Close up of a Nutritional Label

(SeaPRwire) –   Makanan yang kita makan memberi kesan kepada semua aspek kehidupan dan badan kita: hormon kita, kimia otak, sistem imun, mikrobiom; senarai ini terus berlanjut. Sebagai pengguna, kami berhak mendapat maklumat mudah tentang nilai pemakanan makanan kami supaya dapat membuat keputusan bermaklumat tentang apa yang kami makan dan bagaimana ia akan memberi kesan kepada kesihatan dan kesejahteraan kami. Ini adalah penting terutamanya bagi bahan-bahan yang merbahaya jika dimakan berlebihan, seperti gula. Sebagai penyelidik dalam perubatan berfungsi, kesihatan jangka panjang, AI, dan pemakanan, serta pencipta penyelesaian yang meningkatkan kesihatan dan menyelamatkan nyawa, kami telah mengabdikan kehidupan profesional kami untuk meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan jutaan orang di seluruh dunia. Dan walaupun kami mengagumi Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) Amerika Syarikat yang telah mengambil langkah penting untuk meluluskan pelabelan hadapan paket makanan wajib di AS, perubahan ini tidak boleh datang terlalu lambat. Kesihatan semua orang bergantung kepada perubahan ini.

Orang dewasa hanya sepatutnya mengambil tidak lebih daripada 50 gram gula tambahan sehari (berdasarkan diet 2,000 kalori), tetapi purata orang Amerika mengambil lebih daripada tiga kali ganda jumlah yang disyorkan. Untuk memberikan perspektif, purata orang Amerika mengambil gula setiap tahun. Dengan pengambilan gula sebanyak itu, tidak hairanlah bahawa daripada orang dewasa Amerika adalah diabetes atau pra-diabetes. Lebih buruk lagi kebanyakan gula yang kita makan tidak disadari. Terdapat lebih daripada 60 cara yang berbeza gula dikenal pasti pada label pemakanan, menjadikan usaha pengguna untuk mengawal pengambilan gula mereka secara tidak adil sukar.

Penyelidikan akademik yang meluas yang diterbitkan dalam jurnal perubatan telah diperiksa rakan sebaya menyokong pengetahuan umum bahawa pengambilan gula berlebihan boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius, serta , , , , dan bahkan .

di Amerika Syarikat mengandungi gula tambahan, termasuk makanan yang kelihatan sihat, seperti salad cuka, coleslaw, dan juga kacang panggang, sos, dan yoghurt; sesetengah mengandungi lebih gula daripada tin minuman ringan. Hakikat bahawa gula sangat ketagihan secara biologi – kajian menunjukkan ia lebih ketagihan daripada kokain – menjadikan realiti ia tersembunyi dalam begitu banyak makanan lebih merbahaya lagi. Kebanyakan kita ketagihan gula tanpa sedar.

Kitaran ketagihan ini tidak berhenti dan sukar diatasi: kita makan makanan dengan gula, yang kemudiannya memicu peningkatan aras gula darah, yang menghidupkan pusat kenikmatan di otak. Apabila kejatuhan gula yang tidak dapat dielakkan tiba, kita mencari peningkatan itu semula dalam bentuk hasrat lebih banyak gula. Tanpa maklumat pelabelan makanan yang mudah difahami, pembeli secara tidak sengaja mencipta kitaran ini di dalam badan mereka sendiri, walaupun mereka salah faham makanan yang dibeli itu sihat.

Di banyak negara, label pada makanan paket berfungsi sama seperti label pada kotak rokok: untuk memperingatkan pengguna tentang risiko. Di, dasar “tinggi dalam” label pada hadapan minuman berkarbonat mengurangkan pengambilan minuman tersebut secara dramatik. Di Israel, dasar merah menandakan item tinggi gula, telah membawa perubahan positif yang signifikan dalam 76% tabiat membeli makanan penduduk. Kami gembira melihat apa yang akan dihasilkan program serupa di AS.

Mereka di AS yang menentang perubahan ini, tidak hairan, mempunyai kepentingan dalam populariti berterusan produk mereka. Dalam Februari 2023, pengeluar sereal terbesar negara mengancam tindakan undang-undang selepas perubahan yang dicadangkan tidak membenarkan mereka melabelkan produk sebagai “sihat” jika tidak memenuhi piawaian pemakanan. Perubahan pelabelan hadapan yang dicadangkan dengan betul akan menghalang banyak sereal di pasaran dengan gula berlebihan daripada menggelar diri mereka “sihat”.

Dinamik ini serupa dengan perubahan yang dibuat dalam pengiklanan rokok pada abad ke-20. Pada tahun 1940-an, kempen terkenal Camel menampilkan, “Lebih banyak doktor merokok Camel.” Pada tahun 1969, label amaran wajib ditambah kepada rokok, memberi pengguna akses yang lebih jelas kepada maklumat tentang risiko, membolehkan mereka membuat pilihan yang lebih bermaklumat tentang kesihatan mereka. Pada hari ini, peratusan orang Amerika yang merokok ialah 11% berbanding hampir pada masa “lebih banyak doktor merokok Camel”. Jangka hayat meningkat dalam jangka masa itu juga, dan pastinya telah menyumbang.

Walaupun pelabelan hadapan pada makanan paket ialah langkah penting pertama ke arah masyarakat yang lebih sihat, pendidikan dan kesedaran sahaja tidak akan membawa kita jauh. Untuk menghasilkan perubahan yang lebih ketara dalam cara kebanyakan orang Amerika makan, perubahan yang akan membawa kepada populasi yang lebih sihat, kita juga perlu memberi insentif kepada pengeluaran dan pengedaran meluas alternatif yang lebih sihat. Alternatif ini – kukis paket dengan bahan yang lebih sihat, misalnya – mesti menjadi sama sedap, dan mudah didapati seperti yang dimuatkan dengan gula. Dasar terkini oleh Jabatan Pertanian (USDA) Amerika Syarikat yang akan menghadkan gula tambahan dalam makanan sekolah boleh sangat membantu dengan ketersediaan alternatif yang lebih sihat, terutamanya apabila kanak-kanak membentuk tabiat makan mereka. Bagi kita yang lain, bagaimanapun, pelabelan hadapan adalah langkah pertama penting dalam perjalanan ke arah kesihatan negara; ia juga akan menggalakkan pengeluar mencipta pilihan yang lebih sihat bagi pengguna; alternatif yang lebih sihat mudah didapati adalah langkah kedua.

Kepimpinan FDA memastikan pelabelan kandungan gula tinggi dalam makanan paket boleh meningkatkan kesedaran dan mengurangkan kesan negatif gula serta membantu jutaan hidup lebih sihat lebih lama. Perubahan ini akan membantu kita membuat pilihan yang lebih bermaklumat tentang makanan dan kesihatan kita. Kami percaya ia adalah hak kami, dan hak setiap rakyat Amerika, untuk mempunyai maklumat yang jelas dan nyata tentang kandungan gula makanan yang kita makan supaya dapat membuat keputusan yang lebih bermaklumat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.