(SeaPRwire) –   Selepas serangan udara Israel membunuh pekerja bantuan World Central Kitchen di Gaza, agensi bantuan kemanusiaan antarabangsa mengatakan mereka terus menghadapi keganasan dan halangan praktikal dalam menghantar bantuan ke seluruh wilayah Gaza yang terancam kelaparan.

Jurucakap UNICEF Tess Ingram memberitahu TIME dalam panggilan telefon dari Rafah pada Ahad mengenai cubaan menghantar bantuan ke utara Gaza yang menakutkan dan tidak berjaya seminggu selepas serangan ke atas World Central Kitchen. Konvoi yang dinaikinya, yang telah berkoordinasi terlebih dahulu dengan Angkatan Pertahanan Israel, terperangkap dalam tembakan silang ketika menunggu di sekatan jalan. Ingram mengatakan dia tidak tahu siapa yang menembak, tetapi ia kedengaran datangnya dari arah sekatan jalan, yang dia anggarkan kurang daripada satu kilometer (kira-kira setengah batu) jauhnya.

IDF memberitahu TIME dalam kenyataan bahawa selepas pemeriksaan, ia kelihatan pasukannya “tidak berada dalam julat tembakan konvoi pada masa dan tempat yang dinyatakan dan didapati tiada tembakan dilakukan kepada kenderaan oleh IDF,” menambah “IDF bekerja untuk mencegah kerosakan kepada pasukan kemanusiaan.”

Sebagai tindak balas, Ingram mengatakan “kami fikir penting supaya siasatan bebas diadakan untuk mendedahkan apa yang berlaku dan untuk memastikan bahawa pada masa hadapan, kami mempunyai keselamatan yang perlu untuk menghantar bantuan.”

Keperluan itu sangat genting. Pertubuhan Pertanian dan Makanan PBB (FAO) pada bulan lepas bahawa satu juta orang menghadapi ancaman kelaparan di Gaza. Kementerian Kesihatan Hamas melaporkan 28 kanak-kanak menderita kekurangan zat makanan dan dehidrasi pada 12 April.

Walaupun keperluan itu, lebih daripada separuh misi bantuan yang diminta ke utara Gaza gagal, Pejabat Koordinasi Hal Ehwal Kemanusiaan PBB. Antara 6 hingga 12 April, Israel memudahkan 41% misi, dengan 41% ditolak atau dihalang termasuk kerana permusuhan, dan 17% dibatalkan oleh kumpulan bantuan terutamanya kerana halangan logistik.

Walaupun misi berkoordinasi boleh menjadi bahaya, dengan World Central Kitchen mengatakan ia berkoordinasi dengan Israel sebelum tentera menyerang konvoinya pada 2 April. Kematian tujuh pekerja bantuan yang mengakibatkan itu, yang Israel panggil satu serangan yang tidak sengaja, mendorong Presiden Amerika Syarikat Joe Biden untuk menekan Israel––meningkatkan bantuan makanan ke Gaza dan mengambil langkah untuk melindungi orang awam atau risiko kehilangan sokongan Amerika Syarikat.

Israel mengakui ia akan membuka laluan baru untuk membenarkan lebih banyak bantuan memasuki, termasuk laluan baru yang dikendalikan oleh COGAT, cabang kemanusiaan IDF, memberitahu TIME dalam emel bahawa ia telah meningkatkan bantuan, dengan lebih daripada 300 trak memasuki Gaza setiap hari minggu lepas.

Biden mengatakan bahawa jumlah trak masih “tidak mencukupi.” Data daripada UNRWA, agensi bantuan Palestin PBB, menunjukkan peningkatan yang sedikit sahaja (agensi itu mengira trak dengan cara berbeza daripada COGAT, ). COGAT menuduh PBB tidak mengumpul bantuan, menunjukkan barang-barang yang berbaris di dalam Gaza dan berkata: “Kekangan bukan pada pihak Israel.”

Ketua PBB telah mengatakan bahawa “masalah sebenar ialah cara Israel menjalankan serangan ini mencipta halangan besar untuk pengedaran bantuan kemanusiaan,” dengan pengeboman dan pertempuran mengancam pekerja. Sejak perang bermula pada 7 Oktober, 217 pekerja bantuan terbunuh di Gaza, menurut Pangkalan Data Keselamatan Pekerja Bantuan.

“Peningkatan bantuan belum kelihatan, berterusan atau tidak terganggu,” kata jurucakap UNRWA. “Bantuan juga perlu sampai dengan selamat kepada semua mereka yang memerlukannya.”

Berikut adalah apa yang Ingram katakan kepada TIME mengenai cabaran menghantar bantuan dan keperluan. Temubual telah disingkatkan dan disunting untuk kejelasan.

Apa yang berlaku pada Selasa di sekatan jalan?

Apa yang berlaku ialah kami bergerak––kami agak lewat mendapat lampu hijau untuk meninggalkan––kami memandu ke arah sekatan jalan Salah Al-Din di Wadi Gaza. Kami diarahkan menunggu di kawasan tahanan konvoi yang ditetapkan, yang tidak lazim. Ketika kami berada di kawasan tahanan itu, kami sedang melihat masalah mekanikal pada kereta kami, apabila tembakan meletus.

Adakah anda tahu apa yang mencetuskan tembakan itu atau dari mana ia datang?

Saya tidak tahu apa yang mencetuskan tembakan itu. Ia kedengaran datangnya dari arah sekatan jalan, ke arah selatan, dan ia kelihatan ke arah orang awam, atau orang awam kelihatan, yang kemudian berpaling dan berlari ke arah yang lain. Saya menganggarkan saya melihat kira-kira dua belas orang.

Bisakah anda boleh menerangkan kesan tembakan itu kepada konvoi anda?

Kami adalah konvoi tiga kereta dan dua trak. Hanya satu kenderaan yang terkena, iaitu yang saya naiki. Kami menerima tiga peluru, satu di bonet kereta, dan dua pada pintu di mana saya duduk, iaitu pintu belakang penumpang di sebelah kanan, satu di tingkap dan satu di pintu. Rakan sekerja saya di salah satu kereta lain, dia melihat peluru berpantul di tanah. Di hadapan kami di kawasan tahanan itu ada konvoi PBB lain dari Program Makanan Sedunia dan Pejabatan Perkhidmatan Projek PBB. Mereka menerima peluru melalui tingkap kanta minyak trak bahan api mereka.

Kami sangat bernasib baik kerana berada dalam kenderaan berperisai…Untungnya, kami tidak cedera.

Apa yang berlaku selepas tembakan itu?

Kami memutuskan untuk meneruskan misi itu. Dan secara dasarnya, itu bermakna terus menunggu sehingga mendapat lampu hijau. Malangnya, kami menunggu di sana selama sekurang-kurangnya dua jam lagi. Dan pada ketika itu, kira-kira pukul 1 petang, misi itu tidak lagi munasabah, kerana kami tahu jika mendapat lampu hijau, kami masih perlu membuat perjalanan ke sekatan jalan, melalui sekatan jalan, ke utara, dan kami tidak akan mempunyai masa yang diperlukan untuk menyelesaikan misi. Jadi kami memutuskan untuk kembali dan cuba pada hari lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.