Watch Party Held For Debate Between California Governor Newsom And Florida Gov. DeSantis

(SeaPRwire) –   Jika melempar hinaan, memutar fakta, dan menggoda naluri terburuk orang Amerika adalah tanda-tanda kepemimpinan, maka Gabenor Florida Ron DeSantis muncul sebagai pemenang dalam debat dengan Gabenor California Gavin Newsom.

Dalam debat 90 minit dengan tuan rumah Fox News Sean Hannity, DeSantis melancarkan serangan pedas terhadap lawannya, memanggilnya pembohong kronik dan “politikus licik dan licik.” Dia mengatakan Gavin menyembunyikan dirinya dari kegagalan negaranya dengan menghantar anak-anaknya ke sekolah swasta dan makan di restoran eksklusif French Laundry semasa negaranya dalam kunci jangkitan.

Antara dakwaannya yang paling tidak masuk akal adalah bahawa Los Angeles dalam keadaan “runtuh” dan bahawa California secara sengaja memerangkap murid-murid sekolahnya dengan buku-buku yang menggambarkan tindakan seks yang liar. Dia bahkan mengeluarkan peta yang mendakwa hampir keseluruhan bandar San Francisco tercemar dengan kotoran manusia.

Tetapi ketidaksopanan dan fakta yang diputar tidak menjadi ukuran kepemimpinan. Akhirnya, DeSantis muncul seperti biasa, berjiwa jahat dan menindas, yang Newsom dapat tunjukkan dalam salah satu pernyataannya yang tidak diganggu oleh DeSantis cuba bercakap lebih keras daripadanya.

“Anda tidak lain hanyalah penindas,” kata Newsom. “Saya faham itu. Mengintimidasi dan memalukan orang – itu kad nama anda.”

Debat itu, yang Hannity namakan Debat Negeri Merah-Biru Hebat dan diadakan tanpa hadirin, sebahagianya merupakan latihan ketidakrelevanan, pertandingan antara calon presiden yang semakin memudar dan gabenor yang sekarang tidak bertanding untuk apa-apa. Ia nampaknya diatur terutamanya untuk mengukuhkan calon DeSantis dengan membenarkannya menawan penonton Fox dengan penghapusan nasional bintang Demokrat yang bangkit.

Fox telah menanamkan ke dalam penontonnya selama bertahun-tahun bahawa orang California melarikan diri dari negeri mereka untuk melarikan diri dari penghuni jalan, ketidakteraturan awam, dan kos perumahan yang tidak terkawal dan ini adalah peluang untuk mempamerkan propaganda sedemikian sebelum audiens yang lebih luas.

Untuk itu, Hannity, yang menjanjikan dalam kenyataannya bahawa dia akan menjadi pengadil neutral, kemudian memuatkan setiap soalan terhadap California, memaparkan carta yang sentiasa negatif terhadap Negeri Emas dan kerap termasuk fakta yang mengelirukan.

Misalnya, carta yang menunjukkan bahawa California mempunyai kadar jenayah yang lebih tinggi daripada Florida adalah tidak bermakna kerana laporan jenayah FBI sedang dalam peralihan dan banyak jabatan polis perbandaran tidak melaporkan dengan betul. Salah satu ukuran jenayah yang boleh dipercayai, data pembunuhan mortaliti Pusat Kawalan Penyakit, menunjukkan bahawa Florida mempunyai kadar pembunuhan yang lebih tinggi.

Apa yang hilang dari carta Hannity adalah selusin data yang menunjukkan bahawa Florida berada di bawah California dalam kebanyakan ukuran kesejahteraan sosial dan ekonomi. California mempunyai pendapatan per kapita dan keluaran dalam negeri kasar yang lebih tinggi. Negeri Emas mempunyai kadar pengangguran, kemiskinan, jenayah, kematian awal, dan kematian yang dapat dielakkan yang lebih rendah, mengikut angka dari Pusat Kawalan Penyakit.

Statistik kesihatan tidak mengejutkan kerana Florida, salah satu daripada 10 negeri yang enggan memperluaskan Medicaid di bawah Akta Insurans Kesihatan yang Mahal, berada di tangga tercorot dalam peratusan rakyatnya dengan insurans perubatan, 11.2% berbanding 6.5% di California.

Isu kesihatan tidak disebut sama sekali dalam debat. Dengan Hannity tidak membuat usaha untuk menjadi “pengawal dewan” yang dijanjikannya dan menghentikan debat daripada merosot ke dalam pertengkaran yang tidak dapat difahami, Newsom mempunyai sedikit peluang untuk mengangkat isu-isu substantif dan berada dalam kedudukan bertahan hampir sepanjang masa.

DeSantis dapat mengecam ekonomi California hampir tanpa cabaran dari Newsom atau Hannity. “Mereka cukai terlalu banyak. Mereka mengatur terlalu banyak. Ia bukan iklim yang baik untuk perniagaan,” kata DeSantis.

Tetapi angka memberitahu cerita yang berbeza. Menurut Biro Analisis Ekonomi AS, KDNK per kapita California pada tahun 2022, adalah 48% lebih tinggi daripada Florida. Pertumbuhan KDNK sebenar per kapita California antara tahun 2017 dan 2022 adalah 16.6% berbanding 13.1% untuk Florida.

Ekonomi California menonjol dalam lebih banyak cara daripada hanya KDNK. Matthew Winkler, bekas editor dan ketua Bloomberg News, menunjukkan dalam esei 2021 bahawa ekonomi California bergegas keluar dari pandemik dengan menambah lebih 1.3 juta orang kepada gaji bukan pertanian antara April 2020 dan Jun 2021, lebih daripada mana-mana negeri lain. Dalam tempoh yang sama, pendapatan isi rumah California meningkat sebanyak $164 bilion, lebih daripada Florida, Texas dan Pennsylvania digabungkan

Aktiviti ekonomi California telah melebihi Florida pada masa yang sama ketika dua gabenor konservatif terbaru negeri itu, DeSantis dan Rick Scott, telah mengurangkan peraturan perniagaan – bukan iklan marquee untuk keunggulan pentadbiran negeri merah.

Tidak dapat dipertikaikan bahawa California mempunyai beberapa cabaran. Harga perumahan yang melambung tinggi, tertinggi di negara, telah menghasilkan jurang luas antara warga terkaya dan termiskin negeri itu dan memang telah menyebabkan banyak orang bekerja berpindah ke negeri lain. Jabatan Kewangan California menganggarkan bahawa California kehilangan hampir 600,000 orang dari 2020 hingga 2023, manakala Florida menambah kira-kira 655,000 orang dalam tempoh yang kira-kira sama.

Kedua-dua parti Demokrat dan Republikan di perundangan, dan di peringkat perbandaran, telah menghabiskan dekad cuba melindungi komuniti perumahan dari pembangunan perumahan berbilang keluarga, kesan “Bukan Di Halaman Belakang Saya” (NIMBY) yang berlebihan, dan itu membantu menghasilkan krisis mampu milik. Pada tahun 2016, McKinsey Global Institute mendapati kekurangan perumahan itu menyebabkan kerugian output ekonomi tahunan sebanyak $160 bilion, dan mengesyorkan pembinaan 3.5 juta rumah menjelang 2025. Walaupun usaha agresif untuk mempromosikan pembinaan perumahan, negeri itu bahkan tidak mendekati jumlah itu.

Tetapi California berbeza daripada Florida dan negeri merah lain dalam kesanggupannya untuk menghadapi masalahnya dan bekerja untuk membina masyarakat yang lebih baik, bukan sekadar melayani syarikat dan penderma kaya. Misalnya, antara tahun 2018 dan 2022, California menggunakan lebih $13 bilion untuk memerangi kegelandangan.

Newsom menyatakan bahawa kegelandangan telah menjadi isu di California selama dekad tetapi pentadbirannya membuat kemajuan substansial dalam menangani masalah itu, mengeluarkan 60,000 orang dari jalanan semasa tempoh jawatannya.

Sebaliknya, DeSantis mempunyai rekod buruk dalam cuba memperbaiki kehidupan warga Florida, terutamanya mereka tanpa pendapatan jutaan dolar. Pentadbirannya terutamanya mengenai menyerang politik “terjaga”, menggugat pendidikan awam dengan salah satu program voucher terbesar di negara, dan mendemonisasi imigran. Florida mempunyai faedah pengangguran terendah di negara, berada di bawah tangga 50 negeri dalam gaji guru dan pembiayaan pendidikan awam, dan pembiayaan jangka panjang untuk penjagaan warga emas, walaupun menjadi medan untuk pesara. DeSantis menentang peningkatan gaji minimum negeri itu apabila hanya $8.65 sejam.

Gabenor itu berbangga tentang Florida tidak mempunyai cukai pendapatan peribadi dan kadar cukai korporat rendah, tetapi tidak pernah menyebut bahawa hasil negeri datang terutamanya dari cukai jualan dan eksais, yang jatuh paling berat pada golongan miskin dan kelas pertengahan. Satu kajian 2018 oleh Institut Pentaksiran dan Dasar Ekonomi berhaluan kiri mendapati Florida mempunyai sistem cukai yang paling kurang adil di negara, dengan 20% penduduk termiskin negeri itu membayar 12.7% pendapatan mereka dalam cukai, berbanding 4.5% dibayar oleh 4% pendapatan tertinggi.

Newsom berjaya menunjukkan struktur cukai Florida yang tidak adil, tetapi kenyataannya mengenai isu itu hampir hilang di kalangan gangguan lawannya yang berterusan. Momennya yang terbaik datang apabila dia dapat menggambarkan ketidaksopanan DeSantis terhadap begitu banyak warganya.

“Saya tidak suka cara anda merendahkan orang,” katanya kepada DeSantis. “Saya tidak suka cara anda merendahkan dan memalukan masyarakat LGBTQ. Saya tidak suka cara anda merendahkan dan memalukan orang yang anda tidak setuju, Ron.”

Ini adalah salah satu isu di mana DeSantis tidak mempunyai respon.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.