Hong Kong Gay Games

HONG KONG — Penggemar bola sepak Gina Benjamin tidak hanya berlatih untuk kemenangan dalam Gay Games yang akan datang di Hong Kong, tetapi dia juga bermisi untuk membantu mendorong reformasi undang-undang untuk perkahwinan sesama jenis.

Selepas berpindah ke Hong Kong dari Britain pada tahun 2016, Benjamin, 33, bertemu cinta sejatinya di bandaraya selatan China yang separa autonomi itu. Tetapi undang-undang tempatan, hanya mengiktiraf perkahwinan heteroseksual, memaksa pasangan itu bepergian ke Kedutaan British di Vietnam untuk berkahwin pada Ogos. Ketidakmampuan mereka untuk berkahwin di bandar di mana kisah cinta mereka bermula meninggalkan dia tertekan.

Pada hujung minggu ini guru drama bersama pasukan pelbagai lelaki, wanita dan transgender akan mengambil bahagian di padang dengan apa yang dipanggilnya “tujuan besar.” Dia berharap penyertaan dalam permainan boleh menunjukkan sokongan kuat kerajaan terhadap hak yang sama untuk pasangan sesama jenis.

“Kami bermain untuk mungkin mengubah undang-undang,” katanya.

Yang dijadualkan bermula pada Jumaat, Gay Games pertama di Asia menimbulkan harapan untuk penyertaan LGBTQ+ yang lebih meluas di pusat kewangan serantau Hong Kong, mengikuti kemenangan baru-baru ini mahkamah menyokong kesetaraan untuk pasangan sesama jenis dan orang transgender.

Selepas ditangguh selama setahun akibat wabak, acara sembilan hari itu akan menjadi tuan rumah kira-kira 2,400 peserta dari beberapa 40 wilayah. Mereka akan bersaing dalam pelbagai permainan, daripada tenis dan renang ke aktiviti kebudayaan yang kaya seperti lumba kapal naga dan mahjong.

Lisa Lam, pengerusi bersama Gay Games, berkata penerimaan LGBTQ+ di Asia masih lebih rendah berbanding di seluruh dunia dan penting untuk membuat minoriti seksual kelihatan dalam masyarakat.

“Prasangka datang daripada ketidakfahaman atau stereotaip,” kata Lam. “Membawa orang yang berbeza bersama, anda dapat memecahkan stereotaip.”

Tetapi penganjur telah menghadapi pelbagai cabaran sejak memenangi tawaran untuk menganjurkan permainan pada tahun 2017.

Peluang untuk meningkatkan reputasi Hong Kong sebagai hab kewangan antarabangsa yang inklusif tidak mendapat banyak sokongan daripada kerajaan. Beberapa ahli parlimen telah menyerang permainan, dengan satu mencadangkan ia boleh membahayakan keselamatan negara.

Skala acara juga jatuh pendek daripada matlamat asal penganjur yang ditetapkan pada tahun 2016. Mereka bertujuan menarik 15,000 peserta dan menyuntik 1 bilion dolar Hong Kong (AS$128 juta) ke ekonomi.

Wabak COVID-19 sebahagian besarnya boleh disalahkan atas penyusutannya. Ketika Hong Kong bergelut dengan ketidakpastian bila peraturan karantina ketat untuk pelancong akan dilonggarkan, Guadalajara di Mexico dinamakan sebagai tuan rumah bersama untuk permainan.

Dengan pilihan lebih dekat tersedia, banyak individu dari Eropah dan Amerika memilih untuk tidak mengambil perjalanan panjang ke Hong Kong, kata Lam. Kos tinggi yang berkaitan dengan penerbangan jauh dan penginapan hotel dalam era pasca-pandemik juga menyekat banyak pelawat potensial, tambahnya.

Yang lain meragui untuk melawat kerana risiko dibawa oleh undang-undang keselamatan negara yang dikenakan Beijing yang telah menjara dan menyekat banyak aktivis berikutan protes pro-demokrasi 2019. Taiwan, yang dituntut China sebagai wilayahnya sendiri, tidak akan menghantar delegasi ke Hong Kong kerana kebimbangan keselamatan.

Tetapi penyokong kesaksamaan Jerome Yau optimis masyarakat masih akan menghargai bagaimana permainan menggalakkan dialog LGBTQ+. Mungkin mengambil masa untuk orang sepenuhnya menyedari warisan acara, kata pengasas bersama pertubuhan bukan kerajaan Hong Kong Marriage Equality.

Aktivisme LGBTQ+ adalah satu bidang yang masih membuat kemajuan yang ketara di Hong Kong di bawah serangan kerajaan terhadap masyarakatnya.

Dalam tahun lepas, mahkamah bandar telah menetapkan bahawa pembedahan penuh pengubahan jantina tidak seharusnya menjadi syarat untuk orang transgender menukar jantina mereka pada kad pengenalan rasmi dan menyokong pemberian hak perumahan dan warisan yang sama untuk pasangan sesama jenis berkahwin di luar negara. Hong Kong kini bergerak ke arah rangka kerja untuk mengakui perkongsian pasangan sesama jenis berikutan keputusan tanda aras pada September. Semua kemenangan ini dibawa oleh cabaran undang-undang dilancarkan oleh ahli masyarakat LGBTQ+ di tengah penerimaan sosial yang semakin meningkat terhadap perkahwinan sesama jenis.

Suen Yiu-tung, profesor kajian gender di Universiti China Hong Kong, mengakui kemajuan positif tetapi berkata pembangunan LGBTQ+ Hong Kong kekal tidak seragam kerana bidang lain tidak banyak maju. Suen menunjukkan bahawa diskriminasi berdasarkan orientasi seksual masih sah dalam sektor swasta, dan laporan daripada kajian awam 2017 mengenai pengakuan jantina undang-undang masih belum dikeluarkan.

Walaupun dasar kerajaan mungkin mengambil tahun untuk sepenuhnya memasukkan hak saksama, banyak ahli masyarakat LGBTQ+ secara proaktif memanfaatkan setiap peluang untuk memacu perubahan kecil. Ratusan sukarelawan telah membantu membina Gay Games.

Emery Fung, pengasas 29 tahun usia konsultasi kepelbagaian dan penyertaan, adalah salah seorang daripada mereka. Dia membantu menetapkan tandas semua jantina untuk peserta dan mengatur beberapa pertandingan untuk membenarkan orang berjenis kelamin yang berbeza bermain bersama – memecahkan tradisi acara sukan konvensional, yang biasanya memisahkan pemain mengikut jantina.

“Saya berharap pada akhirnya, akan ada hari orang tidak perlu secara khusus menyatakan jenis manusia saya atau jenis manusia anda, kita semua hanya hidup bersama,” katanya.