Orang ramai sedang bersiap untuk berlatih di trek ski yang beroperasi dengan sedikit salji semasa hari suhu tinggi yang luar biasa di Zakopane, Poland pada 16 Februari 2024.

(SeaPRwire) –   WASHINGTON – Untuk bulan kesembilan berturut-turut, Bumi telah memecahkan rekod haba global – dengan bulan Februari, musim sejuk keseluruhan dan lautan dunia menetapkan tanda-tanda haba baru tertinggi, menurut agensi iklim Kesatuan Eropah Copernicus.

Pencatatan terbaru dalam siri haba global global yang dipacu ini termasuk suhu permukaan laut yang tidak hanya paling panas untuk bulan Februari, tetapi melampaui mana-mana bulan dalam rekod, terbang melepasi tanda Ogos 2023 dan masih meningkat pada akhir bulan. Dan Februari, serta dua bulan musim sejuk sebelumnya, terbang jauh melepasi ambang pemanasan jangka panjang antarabangsa yang ditetapkan, lapor Copernicus Rabu lalu.

Bulan terakhir yang tidak menetapkan rekod bulan paling panas adalah Mei 2023 dan itu adalah ketiga terdekat ke 2020 dan 2016. Rekod Copernicus jatuh dengan tetap sejak Jun.

Februari 2024 purata 13.54 darjah Celsius (56.37 darjah Fahrenheit), memecah rekod lama dari 2016 dengan kira-kira sepertiga darjah. Februari adalah 1.77 darjah Celsius (3.19 darjah Fahrenheit) lebih panas daripada akhir abad ke-19, mengira Copernicus.

Dalam Persetujuan Paris 2015, dunia menetapkan matlamat untuk cuba mengekalkan pemanasan pada atau di bawah 1.5 darjah Celsius (2.7 darjah Fahrenheit). Angka Copernicus adalah bulanan dan tidak tepat sama dengan sistem pengukuran untuk ambang Paris, yang adalah purata selama dua atau tiga dekad. Tetapi data Copernicus menunjukkan lapan bulan terakhir, dari Julai 2023 ke atas, telah melepasi 1.5 darjah pemanasan.

Ahli sains iklim menyatakan kebanyakan haba rekod adalah disebabkan oleh perubahan iklim akibat gas rumah hijau karbon dioksida dan metana dari pembakaran arang batu, minyak dan gas asli. Panas tambahan datang dari El Nino semula jadi, pemanasan pusat Pasifik yang mengubah corak cuaca global.

“Dengan El Nino kuat sejak pertengahan 2023, tidak menghairankan melihat suhu global di atas normal, kerana El Ninos memindahkan haba dari lautan ke atmosfera, menaikkan suhu udara. Tetapi jumlah rekod yang telah dipecahkan adalah membimbangkan,” kata ahli sains iklim Woodwell Climate Research Center Jennifer Francis, yang tidak terlibat dalam pengiraan.

“Dan kita juga melihat ‘titik panas’ berterusan di Artik, di mana kadar pemanasan jauh lebih cepat daripada bumi secara keseluruhan, memicu rentetan impak terhadap perikanan, ekosistem, leburan ais, dan corak aliran laut yang berubah yang mempunyai kesan jangka panjang dan jauh.” Francis menambah.

Rekod suhu lautan tinggi di luar Pasifik, di mana El Nino berpusat, menunjukkan ini lebih daripada kesan semula jadi, kata Francesca Guglielmo, pakar iklim senior Copernicus.

Suhu permukaan laut Atlantik Utara telah berada pada tahap rekod – berbanding tarikh tertentu – setiap hari selama setahun yang lurus sejak 5 Mac 2023, “sering dengan margin yang nampaknya mustahil,” menurut ahli oseanografi tropika Universiti Miami .

Kawasan lautan lain “adalah simptom haba terperangkap gas rumah hijau yang terkumpul selama dekad,” kata Francis dalam e-mel. “Haba itu kini muncul dan menaikkan suhu udara ke wilayah yang belum pernah dicapai sebelum ini.”

“Suhu ini yang luar biasa tinggi sangat membimbangkan,” kata ahli sains iklim Universiti Cornell Natalie Mahowald. “Untuk mengelakkan suhu yang lebih tinggi lagi, kita perlu bertindak dengan segera untuk mengurangkan pelepasan CO2.”

Ini adalah musim sejuk (Disember, Januari dan Februari) paling panas – hampir suku darjah, mengalahkan 2016, yang juga tahun El Nino. Tempoh tiga bulan adalah musim mana-mana yang paling jauh di atas aras pra-perindustrian dalam penyimpanan rekod Copernicus, yang bermula pada 1940.

Francis berkata pada skala 1 hingga 10 bagaimana buruk situasinya, beliau memberikan apa yang berlaku sekarang “10, tetapi segera kita akan perlu skala baru kerana apa yang 10 hari ini akan menjadi lima di masa hadapan kecuali masyarakat dapat menghentikan penumpukan gas rumah hijau.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.