Yemen's Houthi supporters Rally Against Israel, U.S. And UK

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat dan United Kingdom melancarkan serangan menyerang beberapa sasaran pemberontak Houthi di Yemen pada Khamis, 11 Januari, menandakan peningkatan ketara dalam konflik yang lebih luas di Timur Tengah. Pada bulan Oktober, sejurus selepas permulaan, Houthis mula melancarkan serangan peluru berpandu ke atas kapal kargo yang melalui Laut Merah, menuju ke pelabuhan Israel.

Berikut adalah apa yang perlu anda ketahui tentang pemberontak Houthi Yemen dan tempat mereka dalam konflik semasa.

Siapakah pemberontak Houthi Yemen?

Pemberontak Houthi adalah salah satu daripada dua faksi utama yang menguasai wilayah tengah peperangan saudara berterusan Yemen. Kini, mereka menguasai pantai barat negara itu, termasuk ibu negaranya, Sana’a.

Pada mulanya, Houthis bermula sebagai gerakan kebangkitan budaya pada tahun 1990-an untuk mazhab Zaydi Islam yang, pada tahun 2022, diamalkan oleh kira-kira . Menurut Stacey Philbrick Yadav, pengerusi hubungan antarabangsa di Hobart dan William Smith Colleges dan penulis , ramai Muslim Zaydi menjadi semakin tidak puas hati dengan kemunculan yang semakin meningkat Islam Salafi Saudi yang mereka rasa menindas warisan budaya dan agama Zaydi mereka.

Selain itu, Houthis tidak puas hati dengan apa yang mereka anggap sebagai rasuah dan pengurusan yang lemah di kerajaan Yemen sepanjang tahun 2000-an. Ini menyebabkan Houthis melancarkan beberapa pemberontakan terhadap kerajaan Yemen antara tahun 2004 dan 2010.

Pada tahun 2011, semasa musim bunga Arab, permusuhan penduduk Yemen mencapai tahap mendidih, dan protes besar-besaran meletus meminta presiden Ali Abdullah Saleh, yang telah memerintah negara itu selama lebih 30 tahun, meletak jawatan. Selepas Saleh meletak jawatan, Arab Saudi menyokong Abdrabbuh Mansur Hadi sebagai pemimpin baru negara itu. Houthis tidak menyukai pilihan ini, dan melancarkan kempen tentera terhadap kerajaan baru, yang menyebabkan perang saudara yang masih berlangsung.

Konflik mereka dengan kerajaan disokong Arab Saudi telah menyebabkan Houthis menjadi lebih rapat bersekutu dengan Iran, di mana mereka menerima beberapa sokongan. Walau bagaimanapun, beberapa pakar menyatakan ia tidak sepenuhnya tepat untuk memanggil pemberontak Houthi sebagai wakil langsung.

“Mereka mempunyai hubungan dan sokongan dari Iran, tetapi bukan wakil terus Iran. Mereka mempunyai kepentingan tempatan yang ditakrifkan sendiri dan jadi saya fikir tindakan mereka dalam dua bulan lepas mencerminkan itu,” kata pakar Timur Tengah pada bulan Disember.

Mengapa Houthis menyerang kapal di Laut Merah?

Di dunia Arab, isu Palestin sangat popular dan sering menjadi penanda nilai-nilai progresif. Dengan menyerang kapal Israel, Houthis mungkin dapat memperluas sokongan mereka di seluruh Yemen dan dunia Arab. Selain itu, dipercayai kumpulan itu berharap mengganggu , yang telah dirancang.

Mengapa Amerika Syarikat dan United Kingdom menyerang Yemen?

Selama , kerana perjalanan udara jauh kurang berkesan dari segi kos untuk mengangkut barang-barang besar atau jumlah barang yang besar. Kapal-kapal perlu melalui Laut Merah untuk mencapai Terusan Suez, yang merupakan satu-satunya laluan air yang membolehkan laluan terus antara Eropah dan Asia.

Jika tidak, kapal-kapal yang berlayar antara Eropah dan Asia perlu melakukan perjalanan mengelilingi benua Afrika, yang boleh menambah lebih 30 hari masa perjalanan. Disebabkan serangan oleh pemberontak Houthi, harga insurans kapal meningkat dengan mendadak dan banyak syarikat pengangkutan memilih laluan yang lebih lama, sebagai langkah keselamatan. Ini dijangka akan banyak barang pengguna, dari pakaian hingga kopi.

“Serangan udara ini adalah tindak balas terus kepada serangan Houthi tanpa sebelumnya terhadap kapal-kapal maritim antarabangsa di Laut Merah – termasuk penggunaan peluru berpandu balistik anti-kapal buat kali pertama dalam sejarah,” kata Presiden Biden . “Saya tidak akan ragu-ragu untuk mengarahkan langkah-langkah lanjut untuk melindungi rakyat kita dan aliran perdagangan antarabangsa bebas yang diperlukan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.