Pressing enter button with Israel flag

(SeaPRwire) –   Singapura telah mengarahkan Kedutaan Israel untuk menanggalkan satu kenyataan “tidak sensitif dan tidak wajar” media sosial yang boleh menggugat keharmonian keselamatan di negara kota itu, dalam ujian terbaru hubungan yang biasanya mesra antara dua negara itu.

Dalam satu kenyataan Facebook pada Ahad, kedutaan itu membandingkan sebutan Israel dan negara Palestin dalam al-Quran, dengan menambah bahawa dokumen dan peta “menghubungkan tanah Israel kepada orang Yahudi sebagai penduduk asal tanah itu.” Kenyataan itu kini telah .

“Kenyataan itu, di laman media sosial kedutaan Israel, sama sekali tidak dapat diterima,” kata Menteri Dalam Negeri K. Shanmugam kepada wartawan pada Isnin. Kenyataan sebegini boleh “menyalakan ketegangan dan boleh meletakkan masyarakat Yahudi di sini dalam bahaya. Kemarahan daripada kenyataan itu boleh menjadi fizikal.”

Walaupun Singapura terdiri daripada majoriti etnik Cina, negara berbilang kaum itu menjadi rumah kepada bilangan Melayu Muslim yang besar. Ia juga mempunyai negara jiran Malaysia dan Indonesia yang majoritinya Muslim yang pernah menyaksikan protes menyokong hak Palestin.

Singapura mempunyai undang-undang terhadap ancaman domestik dan pengaruh asing untuk mengekalkan keharmonian kaum dan agama negara itu.

“Kedutaan Israel menghormati agama dan keharmonian kaum di Singapura,” kata misi asing itu berhubung pertanyaan media, dengan menambah bahawa tindakan telah diambil terhadap individu di sebalik kenyataan media sosial itu.

Kedua-dua negara telah menikmati hubungan mesra sejak Israel membantu Perdana Menteri Lee Kuan Yew memperkukuh angkatan tentera negara pulau kecil itu berikutan kemerdekaannya pada 1965. Walau bagaimanapun, Singapura kini semakin bimbang dengan keadaan kemanusiaan yang teruk di Gaza.

Notis penanggalkan Singapura datang beberapa hari selepas Menteri Luar Negara Vivian Balakrishnan bertemu dengan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu semasa lawatannya ke Israel.

Di sana beliau menekankan pandangan Singapura bahawa “tindakan tentera Israel di Gaza telah melampau.” Minggu lepas, Singapura menyiapkan penghantaran bantuan kemanusiaan udara pertama mengandungi makanan dan barang-barang asas ke Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.