South Korea President Yoon Suk-yeol and First Lady Kim Keon-hee during a U.K. state visit in 2023.

(SeaPRwire) –   Sebuah beg tangan mewah berharga $2,200 telah mengguncangkan pemerintahan Korea Selatan, mencipta perpecahan dalam Parti Kuasa Rakyat Presiden Yoon Suk-yeol yang konservatif dan membahayakan kemungkinan kehilangan sokongan popular menjelang pilihan raya parlimen April depan di tengah kemerosotan ekonomi.

Yoon dilaporkan bertengkar dengan ahli partinya mengenai cara untuk bertindak balas terhadap video yang mendedahkan isterinya, First Lady Kim Keon-hee, menerima beg tangan Christian Dior, didakwa secara tidak wajar walaupun dalam keadaan meragukan, pada September 2022. Sejak video itu muncul pada akhir tahun lalu, Yoon dan isterinya tidak langsung menangani dakwaan itu, tetapi kontroversi itu telah mencetuskan kritikan di kalangan rakan separti PPP serta Parti Demokratik Pembangkang yang kini memegang majoriti kerusi di Dewan Negara.

Pada 18 Januari, pemimpin sementara PPP, Han Ki-ho, yang dianggap sebagai anak didik Yoon kerana seberapa rapat mereka, memberitahu wartawan bahawa beg tangan itu “boleh menjadi perkara keprihatinan awam,” lapor akhbar . Beberapa hari kemudian, Han mengesahkan kepada wartawan Korea bahawa beliau telah diminta oleh pejabat Presiden untuk meletak jawatan, walaupun beliau menolak tawaran itu.

Walaupun Yoon dan Han kini kelihatan berdamai, muncul bersama-sama dalam acara awam baru-baru ini, “skandal beg Dior” – seperti yang dinamakan oleh media tempatan – kekal menjadi isu perbalahan di kalangan ahli PPP (seorang ahli menyamakannya dengan ). Sementara itu, lawan PPP telah menggunakan skandal itu untuk menggerus sokongan awam terhadap parti.

“Ia serius dan tidak boleh diabaikan,” kata Ahli Parlimen Ahn Cheol-soo dari PPP dalam temubual radio selasa. “Saya pernah melihat kes di mana isu negatif yang tidak ditangani dengan betul menjelang pilihan raya akhirnya memberi kesan kepada sentimen pengundi.”

Apakah yang sebenarnya ditangkap video itu?

Video yang dirakam secara rahsia oleh pastor Korea-Amerika Choi Jae-young, pertama kali dimuatnaik oleh laman media YouTube berhaluan kiri Voice of Seoul News pada November.

Rakamannya menunjukkan Choi, di sebalik kamera, berjalan ke kedai Christian Dior untuk membeli beg tangan – dengan resit menunjukkan ia berharga 3 juta won. Video itu kemudian menunjukkan Choi berjalan masuk ke pejabatan Covana Contents, sebuah syarikat perancangan pameran di Seoul yang dimiliki oleh First Lady Kim. Di dalam, beliau bertemu dengan First Lady dan menyerahkan beg belanjaan Dior kepadanya. Sebagai balasan, Kim didengar berkata dalam bahasa Korea: “Jangan terus buat begini,” dan “Jangan beli sesuatu yang begitu mahal.”

akhbar melaporkan bahawa pejabat Presiden mengesahkan penerimaan beg oleh Kim dan menyatakan ia “dikendalikan dan disimpan sebagai harta kerajaan.”

Di bawah undang-undang Korea Selatan, adalah haram bagi pegawai awam dan pasangan mereka menerima hadiah bernilai lebih daripada 1 juta won Korea (AS$750) dalam satu masa atau jumlah keseluruhan 3 juta won dalam satu tahun kewangan.

Menurut , Choi mengakui kepada Dewan Negara bahawa beliau telah merancang pertukaran dan merekodkannya dengan kamera tersembunyi dalam jam tangannya. Beliau berkata beliau berjaya bertemu Kim secara langsung kerana mereka berasal dari kampung halaman yang sama, dan beliau memutuskan untuk merakamkan video itu kerana yakin Kim kerap menyalahgunakan kuasanya sebagai First Lady – mendakwa bahawa beliau “menprivatkan dan memonopoli semua sistem di pejabat presiden.”

Choi mempertahankan penggunaan kamera rahsia, dengan berkata tiada cara lain untuk mendedahkan dakwaan penyalahgunaan kuasa oleh Kim, di tengah-tengah dakwaan daripada penyokong PPP bahawa First Lady telah diperangkap dalam situasi itu.

Bagaimanakah reaksi?

Voice of Seoul News mengemukakan aduan mengatakan kedua-dua Yoon dan Kim rasuah kepada pihak berkuasa Korea Selatan. Kumpulan awam juga mengemukakan aduan kepada Suruhanjaya Antirasuah dan Hak Asasi Manusia negara itu, meminta siasatan berhubung pelanggaran berkemungkinan Kim terhadap hadiah.

Ahli parlimen PPP . Ahli Parlimen Lee Sang-min memberitahu siaran radio tempatan bahawa “seseorang mungkin berfikir First Lady menjadi mangsa rancangan licik menggunakan kamera pengintip. Walau bagaimanapun, situasi itu melibatkan pertukaran beg mewah, menjadikannya sukar baginya untuk sepenuhnya lari dari tuduhan.” Sesetengah ahli parlimen meminta First Lady memohon maaf, manakala penyokong konservatif Yoon menuduh video itu satu siri politik menjelang pilihan raya akan datang.

Pejabat Presiden mengekalkan tiada keperluan untuk meminta maaf berhubung insiden itu, kerana hadiah yang diterima Kim dianggap sebagai telah diterima bukan secara peribadi tetapi oleh negara, lapor akhbar tempatan.

Betapa kontroversinya First Lady Korea Selatan?

First Lady Kim sudah mempunyai beberapa kontroversi sebelum ini.

Bahkan sebelum Yoon menjadi Presiden, Kim dituduh memalsukan rekod kerjayanya semasa kempen Yoon untuk jawatan presiden. Dan pada 2022, dakwaan Kim menjiplak tesis kedoktorannya dan penerbitan akademik lain semasa zamannya di universiti muncul ke permukaan. (Menurut , Universiti Kookmin – di mana beliau menerima kedoktoran falsafahnya – tidak mendapati pelanggaran serius kod etika akademik atau plagiat selepas menyiasat penerbitannya selama lapan bulan.)

Kim juga sebelum ini menghadapi tuduhan – dan pada bulan Februari, mahkamah memutuskan bahawa akaun beliau dan ibunya digunakan dalam skandal manipulasi harga saham Deutsche Motors. Awal bulan ini, Yoon menolak usul yang membenarkan Dewan Negara menjalankan siasatan terhadap dakwaan Kim terlibat dalam manipulasi pasaran saham.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.