Musk’s Starlink Used by Sudan Paramilitary Group Amid Internet Blackout

(SeaPRwire) –   Perkhidmatan Internet satelit Elon Musk Starlink sedang digunakan oleh Pasukan Sokongan Pantas paramiliter Sudan di tengah-tengah sekatan Internet seluruh negara yang menurut agensi kemanusiaan menghalang orang ramai mendapatkan bantuan penting semasa perang saudara selama 10 bulan yang ganas.

RSF, yang sedang memerangi tentera Sudan, mempunyai akses kepada teknologi Starlink sejak Ogos, menurut diplomat dan pegawai kemanusiaan di wilayah Darfur, salah seorang yang telah berhubung dengan RSF semasa ia menggunakan perkhidmatan itu. Peranti ini telah berkembang sejak Internet Sudan terputus lebih daripada seminggu lalu dan diimport melalui koridor yang dikawal oleh RSF melalui Chad dan Sudan Selatan yang bersebelahan, kata orang ramai.

Video dan gambar tentera RSF yang menggunakan teknologi ini telah disiarkan secara meluas di media sosial kebelakangan ini. Bloomberg tidak dapat mengesahkan imej itu secara bebas.

Pertempuran yang meletus di Sudan pada bulan April telah membunuh lebih daripada 12,000 orang, memusnahkan ekonomi dan memaksa 9 juta lagi untuk melarikan diri dari rumah mereka — perpindahan dalaman terbesar di Bumi. Jabatan Negara AS telah menuduh anggota tentera dan RSF melakukan jenayah perang dalam pertempuran untuk mengawal negara Afrika Utara yang luas yang terletak di sepanjang Laut Merah yang penting untuk perkapalan global.

Jurucakap untuk Starlink Inc. tidak segera menjawab soalan, begitu juga dengan wakil RSF dan tentera Sudan.

Hassan Abdul Alaal, seorang peniaga di bandar Nyala di Darfur Selatan, berkata beberapa peniaga mesra RSF di rantau ini kini mengenakan bayaran kepada orang awam sekitar $2 sejam untuk menggunakan perkhidmatan Starlink.

Stapel Zon Perang

Ruter mudah alih Starlink telah menjadi bahagian infrastruktur masa perang yang semakin penting, menyediakan perkhidmatan komunikasi di kawasan pertempuran di mana Internet tidak berfungsi di negara-negara di seluruh dunia.

Musk mengaktifkan perkhidmatan satelit Starlink di Ukraine semasa bulan-bulan awal pencerobohan Rusia. Perisikan tentera Ukraine berkata pada hujung minggu bahawa pasukan Rusia semakin banyak menggunakan terminal Starlink di barisan hadapan, yang dinafikan oleh Starlink.

Kedua-dua belah pihak dalam konflik Sudan saling menyalahkan atas penutupan Internet, yang telah menjejaskan syarikat seperti MTN Afrika Selatan, Zain Sudan Kuwait dan Sudatel Telecom Group milik kerajaan.

Persatuan Jurutera Sudan berkata dalam satu kenyataan bahawa RSF telah memutuskan Internet di seluruh negara kerana kehilangan kesambungan di wilayah Darfur barat yang luas, kubu kuat paramiliter.

Alfatih Erwa, ketua eksekutif Zain Sudan, berkata jurutera syarikatnya telah dihalang daripada memulihkan sambungan di Darfur disebabkan oleh kekurangan keselamatan dan bahan bakar serta elektrik.

“RSF menegaskan mereka akan menutup Internet dari seluruh negara jika kami tidak mengembalikan Internet ke Darfur,” katanya kepada stesen radio tempatan pada hujung minggu.

Martin Griffiths, penyelaras bantuan kecemasan PBB, pada X mengecam pemadaman komunikasi yang “tidak dapat diterima” yang katanya “menghalang orang ramai daripada mengakses perkhidmatan penting dan memindahkan dana.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.