House January 6 Committee Holds Public Hearing

(SeaPRwire) –   Pada 6 Januari 2021, Amerika Syarikat berada di persimpangan jalan. Buat kali pertama dalam sejarahnya, calon yang kalah dalam pilihan raya presiden AS, Donald Trump, enggan mengakui keputusan pilihan raya dan memanggil orang ramai untuk mengganggu proses pengisytiharan Joe Biden sebagai presiden. Akhirnya, demokrasi dan kedaulatan undang-undang berjaya apabila Timbalan Presiden Mike Pence mengetuai proses pengisytiharan kemenangan Biden.

Pada hari-hari dan minggu-minggu berikutnya, masa depan kelihatan cerah. Kebanyakan rakyat AS menyambut kembalinya seorang presiden konvensional dengan lega, kerana empat tahun pentadbiran yang sangat melanggar undang-undang di bawah Trump dan cubaan rampasan kuasa gagal akhirnya berada di belakang mereka.

Tetapi optimisme itu kini memudar dan ancaman kepada demokrasi masih wujud. Rakyat AS yang lena-lenang kini percaya bahawa institusi negara dapat menahan serangan semasa pilihan raya sebelum ini dan akan kekal begitu, terlepas apa jua keputusan pilihan raya akan datang. Lebih membimbangkan lagi, rakyat AS kini semakin cenderung untuk mengorbankan kebebasan awam demi seorang pemimpin yang dipercayai mampu membuat negara kuat. Walaupun Trump tidak pernah mendapat sokongan majoriti pengundi, usaha parti Republikan untuk menafikan ciri-ciri autokratiknya dan memahami nasionalisme yang kuatnya mungkin cukup untuk membolehkannya menang dalam sistem pengundian elektoral.

Strategi ini pernah berjaya dimainkan sebelum ini. Kita lihat kes Jerman. Sejak awal abad ke-19, rakyat Jerman yang terbahagi kepada 39 entiti politik berasingan di Eropah Tengah, lama mengharapkan penyatuan di bawah kerajaan mewakili. Tetapi harapan itu terbantut oleh pemerintah konservatif dan kuasa Empayar Austria yang takut dengan nasionalisme revolusioner dan demokrasi di negara-negara jiran. Tentera Austria kerap membantu putera-putera Jerman menindas pergerakan demokrasi yang mula berkembang.

Bagaimanapun, pada awal 1848, revolusi meletus di seluruh Eropah, bermula di Perancis dan merebak ke benua itu. Rakyat berarak dan berdemonstrasi di bandar-bandar Eropah, meminta perubahan. Pembangkang politik di negeri-negeri Jerman mengambil kesempatan daripada kekacauan untuk mendesak putera-putera mereka membentuk kerajaan baru yang lebih liberal. Pada 1908, Carl Schurz, mengingati semula peristiwa yang berlaku dengan pantas ketika beliau menjadi pelajar di Universiti Bonn, Prusia pada musim bahar 1848, menulis bahawa “rakyat mula mengambil hak mereka dengan sendiri.”

Memang, pemerintah negeri-negeri Jerman dan prinsipaliti, takutkan rakyat memberontak akan mula mengambil hak mereka dengan paksa, mula mengundang politikus liberal yang sebelum ini diabaikan dan menawarkan pembaharuan kerajaan. Tetapi ini tidak lagi mencukupi. Pada April, rakyat Jerman yang diberi kuasa pilihan raya memilih wakil untuk perhimpunan perlembagaan bagi menulis perlembagaan serantau Jerman. Tujuannya adalah untuk menubuhkan kerajaan yang lebih demokratik di negeri-negeri Jerman individu, menjamin hak asasi rakyat, dan yang paling penting, mewujudkan negara bangsa Jerman bersatu – “Kesatuan Negeri-Negeri Jerman”.

Pada 18 Mei 1848, parlimen kebangsaan pertama dalam sejarah Jerman bertemu di Frankfurt. Wakil-wakilnya terdiri terutamanya daripada ahli-ahli kelas profesional dan perniagaan Jerman yang mengambil tanggungjawab untuk membentuk kerajaan kebangsaan baru dengan serius. Pada hari-hari Mei 1848 yang penuh semangat, prinsip-prinsip liberalisme dan nasionalisme – iaitu penyatuan semua orang berbahasa Jerman di bawah kerajaan mewakili kepentingan mereka – kelihatan akan memenangi. Benar sekali, dokumen pertama yang dikeluarkan oleh Parlimen Frankfurt ialah Pengisytiharan Hak Asasi Rakyat Jerman, yang menubuhkan prinsip kebebasan bersuara dan agama, kesamarataan di hadapan undang-undang, dan hak harta.

Tetapi tidak lama kemudian serangan balas konservatif menggugat kerajaan mewakili yang baru ditubuhkan di seluruh Eropah. Pemerintah reaksioner mengambil kesempatan daripada konflik kelas dan etnik di negara mereka untuk memecah belahkan solidariti revolusi dan mengakhiri kerajaan baru yang ditubuhkan di Perancis, Austria, Hungary dan Itali dengan keganasan. Di negeri-negeri Jerman, Perhimpunan Frankfurt bekerja dengan gigih untuk melawan serangan balas konservatif. Pada April 1849, wakil-wakil itu meminta Raja Frederick William dari Prusia untuk memimpin empayar liberal yang diimpikan oleh perlembagaan baharu mereka. Walau bagaimanapun, baginda menolak tawaran mahkota empayar itu dengan sinis, meninggalkan mereka tanpa ketua negara untuk negara serantau yang dicadangkan. Masa untuk pembaharuan demokrasi telah berlalu. Tanpa cara untuk memaksa putera-putera Jerman yang lain menerima perlembagaan dan penyatuan kebangsaan mereka, wakil-wakil Perhimpunan Frankfurt menyerah kalah dan pulang ke rumah.

Ringkasnya, peluang untuk membentuk negara Jerman yang liberal dan berperlembagaan gagal. Apabila Jerman akhirnya bersatu pada 1871, ia tidak akan berdasarkan perlembagaan liberal: ia akan berikutan peperangan yang dipimpin Prusia terhadap Austria dan Perancis, di bawah naungan Kaiser Wilhelm I dan menteri pertamanya yang konservatif dan otokratik, Otto von Bismarck. Pada masa itu, kebanyakan rakyat Jerman bersedia menerima penyatuan walaupun ia bermakna masa depan politik mereka akan menjadi otokratik. Rakyat Jerman membuat keputusan nasib awal untuk mementingkan aspirasi nasionalisme berbanding institusi demokrasi, yang menetapkan mereka ke jalan bahaya. Manakala pada 1848, nasionalis Jerman berharap memberi suara kepada aspirasi demokrasi akan membawa secara semula jadi kepada penyatuan Jerman, harapan itu pudar menjelang 1871. Terlalu banyak rakyat Jerman sanggup dipujuk bahawa “demokrasi” akan melemahkan negara, dan hak mereka sebagai orang Jerman lebih terjamin di bawah sayap kerajaan Prusia yang kuat dan berhaluan tentera.

Peluang berikutnya untuk mewujudkan kerajaan Jerman yang demokratik tidak akan datang lagi selama lebih setengah abad, berikutan Perang Dunia I. Tetapi pada masa itu, rakyat Jerman tidak mempunyai tradisi demokrasi dan akan menghubungkan Republik Weimar mereka dengan kehinaan kekalahan berbanding usaha awal untuk menubuhkan kerajaan berperlembagaan. Republik Weimar juga akan gagal; kerana dendam terhadap Perjanjian Versailles, kesukaran Zaman Meleset Besar, dan ekstremis politik di kiri dan kanan membawa kejatuhan dan kepada rampasan kuasa Nazi pada 1933. Walaupun terlalu simplistik untuk menelusuri laluan terus dari 1848 ke kuasa Hitler, tiada negara di mana kegagalan menubuhkan struktur demokrasi begitu berakibat seperti bagi Jerman.

Pengajaran ini penting bagi Amerika Syarikat hari ini. Pada penghujung hari tragis 6 Januari, rupa-rupanya cubaan rampasan kuasa Trump gagal. Tetapi kini bekas presiden jelas menjadi calon teratas untuk pencalonan Republikan bagi presiden, dengan janji menjadi “pemimpin kuat” sementara sekaligus menegaskan bahawa beliau akan menggunakan kuasa untuk membalas musuh-musuhnya dan melindungi diri daripada akibat undang-undang terhadap tindakan terdahulu. Ahli sejarah politik terus memberi amaran kepada rakyat AS tentang , dan tidak lagi mengelak daripada perkataan untuk menggambarkan taktik beliau. Mempertahankan demokrasi adalah pilihan yang perlu dibuat semula pada 2024 – dan kemudian pada 2026, 2028, dan masa hadapan. Sekali sebuah negara memilih atau membenarkan autokrasi, pilihan itu sukar, jika tidak mustahil, untuk dibatalkan. Amerika Syarikat kini menghampiri persimpangan jalan lagi, dan jelas tidak tentu arah mana sejarah akan berpaling.

Christine Adams, bekas felo Pusat Pengajian Lanjutan Amerika dan Yayasan Andrew W. Mellon di Perpustakaan Newberry, ialah profesor sejarah di Kolej St. Mary, Maryland dan penulis dengan Tracy Adams. Made by History membawa pembaca di luar berita dengan rencana yang ditulis dan disunting oleh sejarawan profesional..

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.