(SeaPRwire) –   AUSTIN, Texas – Ahli Parlimen AS Demokrat Colin Allred, bekas pemain bola sepak NFL yang berpecah dengan partinya atas pengendalian Presiden Joe Biden terhadap sempadan Amerika Syarikat-Mexico, memenangi pencalonan Senatnya Selasa untuk memancing kempen di bawah anjing untuk menumbangkan Senator Republikan Ted Cruz.

Allred menewaskan penantang Demokrat terbesarnya, Senator Negeri Roland Gutierrez, yang menjadi suara keras untuk undang-undang senjata yang lebih ketat selepas dan mengambil sayap kiri parti.

“Kita tidak perlu malu dengan senator kita,” kata Allred dalam ucapan kepada penyokong. “Kita boleh dapatkan yang baru dan itulah yang ini semua tentang.”

Tiada Demokrat memenangi pejabat negara bagi Texas selama 30 tahun, tempoh kalah terpanjang jenisnya di AS. Walaupun begitu, Demokrat percaya Texas dan Florida adalah peluang mereka yang terbaik untuk kejutan November sambil mereka cuba memelihara kelebihan tipis 51-49 di Senat. Majoriti itu termasuk Senator Joe Manchin dari West Virginia, yang tidak akan bertanding semula dan kerusi beliau sangat mungkin akan dipintas Republikan.

Cruz, yang tidak menghadapi pesaing utama dalam pencalonan, secara rasmi mengunci pencalonan GOP untuk penggal ketiga Selasa.

“Saya menjangka untuk terus bertemu rakyat Texas di setiap penjuru negeri ketika kita bekerja bersama untuk memastikan bahawa kita mengekalkan Texas, Texas,” kata Cruz dalam kenyataan.

Allred berjanji untuk bekerja untuk melindungi hak wanita untuk menjalani abortus supaya “orang seperti Ted Cruz tidak boleh memaksa wanita melarikan diri dari negeri mereka sendiri untuk mendapatkan penjagaan kesihatan yang mereka perlukan.”

Allred, yang akan menjadi senator hitam pertama Texas jika dipilih, telah mengumpul lebih $21 juta sejak memasuki perlumbaan. Ini jauh lebih banyak daripada pesaing pencalonannya, yang peguam hak asasi manusia secara besar-besaran mengabaikan semasa pencalonan sambil mengekalkan serangan terhadap Cruz.

Ini kali pertama Cruz mencalonkan diri sejak perjalanannya ke Mexico pada 2021 semasa ribut salji maut yang memutuskan bekalan elektrik kepada ratusan ribu penduduk Texas dan menyebabkan kemusnahan sistem kuasa dan utiliti negeri. Cruz kemudian berkata lawatan keluarga itu “jelas silap”. Demokrat, termasuk Allred, telah menyerang Cruz secara berterusan atasnya.

Cruz telah mengumpul lebih $46 juta dalam usahanya untuk menjamin penggal enam tahun lagi.

Allred, 40 tahun, menjadi tajuk berita Januari lalu apabila antara 14 Ahli Dewan Demokrat yang menyokong resolusi Republikan di Kongres yang mengkritik pengendalian Presiden Joe Biden terhadap sempadan. Gutierrez mengkritik Allred atas undi itu, menuduhnya “berpihak kepada ekstremis GOP,” dan jurucakap Cruz Macarena Martinez memanggil undi itu “usaha palsu untuk berlagak di sempadan.”

Allred berkata beliau tidak bersetuju dengan semua bahasa dalam resolusi itu tetapi katanya beliau mahu melihat kecemasan lebih di peringkat persekutuan berhubung sempadan.

“Bagi saya, ia tentang menghantar isyarat bahawa apa yang telah kita lakukan tidak berfungsi,” kata Allred dalam temu bual minggu lepas semasa undian awal di Texas. “Kita perlu menukar sesuatu.”

Cruz hanya menewaskan Beto O’Rourke untuk pemilihan semula 2018 dengan kurang 3 peratus mata. Ini adalah yang terdekat Demokrat datang dalam dekad untuk memenangi kerusi negara bagi dan berlaku semasa pilihan raya pertengahan yang berakhir menjadi tahun yang kuat bagi Demokrat kebangsaan.

Demokrat Texas telah berjuang untuk merebut semula momentum itu sejak ketika itu. O’Rourke tewas dengan dua digit apabila menentang Gabenor Republikan Greg Abbott pada 2022.

“Perkara berubah di negeri ini. Ia mengambil masa yang lama,” kata Jared Hockeman, pengerusi Parti Demokrat di Daerah Cameron sepanjang sempadan AS-Mexico. “Kami mengakui itu.”

-Murphy dilaporkan dari Oklahoma City.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.