Funeral Held For Major Gal Eisenkot, IDF Soldier And Son Of Cabinet Minister

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu kelihatan marah. Beliau menghentak pada 18 Januari terhadap musuh Israel, media, dan pengkritik kepimpinannya dalam perang menentang Hamas. Beliau khususnya tidak gentar tentang laporan bahawa komuniti antarabangsa, termasuk Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah, sedang menggerakkan satu pelan komprehensif untuk mengakhiri perang berdasarkan landasan jangka panjang untuk negara Palestin dan penyelesaian politik konflik Israel-Palestin.

Netanyahu kedengaran hampir putus asa. Tidak kira apa yang berlaku di atas tanah sejak serangan berdarah Hamas pada 7 Oktober, awam Israel sehingga kini tidak menunjukkan tanda-tanda memaafkannya.

Kebanyakan negara cenderung bersatu di belakang kepimpinan mereka semasa perang. Tetapi daripada tinjauan awal Israel pada Oktober sehingga kini, sikap terhadap Netanyahu amat buruk.

Sebelum 7 Oktober, rakyat Israel marah dengan kerajaan nasionalis ultra kanan (dipilih tidak lebih setahun lalu), kerana rancangan mereka untuk menghancurkan kemerdekaan kehakiman Israel. Dengan demonstrasi mingguan besar-besaran sepanjang tahun, mogok dan gangguan awam besar-besaran, tinjauan selepas tinjauan menunjukkan bahawa kerajaan telah hilang majoriti parlimennya. Menjelang September, koalisi Netanyahu biasanya hanya mendapat undi, berbanding 64 dalam pilihan raya akhir 2022 (daripada 120 di parlimen Israel).

Selepas serangan Hamas, dasarnya runtuh. Kebanyakan tinjauan menunjukkan koalisi mendapat undi dalam lingkungan 44 kerusi, termasuk tinjauan penjejak berkala untuk akhbar Maariv diterbitkan pada 19 Januari, dijalankan oleh pemerhati undi Menachem Lazar. Dalam tinjauan itu, koalisi asal mendapat 44 kerusi dan Likud, parti Netanyahu hanya 16, separuh daripada 32 yang dimenanginya dalam pilihan raya terakhir. Ini minggu kedua berturut-turut Likud mendapat undi sebegitu rendah, tetapi semua tinjauan menunjukkan parti itu hanya 17-20 kerusi.

Tetapi orang tidak menghukum hanya koalisi atau hanya Likud sahaja. Rakyat Israel marah kepada Netanyahu peribadi. Apabila ditanya pemimpin mana yang lebih sesuai menjadi perdana menteri, raja tinjauan yang tidak pernah dicabar telah merosot ke tempat kedua. Pada pertengahan November, 41 peratus memilih Benny Gantz dalam , bekas Ketua Turus tentera yang menjadi rakan kongsi kecemasan dalam kabinet perang. 25 peratus untuk Netanyahu merupakan penilaian terendahnya sehingga kini. Baru-baru ini Netanyahu telah pulih sedikit, – tetapi 50 peratus kini melihat Gantz lebih sesuai untuk memimpin. Dalam semua tinjauan, seperti pada Disember atau mana-mana yang lain yang menanya soalan ini, lebih 70 peratus rakyat Israel mahu Netanyahu meletak jawatan – antara suku hingga 30 peratus mahu beliau pergi sekarang, walaupun semasa perang.

Mengapa? Awam Israel telah tiba kepada kesimpulan yang sama seperti kebanyakan pemerhati politik tentang perdana menteri. Dari akhir Oktober sehingga pertengahan Januari, tinjauan mingguan di Universiti Ibrani Jerusalem menunjukkan majoriti, kira-kira 56 peratus rakyat Yahudi Israel, berfikir Netanyahu membawa pertimbangan politik peribadinya dalam mengendalikan perang. (Jika warganegara Arab Israel ditanya, purata akan lebih tinggi.)

Dan dalam temuan mengejutkan, Institut Agam mendapati bahagian orang yang memegang Netanyahu semata-mata bertanggungjawab atas malapetaka 7 Oktoberth sebenarnya dua kali ganda, daripada 17 ke 35 peratus di kalangan rakyat Yahudi Israel. Digabungkan dengan mereka yang memegangnya sebahagian besar bertanggungjawab, hampir tiga suku menganggapnya sebagai penyebab kegagalan Israel pada hari itu.

Jika tinjauan terbukti, perdana menteri Israel yang berkhidmat paling lama akan meninggalkan jawatan atas bom petaranya sendiri. Secara sejarah, apabila Netanyahu merasa dalam tekanan, beliau menumpukan pada tema yang sama iaitu Israel di bawah ancaman kebinasaan; Israel akan dimusnahkan jika lawan mendapat kehendaknya (sama ada pesaing politik dalam pilihan raya, atau Presiden AS yang menuntut penyelesaian dua negara); dan tema kegemarannya; bahawa beliaulah yang sahaja boleh mencegah kemusnahan

Ancaman Manikean ini telah mengekalkan beliau dalam kuasa selama hampir 15 tahun berturut-turut. Dielogkan secara politik lebih banyak kali daripada pengulas boleh kira (), lelaki itu sentiasa melakukan aksi lari Houdini-politik untuk terpilih semula walaupun dituduh rasuah dan pelbagai skandal yang kurang.

Tetapi ancaman yang beliau amaran hanya beliau boleh cegah telah terwujud, dan di bawah pengawasan beliau. “Kali ini,” kata mereka yang meramalkan kejatuhan beliau, “ada Oktober 7.” Terdapat juga akibat selepasnya. Awam terguncang rasa ditinggalkan oleh kerajaan tidak bersedia untuk kecemasan. Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, demonstrasi anti-kerajaan bahkan kembali ke Tel Aviv, pertunjukan sampingan yang semakin besar kepada protes lebih besar yang menuntut supaya kerajaan berbuat lebih untuk melepaskan tebusan Israel. Netanyahu kini kelihatan kehilangan saki-baki keyakinannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.