TALLAHASSEE, Florida – Sistem universiti Florida telah disaman pada hari Khamis berkaitan usahanya untuk membubarkan kumpulan pelajar pro-Palestin.

University of Central Florida students rally in support of Palestine

(SeaPRwire) –   Ketua Sistem Universiti Ray Rodrigues pada bulan lepas telah mengarahkan sekolah-sekolah untuk membubarkan bab-bab Kumpulan Pelajar bagi Keadilan untuk Palestin, dengan alasan bahawa pertubuhan nasionalnya menyokong keganasan selepas pejuang Hamas menyerang warga Israel pada 7 Oktober.

Rodrigues kini telah menarik balik perintah tersebut sambil berunding dengan peguam untuk melihat bagaimana negeri boleh meneruskan dan sama ada ia boleh memaksa kumpulan-kumpulan tersebut menandatangani ikrar untuk menolak keganasan dan Hamas serta mematuhi undang-undang.

Guaman yang difailkan oleh Persatuan Kebebasan Awam Amerika Syarikat di mahkamah persekutuan menyatakan bahawa bab Universiti Florida bagi Kumpulan Pelajar untuk Keadilan Palestin hanya berkaitan longgar dengan bab nasional dan tidak menerima wang atau menyelaraskan perancangan dengan kumpulan tersebut. Walaupun begitu, ucapan kumpulan nasional dilindungi oleh perlembagaan, menurut guaman tersebut.

Misi kumpulan UF adalah untuk “mempromosikan undang-undang antarabangsa, hak asasi manusia, dan keadilan bagi semua orang yang terjejas oleh konflik ini,” menurut guaman tersebut. Guaman itu menyatakan minat terhadap kumpulan tersebut telah meningkat sejak konflik bermula, tetapi kini ia perlu memfokuskan diri untuk terus hidup.

“Ahli-ahlinya bimbang bahawa pada bila-bila masa Universiti akan mengganggu keupayaan mereka untuk mengekalkan momentum yang semakin meningkat bagi advokasi mereka,” kata guaman tersebut.

Jabatan Pendidikan Florida dan Lembaga Pengarah tidak segera menjawab emel yang meminta status perintah untuk membubarkan kumpulan tersebut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)