(SeaPRwire) –   Dokumentari baru ini menyentuh soalan berat parental: Apa yang berlaku apabila seorang anak mengikuti pekerjaan yang meragut nyawa bapanya?

Seperti dijangka, ia agak rumit. The Lionheart berpusat di sekitar Susie Wheldon, janda pemandu lumba laju , Brit yang berkarisma yang memenangi dua gelaran Indy 500 pada tahun 2005 dan 2011. Wheldon meninggal dunia, ketika berusia 33 tahun, selepas kemalangan mengerikan 2011 semasa perlumbaan di trek Las Vegas Motor Speedway, trek berbentuk bulat setengah batu (IndyCar tidak pernah kembali ke venue sejak kemalangan itu). Ketika kematian Dan, kanak-kanak Wheldon, Sebastian dan Oliver, berusia 2 tahun dan 7 bulan. Kini berusia 15 dan 12 tahun, Sebastian dan Oliver telah menandatangani dengan Andretti Global, organisasi lumba yang dimiliki oleh Michael Andretti—bekas bos Dan. Sebastian sedang berlumba dalam litar junior musim ini, manakala Oliver telah menyertai , semacam tapak latihan untuk pemandu kart berpindah ke kereta. Sebastian memenangi kejuaraan Skip Barber pada tahun 2023.

Nama samaran Wheldon—dia dikenali sebagai pemandu berani—memberikan tajuk filem itu, yang dikongsikan penerbitannya oleh TIME Studios dan akan ditayangkan di HBO dan perkhidmatan streaming Max hari ini. Susie Wheldon menyertai TIME pada awal Mac untuk temu bual video mengenai mengapa beliau menyertai dokumentari ini, warisan suaminya yang kekal, dan cabaran membesarkan anak-anak dalam sukan di mana bahayanya jelas.

(Temu bual ini telah disingkatkan dan disunting untuk kejelasan).

Mengapa menyertai dokumentari ini sekarang?

Saya pernah dihampiri beberapa kali pada masa lalu. Masa tidak terasa betul. Saya masih dalam kedukaan dan membesarkan dua anak kecil. Saya benar-benar tidak tahu apa yang akan berlaku. Ada satu perkara yang saya tekankan dengan kuat. Saya tidak mahu kisah berakhir dengan kemalangan Dan. Kerana ia bukan akhirnya. Kanak-kanak adalah sebahagian besar warisan beliau. Dia masih di sini.

Dalam dokumentari anda menyebut bagaimana, selepas kematian Dan, anda menerima limpahan kasih sayang dan sokongan, daripada peminat serta selebriti seperti dan Adakah sebarang surat yang menyentuh anda?

Terdapat seorang lelaki, beliau berpangkalan di suatu tempat di luar negara. Beliau sebenarnya menaikkan bendera [Amerika Syarikat] ke separuh tiang dan beliau sebenarnya menghantar bendera itu dilipat, seperti yang dilakukan untuk pengebumian gaya tentera. Saya mempunyainya di rumah. Ini benar-benar menyentuh. Dan telah menjangkau orang-orang di luar sukan enjin dan AS. Ini pastinya menyentuh saya.

Apabila Sebastian dan Oliver memulakan lumba sejak kecil, adakah sebahagian daripada anda mahu memberitahu mereka, memandangkan kemalangan, untuk tidak mengejar sukan itu?

Saya telah bertanya kepada mereka, “Adakah ini sesuatu yang anda mahu lakukan?” sehingga mereka hanya seperti, “Berhenti bertanya, ibu.” Saya mahu mereka tahu bahawa ini bukanlah satu-satunya cara untuk mereka merasa dekat dengan bapa mereka atau berhubung dengan bapa mereka. Ini penting bagi saya, untuk mereka tahu.

Adakah anda masih berasa takut pada permulaan perlumbaan?

Ini adalah sebahagian daripada sukan, tentu saja. Ini adalah bahagian yang sebenarnya tidak ramai yang mahu bercakap. Ini adalah bahagian yang menjijikkan. Apabila mereka lebih muda, taruhan tidak setinggi apabila mereka berada dalam kereta kecil dan tidak bergerak secepat itu. Sekarang tentu apabila mereka berada dalam kereta, ia kadang-kadang terlintas dalam fikiran saya. Ia agak berada di belakang fikiran anda, hanya duduk di sana. Tetapi anda benar-benar perlu meletakkan kepercayaan dan iman dalam perjalanan. Saya tentu tidak mahu meletakkan sebarang ketakutan yang saya miliki ke atas mereka. Saya tidak mahu membuat mereka takut untuk merealisasikan impian mereka.

Terdapat adegan dalam The Lionheart di mana kanak-kanak itu hanya bermain dengan kawan-kawan mereka, berlari-lari dan berkata perkara konyol antara satu sama lain. Secara dasarnya, mereka berkelakuan sebagai “kanak-kanak” biasa. Memandangkan jadual lumba yang sibuk, adakah anda kadang-kadang rindu untuk zaman kanak-kanak yang lebih tipikal untuk mereka?

Mereka tidak pergi ke sekolah biasa. Mereka pergi ke sekolah hibrid di mana anda boleh belajar pada kadar sendiri. Apabila mereka berada di jalan, mereka boleh belajar di jalan. Apabila kami berada di rumah, mereka berada di bilik darjah. Mereka benar-benar tidak mempunyai kumpulan kawan solid dari sekolah.

Terdapat banyak tekanan ke atas mereka. Anda melabur banyak masa. Ia merupakan pelaburan kewangan. Ianya benar-benar menjadi kehidupan saya selama 10 tahun kebelakangan ini. Dan jadi ada masa di mana saya berfikir, “Adakah bagaimana jika mereka berada di sekolah?” Mereka benar-benar tidak mempunyai parti hari jadi. Sebastian sedang bersiap untuk sekolah menengah. Dia tidak akan pergi ke prom. Tetapi mereka mempunyai beberapa persahabatan yang kukuh yang mereka buat melalui lumba. Persahabatan yang akan kekal selama-lamanya. Dan benar-benar terdapat beberapa momen hebat di litar. Tahun-tahun ini yang saya lalui bersama mereka, ia benar-benar istimewa. Saya tahu bahawa ia bukan model tradisional. Saya cuba menikmati semuanya kerana ia begitu cepat berlalu. Ia benar-benar menjadi berkat untuk bersama mereka dalam perjalanan ini. Apa yang mereka lakukan, apa yang kami sedang bersiap untuk, adalah sesuatu yang luar biasa juga. Ia merupakan pengorbanan. Tetapi ia juga akan memberikan ganjaran besar, diharapkan.

Terdapat juga adegan yang menunjukkan kanak-kanak itu seolah-olah bertindak balas di litar lumba. Anda mengaitkan ini kepada kesukaran melihat semua bapa di litar menjaga anak-anak mereka. Adakah anda bimbang mengenai ini ke hadapan?

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.