New Sixth Street Bridge and Los Angeles River

Klik.

Perkara pertama yang kita lakukan dalam bilik gelap ialah mencari suis lampu.

Ahli ekonomi Nobel Amartya Sen menghujahkan bahawa kita mahukan wang—pendapatan atau kekayaan— kerana ia membenarkan kita kebebasan untuk hidup jenis kehidupan yang mempunyai sebab untuk kita nilai. Apabila individu mula mempunyai akses kepada sumber yang melebihi keperluan asas mereka, mereka menggunakannya untuk membeli cahaya buatan, kerana cahaya memberi kita lebih kuasa—lebih kebebasan untuk melakukan apa yang kita mahukan, bila dan di mana kita mahukan melakukannya. Ia adalah keinginan manusia yang universal sehingga penyelidik menggunakan jumlah cahaya yang kelihatan dalam imej satelit waktu malam kawasan sebagai proxy untuk pembangunan ekonomi.

Saya adalah seorang profesor kejuruteraan, yang bermaksud saya berfikir dan mengajar tentang bagaimana manusia berinteraksi dengan alam sekitar bahan di sekeliling kita. Kerana kita adalah makhluk bersifat fizikal dalam persekitaran fizikal, setiap interaksi yang kita ada—segala sesuatu yang kita lakukan—memerlukan tenaga, dalam maksud kejuruteraan yang sebenar dari joules dan kilowatt-jam. Oleh itu, bagi saya, perbezaan global yang sebenar bukanlah kekayaan: ia adalah tenaga, dan dengan itu kebebasan peribadi, yang kita beli dengan kekayaan itu. Penggunaan tenaga per kapita negara-negara terkaya di dunia adalah sepuluh kali ganda atau lebih daripada negara-negara termiskin. Kita mungkin membayarnya dengan dolar, tetapi tenaga adalah mata wang sebenar dunia fizikal.

Kebanyakan daripada kita menggunakan hampir kesemua tenaga itu melalui sistem kolektif: utiliti infrastruktur kita. Rangkaian ini memberi kita kebebasan daripada apa yang sebaliknya akan menjadi buruh harian memenuhi keperluan asas manusia yang paling asas, menyediakan air bersih dan menghilangkan sisa, menyediakan kehangatan atau penyejukan rumah kita, dan haba yang kita perlukan untuk memasak makanan harian kita. Mereka memberi kita keupayaan untuk berhubung antara satu sama lain secara maya melalui rangkaian telekomunikasi dan dengan bergerak di seluruh dunia melalui sistem pengangkutan. Di atas segalanya, ada elektrik. Sedikit daripada kita menggunakan gaji kita untuk membeli lilin atau lampu minyak untuk menerangi rumah kita. Sebaliknya, kita menyambung ke grid elektrik yang merentasi benua. Walaupun cahaya mungkin adalah aplikasi pembunuh, kita menggunakan akses kami ke grid elektrik untuk banyak lagi perkara, dan semua orang menggunakan elektrik untuk segala sesuatu, dari ventilator hingga permainan video. Bukanlah tanpa sebab kita kerap merujuk kepada elektrik sebagai, sekadar, ‘kuasa’. Bersama-sama, sistem infrastruktur kami menyokong kebebasan peribadi kita sehingga tahap yang begitu besar sehingga mereka hampir tidak kelihatan, kecuali jika, tentu saja, mereka gagal. Pemadaman, atau arahan memasak air, atau kebocoran gas, atau bahkan hanya gangguan internet mengubah cara hidup kita untuk tempoh itu, menggantikan kebebasan kasual kita dengan keperluan untuk terus hidup.

Setiap satu daripada sistem ini membuatkan ia senang bagi kita untuk melakukan perkara-perkara dengan cara tertentu, begitu senang sehingga kita hampir tidak perlu memikirkannya. Tetapi ia juga membuatkan ia sukar untuk melakukan perkara-perkara dengan cara yang berbeza, sama ada menaiki pengangkutan awam daripada memandu, atau beralih ke pam haba atau dapur induksi apabila gas asli sudah dibekalkan ke rumah kita.

Untuk sepanjang sejarah manusia, kebanyakan tenaga yang kita gunakan untuk menggerakkan cara hidup kita datangnya daripada pembakaran. Semakin sistem infrastruktur kita berkembang dalam saiz dan skala—daripada kereta kuda ke 747, daripada telegraf ke pusat data—begitu juga penggunaan tenaganya, dipadukan dengan peningkatan eksponen dalam penggunaan bahan api fosil (pertama arang batu, kemudian minyak dan gas) dan dengan itu, pelepasan gas rumah hijau. Kerana sistem ini menentukan apa yang boleh kita lakukan, dan bagaimana kita boleh melakukannya, bermakna kebanyakan penggunaan tenaga kita sebagai ‘individu’ (dan kesan karbon) sama sekali bukan individu. Anda boleh membuat keputusan pengguna individu untuk membeli kereta elektrik baru, tetapi anda tidak boleh membuat keputusan pengguna untuk membina rangkaian pengecas serata negara, jauh lagi jalan-jalan.

Memiliki akses kepada infrastruktur berkualiti menyokong segala sesuatu yang boleh kita lakukan sebagai individu—tidak hanya bagaimana kita menjaga diri kita sendiri, tetapi bagaimana kita menjaga satu sama lain, dan bagaimana kita terlibat dengan dunia sebagai pelaku awam dan ekonomi. Kami telah mengetahui selama dua abad bahawa sistem infrastruktur yang kukuh menyokong kapasiti kami untuk berfikir, mencipta, dan menghasilkan, sebagai individu dan masyarakat, sebagai sebuah negara dan spesies.

Tetapi mana-mana sistem yang boleh memindahkan sumber secara cekap ke mana orang menggunakannya juga merupakan sistem yang boleh mengekstrak sumber daripada tempat lain dengan cekap. Rangkaian yang boleh memfokuskan manfaat di masyarakat juga merupakan rangkaian yang boleh menyingkirkan kesan buruk kepada masyarakat lain. Selama dua abad ini, sistem-sistem ini telah digunakan untuk memperkuat ketidaksetaraan. Ketidakaksesan sistem kepada manfaat utiliti infrastruktur, atau dipaksa untuk memikul bahagian yang tidak seimbang daripada kesan sistem-sistem itu, adalah bentuk apa yang ahli akademik Ruth Wilson Gilmore panggil ‘peninggalan terancang’ masyarakat oleh masyarakat yang lebih besar.

Tetapi dalam beberapa dekad kebelakangan ini, teknologi yang kita perlukan untuk menggerakkan semua sistem ini dengan tenaga suria, kuasa angin, tenaga geoterma, hidroelektrik, dan sumber tenaga boleh diperbaharui yang lain, telah dibangunkan dengan senyap. Buat kali pertama, tenaga yang menyokong kebebasan kita untuk bertindak di dunia tidak terhad kepada apa yang boleh kita tarik keluar dari bumi untuk dibakar, juga tidak semestinya meletakkan karbon dioksida ke dalam atmosfera. Ini adalah perubahan zaman, tamadun.

Para saintis dan jurutera telah melakukan kerja mereka, dan kini terserahlah kepada kita semua untuk memutuskan apa yang kita mahukan lakukan dengan tenaga ini dan kebebasan manusia yang boleh disediakan.

Kita sudah tahu bahawa sistem infrastruktur kita, sebagai rangkaian yang memindahkan sumber di seluruh dunia ke mana kita gunakan, amat terdedah kepada perubahan yang semakin pantas kepada landskap yang pernah stabil itu kerana kita membaca berita setiap hari tentang kegagalan sistem ini akibat perubahan iklim. Kita tidak boleh hanya melapikinya dan mengharapkan ia terus berfungsi apabila tanah di bawahnya berubah, kadang-kadang secara harfiah. Tetapi kita boleh mengambil peluang ini untuk merangka semula dan membina semula semua sistem kolektif ini untuk menjadi tahan lama dan mampan. Kita menggunakan langkah pertama manusia ke akses tenaga yang lebih besar – bahan api fosil – untuk meningkatkan cara kita mengekstrak, mengangkut dan menggunakan sumber, untuk manfaat beberapa orang global. Kita boleh menggunakan langkah besar berikutnya dalam akses tenaga ini tidak sahaja untuk meluaskan sistem ini kepada semua orang di planet ini, tetapi juga untuk menggunakannya untuk menangani kesan dan keperluan—dari pencemaran hingga akses air bersih—peradaban teknologi kita.

Sama ada ia adalah kawasan kita, bandar kita, lembah air kita, benua kita atau planet kita, sistem ini menghubungkan setiap satu daripada kita kepada semua orang di sekeliling kita. Dengan melihat dan mengenalpasti sistem infrastruktur kita untuk apa yang sebenarnya, kita boleh mencari cara untuk bekerja sama untuk mengubahsuai mereka, mencipta asas teknologi baru untuk peradaban manusia, di mana semua orang mempunyai akses kepada tenaga bersama yang mereka perlukan untuk menjalani jenis kehidupan yang mereka ada sebab untuk menghargainya.

Sudah tiba masanya untuk menerangi dunia.

Klik.