbaik). Pada tahun yang sama, memanggilnya sebagai “pemangkin yang mengubah masa kini dan masa depan Afrika.”

Dengan kejayaan yang semakin meningkat, Silver sentiasa memastikan memberikan kembali kepada generasi bakat berikutnya. Yayasannya, yang ditubuhkan pada tahun 2015, menyediakan latihan tarian kepada kanak-kanak dan remaja di Rwanda, serta perumahan, penjagaan kesihatan, dan latihan vokasional untuk ibu bapa pelajar. Walaupun pelajarnya masih muda—kebanyakannya, kata Silver, berusia di bawah 12 tahun—ramai sudah menjadi penyara keluarga. Sebahagian daripada tugasnya ialah meyakinkan ibu bapa pelajar bahawa menari bukan hanya hobi, tetapi boleh menjadi kerjaya yang lumayan dengan latihan yang betul. Beliau juga mahu memastikan setiap pelajar mempunyai persekitaran yang menyokong untuk menikmati dan berjaya. “Terdapat tekanan besar ke atas kanak-kanak ini. Kami duduk dengan ibu bapa dan kami kata, ‘Apa yang diperlukan untuk memberikan kanak-kanak ini zaman kanak-kanak?'” katanya. “Ia sudah tidak lagi tentang koirgrafi bagi saya, tetapi tentang, ‘Bagaimana saya boleh memberikan peluang kepada belia ini?'”

Silver masih dalam peringkat awal mengumpul dana untuk membina pusat pembangunan bakat di Rwanda dalam tempoh lima tahun akan datang—rumah tetap pertama yayasannya. Beliau berharap ia akan menjadi ruang selamat di mana beliau boleh menawarkan kelas tarian, serta kursus latihan kerjaya untuk mereka yang mahu mengejar kerjaya dalam tarian secara profesional. “Bakat tidak cukup,” katanya. “Saya mahu mengajar kanak-kanak ini bagaimana menjadi entrepreneur.” Daripada menggunakan media sosial sebagai alat pemasaran hingga menulis emel profesional, berpentas bukan satu-satunya kemahiran yang membantu beliau berjaya, dan beliau bersemangat untuk menetapkan generasi berikutnya ke jalan yang sama. “Sebagai seorang Afrika yang mendapat manfaat daripada budaya Afrika, saya mesti pastikan bahawa benua ini juga mendapat manfaat,” katanya. “Saya mempunyai tanggungjawab untuk mencipta Sherrie Silver masa depan.”

Profil ini diterbitkan sebagai sebahagian daripada inisiatif TIME100 Impact Awards, yang mengiktiraf pemimpin dari seluruh dunia yang memacu perubahan dalam komuniti mereka. Majlis Anugerah TIME100 Impact berikutnya akan diadakan pada 17 November di Kigali, Rwanda.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)