(SeaPRwire) –   OpenAI sedang dalam CEO ketiga dalam tiga hari, selepas melantik Emmett Shear sebagai CEO sementara, kurang daripada 72 jam selepas lembaga menyingkirkan bekas CEO Sam Altman dalam pergerakan kejutan pada hari Jumaat Nov. 17, mendakwa beliau tidak “konsisten jujur dalam komunikasi dengan lembaga.”

Syarikat itu berkata pada hari Jumaat ia menggantikan Altman dengan ketua teknologi Mira Murati tetapi sepanjang hujung minggu, pelbagai penerbitan melaporkan bahawa Altman sedang berbincang dengan lembaga OpenAI untuk kembali sebagai CEO. Selepas keberangkatan Altman dan pengerusi dan presiden Greg Brockman, yang meletak jawatan, lembaga terdiri daripada ketua saintis Ilya Sutskever dan tiga pengarah bebas: CEO Quora Adam D’Angelo, usahawan teknologi Tasha McCauley, dan Helen Toner dari pemikir tempatan Washington, Pusat untuk Keselamatan dan Teknologi Muncul. Bloomberg melaporkan bahawa Murati sedang merundingkan untuk Altman dan Brockman untuk kembali ke OpenAI, dan bahawa ketua Microsoft Satya Nadella memainkan peranan pusat dalam perbualan.

Perundingan akhirnya tidak membawa ke mana-mana, dan pada malam Ahad waktu Pasifik, melaporkan bahawa OpenAI melantik Shear sebagai CEO. Kemudian, Nadella melaporkan bahawa Altman, Brockman, dan kakitangan OpenAI yang lain akan menyertai Microsoft untuk memimpin pasukan AI baru. Pada masa yang sama, Nadella mengesahkan semula komitmen Microsoft terhadap perkongsian dengan OpenAI. “Kami menantikan untuk mengenali Emmett Shear dan pasukan kepimpinan baru OAI dan bekerja dengan mereka,” katanya dalam pos X.

“Saya mengambil pekerjaan ini kerana saya percaya bahawa OpenAI adalah salah satu syarikat paling penting yang wujud pada masa ini,” tulis Shear dalam pos di X. “Akhirnya saya rasa saya mempunyai tanggungjawab untuk membantu jika saya boleh.”

Shear sudah menghadapi cabaran pertamanya dalam peranannya yang baru. Pada hari Isnin, lebih daripada 500 pekerja OpenAI menulis surat terbuka mengancam untuk berpindah ke unit Microsoft baru Altman kecuali lembaga meletak jawatan dan mengembalikan Altman dan Brockman. (OpenAI mempunyai kira-kira 770 pekerja menurut The Wall Street Journal). Senarai penandatangan termasuk ketua saintis dan ahli lembaga , , dan timbalan presiden hal ehwal global . ​​”Tindakan anda jelas menunjukkan anda tidak berkebolehan untuk mengawasi OpenAI,” kata surat itu, menghubungi lembaga OpenAI.

Juga pada pagi Isnin, Sutskever memaparkan di X untuk menyatakan penyesalannya. “Saya sangat menyesal penyertaan saya dalam tindakan lembaga,” tulisnya. “Saya tidak pernah berniat untuk merosakkan OpenAI. Saya cintakan segala yang telah kita bina bersama dan saya akan berbuat segala yang saya boleh untuk menyatukan semula syarikat.”

Siapakah Emmett Shear?

Shear dikenali secara meluas sebagai bekas CEO perkhidmatan streaming permainan video Twitch. Lulusan Yale itu merupakan ahli kelas pertama inkubator permulaan terkemuka Y Combinator dan menjadi rakan kongsi separuh masa Y Combinator pada tahun 2011. (Altman adalah presiden Y Combinator dari 2014 hingga 2019.)

Di Y Combinator, Shear membina aplikasi kalendar dengan kawannya sejak kecil Justin Kan, kemudian menjual perniagaan mereka kepada eBay untuk $250,000. Pada tahun 2006, Shear, Kan, dan dua orang lain mengikat kamera ke kepala Kan 24/7 dan mula menawarkan siaran langsung 24/7 kehidupan Kan, menamakannya Justin.tv. Kan berhenti menyiarkan kehidupannya selepas lapan bulan, tetapi Shear dan pasukan pengasas yang lain memutarbalikkan, menukar Justin.tv kepada platform siaran video langsung.

Apabila permainan semakin popular di Justin.tv, kepimpinan pasukan memutuskan untuk memisahkan laman streaming khusus untuk permainan-TwitchTV, yang dilancarkan pada tahun 2011. Pada tahun 2014, Amazon mengambil alih Twitch untuk $970 juta. Shear kekal sebagai CEO di Twitch sehingga beliau meletak jawatan pada Mac 2023.

Rancangan Shear untuk OpenAI

Dalam posnya di X Shear merangkumi tiga perkara untuk 30 hari berikutnya, yang termasuk mengupah penyiasat bebas untuk menghasilkan laporan mengenai peristiwa yang membawa kepada penyingkiran Altman, menulis “jelas bahawa proses dan komunikasi sekitar penyingkiran Sam telah diurus dengan sangat buruk, yang telah serius merosakkan kepercayaan kami.”

Dua keutamaan Shear yang lain adalah untuk “bercakap dengan sebanyak mungkin pekerja kami, rakan kongsi, pelabur dan pelanggan, mengambil nota yang baik, dan berkongsi penemuan kunci,” dan untuk “Mereformasi pasukan pengurusan dan kepimpinan berikutan keberangkatan baru-baru ini kepada pasukan berkesan untuk menghasilkan keputusan untuk pelanggan kami.”

“Bergantung kepada keputusan [dari] segala yang kita pelajari daripada semua ini kita akan menggerakkan perubahan dalam organisasi – sehingga dan termasuk mendorong dengan kuat untuk perubahan tadbir urus yang ketara jika perlu,” katanya, menambah bahawa beliau bercadang untuk memulakan pelaksanaan ini semasa 30 hari pertama tempoh perkhidmatannya.

Tidak banyak yang diketahui mengenai mengapa lembaga memutuskan untuk menggantikan Altman, tetapi Shear menangani spekulasi mengenai sebab-sebabnya, tanpa memberikan terlalu banyak. “Lembaga TIDAK menyingkirkan Sam atas sebarang percanggahan khusus mengenai keselamatan, alasan mereka sama sekali berbeza daripada itu,” tulisnya.

Menurut piagam OpenAI, matlamatnya adalah “untuk memastikan bahawa kecerdasan buatan umum (AGI) – yang mana kami maksudkan sistem sangat autonomi yang melebihi manusia dalam kebanyakan kerja bernilai ekonomi – memberi manfaat kepada seluruh manusia.” Struktur tadbir urus “terhad bukan untung” OpenAI yang unik mencerminkan misi ini.

Piagam itu menyatakan bahawa “tugas utama kesetiaan OpenAI adalah kepada manusia”, berbanding dengan pelabur. Lembaga mengawasi OpenAI bukan untung, yang mengawal sayap untung terhad yang OpenAI asas pada tahun 2019 untuk memudahkan pengumpulan dana. Kebanyakan ahli lembaga bebas dan tidak mempunyai ekuiti dalam OpenAI. Amaran kepada pelabur di laman web OpenAI menyatakan bahawa ia akan bijak untuk melihat pelaburan dalam OpenAI “dalam semangat derma.”

Shear sendiri telah bercakap secara awam tentang risiko kewujudan yang beliau percaya sistem AI maju boleh timbulkan. Tetapi beliau kelihatan mengambil pendekatan terpimpin perniagaan dalam peranannya yang baru. “Saya tidak gila cukup untuk mengambil pekerjaan ini tanpa sokongan lembaga untuk mengkomersialkan model kami yang hebat,” katanya dalam pos X.

“Saya hanya menghormati apa yang Sam dan seluruh pasukan OpenAI telah bina,” tulisnya. “Ia bukan hanya projek penyelidikan dan produk perisian yang luar biasa, tetapi syarikat yang luar biasa. Saya di sini kerana saya tahu itu, dan saya mahu berbuat segala-galanya dalam kuasa saya untuk melindunginya dan membesarkannya lebih jauh.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)