Unchallenged Fine Gael's Simon Harris To Become Ireland's Youngest Taoiseach

(SeaPRwire) –   Simon Harris telah disahkan sebagai pemimpin baru parti politik Ireland, Fine Gael pada Ahad dan kini bersedia untuk menjadi Taoiseach (Perdana Menteri) negara itu.

Parti Fine Gael mengesahkan kepimpinan Harris berikutan peletakan jawatan pemimpin parti dan Taoiseach sebelum ini, Leo Varadkar pada Rabu. Harris merupakan satu-satunya calon yang mencalonkan diri untuk jawatan tersebut. Ketika berusia 37 tahun, Harris kini dijangka menjadi Taoiseach termuda Ireland, menewaskan rekod yang dipegang oleh Varadkar yang berusia 38 tahun.

Harris dijangka akan dilantik oleh Parlimen Ireland pada 9 April. Pilihan raya untuk jawatan Taoiseach mesti diadakan

Harris dalam ucapannya sebagai pemimpin parti memuji pendahulunya dan menyatakan komitmennya kepada negara, dengan berkata beliau percaya “kekuatan politik untuk membuat perbezaan dan memperbaiki kehidupan orang”.

“Terima kasih atas kepercayaan anda. Saya ingin berjanji dan menyatakan kepada anda hari ini bahawa saya akan membalas kepercayaan itu dengan kerja keras. Dengan keringat, air mata dan darah – sehari-hari. Dengan tanggungjawab, dengan rendah hati, dan dengan sikap hormat,” katanya.

Berikut adalah maklumat yang perlu anda ketahui mengenai pemimpin masa depan Ireland itu dan objektif dasarnya.

Siapakah Simon Harris?

Harris dilahirkan di bandar pantai Greystones di daerah Wicklow, selatan Dublin. Dalam ucapan Ahad, beliau mengucapkan terima kasih kepada ibu bapanya yang beliau kata “bekerja keras dan membesarkan anak-anak mereka untuk percaya pada ganjaran bekerja keras.”

Harris dalam ucapannya menyatakan beliau terlibat dengan parti Fine Gael sejak berusia 15 tahun dan menyebut aktivismnya bagi pihak adik lelakinya, Adam, yang didiagnosis dengan autisme. Ketika berusia 15 tahun, beliau memberikan temubual kepada RTÉ mengenai pertubuhan kesedaran autisme yang diasaskannya bernama Triple A Alliance.

Harris dipilih sebagai ahli Dáil, dewan rendah parlimen Ireland, pada usia 24 tahun, mewakili Wicklow. Beliau dilantik sebagai Menteri Kerja Raya pada 2014, dengan tanggungjawab khas untuk Pejabat Kerja Raya Awam (OPW). Pada 2016, beliau dipilih sebagai menteri kesihatan termuda negara, ahli kabinet, pada usia 29 tahun, lapor RTÉ.

Dalam jawatan itu, beliau berusaha untuk membatalkan larangan abortus negara itu. Beliau juga menghadapi tekanan atas pengendalian Ireland terhadap krisis kanser serviks, yang mendapati lebih wanita didiagnosis dengan kanser sepatutnya menerima intervensi awal.

Harris juga menguruskan tindak balas awal kepada wabak COVID-19, walaupun beliau digantikan sebagai menteri kesihatan di bawah kerajaan baharu pada 2020.

Harris sementara menjadi menteri kehakiman pada akhir 2022. Baru-baru ini, beliau menjadi menteri pendidikan lanjutan dan pengajian tinggi, inovasi dan sains.

Beliau berkahwin dan mempunyai dua orang anak, yang beliau ucapkan terima kasih dalam ucapannya: “Saya bersyukur kerana saya adalah lelaki yang sangat beruntung dalam setiap aspek.”

Apakah objektif dasar Simon Harris?

Harris merangkum beberapa keutamaan kebangsaan dan antarabangsa dalam ucapan Ahad.

Beliau berkata di bawah kepimpinannya, Fine Gael menyokong perniagaan kecil, “memastikan pekerjaan memberi ganjaran, memastikan kita memberi nilai kepada pekerjaan dan orang yang pergi bekerja,” dan memajukan laluan pendidikan. Beliau juga menjanjikan sokongan kepada petani dan pembangunan wilayah di Ireland luar bandar.

Pemimpin baru Fine Gael menekankan parti itu menyokong “undang-undang dan ketenteraman… jalanan yang selamat dan jenayah tidak akan dibiarkan tidak diperiksa.” Beliau mengkritik bahawa bendera Ireland dilipatkan di atas peti mayat pembunuh ahli polis pada 1996 ketika pengebumiannya minggu ini, dengan berkata sambil mendapat tepukan dari bilik: “Ambil balik bendera kami!”

Harris membincangkan imigresen, perdebatan yang meletus ke permukaan pada November apabila berlaku rusuhan malam di Dublin. Beliau berkata negara itu perlu “bergerak dari tindak balas kecemasan ke model yang lebih dirancang dan mampan serta sistem yang adil dan tegas berhubung imigresen di negara ini.”

Harris juga menambah negara itu perlu berperanan aktif dalam meminta gencatan senjata di Israel-Palestin dan menangani krisis kemanusiaan di Gaza.

“Parti ini telah dan di bawah kepimpinan saya akan terus menjadi parti yang tidak takut untuk berkata kebenaran kepada kuasa tentang malapetaka kemanusiaan yang kita saksikan di Gaza dan menyuarakan dengan jelas kemarahan moral rakyat Ireland,” kata Harris. “Saya mengulangi seruan saya hari ini untuk gencatan senjata segera di Gaza, pembebasan tebusan tanpa syarat, penamatan keganasan di Timur Tengah, dan proses politik untuk membawa penyelesaian dua negara. Biarkan Ireland menjadi kuasa di dunia untuk itu.”

Harris berjanji untuk melawan bahaya populisme dan pemolaran, dengan berkata beliau akan bertindak dengan segera serta “mendengar dengan teliti apa yang anda katakan tentang nilai-nilai yang saya gariskan.”

“Saya cintai Ireland. Kita semua cintai Ireland. Mari bekerja setiap saat setiap hari untuk menjaganya selamat dan memberikan kepada rakyat,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.