(SeaPRwire) –   WASHINGTON – Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (SEC) pada Rabu lalu telah meluluskan peraturan tanda aras yang memerlukan sesetengah syarikat awam untuk melaporkan pelepasan karbon dan risiko iklim mereka, selepas pindaan terakhir yang melemahkan peraturan itu berikutan tekanan kuat daripada syarikat-syarikat.

Peraturan itu merupakan antara yang paling dinanti-nantikan dalam beberapa tahun terakhir daripada pengawalseliaan kewangan tertinggi negara, menerima lebih daripada 24,000 komen daripada syarikat, juruaudit, ahli perundangan dan kumpulan perdagangan. Ia membawa Amerika Syarikat lebih dekat ke arah Kesatuan Eropah dan California, yang lebih awal bergerak ke hadapan dengan peraturan pendedahan iklim syarikat.

Peraturan itu diluluskan dengan undian 3-2, dengan tiga pesuruhjaya Demokrat menyokongnya dan dua Republikan membantah.

Syarikat-syarikat yang disenaraikan secara awam akan diperlukan untuk memberitahu lebih banyak dalam penyata kewangan mereka mengenai risiko yang ditimbulkan oleh perubahan iklim terhadap operasi mereka dan sumbangan mereka sendiri kepada masalah tersebut.

Tetapi versi yang diluluskan Rabu lalu lebih lemah berbanding draf awal, dengan SEC menjelaskan perubahan dalam taklimat untuk wartawan beberapa jam sebelum pesuruhjaya mengambil tindakan mengenai isu tersebut.

Peraturan yang disempitkan itu tidak termasuk keperluan untuk melaporkan beberapa pelepasan tidak langsung dikenali sebagai Skop 3. Pelepasan tersebut tidak datang daripada syarikat atau operasinya, tetapi berlaku sepanjang rantaian bekalanannya – contohnya, dalam menghasilkan kain untuk membuat pakaian sesebuah pengedar – atau yang berlaku apabila pengguna menggunakan produk, seperti petrol.

Syarikat, kumpulan perniagaan dan lain-lain telah dengan kuat menentang keperluan melaporkan pelepasan Skop 3 apabila SEC mencadangkan peraturannya dua tahun lalu. Mereka berkata mengukur pelepasan sedemikian akan sukar, terutamanya dalam mendapatkan maklumat daripada pembekal antarabangsa atau syarikat swasta.

SEC berkata ia telah meninggalkan keperluan itu selepas mempertimbangkan komen-komen tersebut. Kumpulan alam sekitar dan lain-lain yang menyokong pendedahan lebih lanjut berhujah bahawa pelepasan Skop 3 biasanya merupakan bahagian terbesar daripada sebarang kesan karbon syarikat dan bahawa kebanyakan syarikat sudah menjejak maklumat sedemikian.

Pesuruhjaya Caroline Crenshaw, seorang Demokrat, mengundi untuk kelulusan tetapi menganggap peraturan itu “minimum yang diperlukan” yang mengeluarkan pendedahan penting. Beliau berkata pelepasan Skop 3 merupakan “ukuran utama bagi pelabur dalam memahami risiko iklim” dan menyatakan pelabur sudah menggunakan maklumat sedemikian untuk membuat keputusan.

“Cadangan hari ini mengambil versi pendedahan yang tidak perlu disempitkan,” katanya.

Pesuruhjaya Hester Peirce, seorang Republikan yang membantah peraturan itu, berkata ia akan membebankan dan mahal bagi syarikat dan akan memicu banjir maklumat yang tidak konsisten yang akan menenggelamkan bukannya memaklumkan pelabur.

“Bagaimanapun niat yang baik, kepentingan berasingan ini tidak membenarkan memaksa pelabur yang tidak berkongsi mereka untuk membayar bil,” kata Peirce.

Peraturan akhir juga mengurangkan keperluan pelaporan untuk jenis pelepasan lain, dikenali sebagai Skop 1 dan 2. Pelepasan Skop 1 merujuk kepada pelepasan langsung syarikat, manakala Skop 2 adalah pelepasan tidak langsung yang berasal daripada pengeluaran tenaga yang diperolehi syarikat untuk kegunaan dalam operasinya.

Syarikat hanya perlu melaporkan pelepasan tersebut jika mereka percaya ia “material” – dengan kata lain, penting – kepada pelabur – satu keputusan yang akhirnya membenarkan syarikat untuk memutuskan sama ada mereka perlu mendedahkan maklumat berkaitan pelepasan. Dan syarikat kecil atau baru tidak perlu melaporkan pelepasan langsung.

Hana Vizcarra, peguam kanan Earthjustice, berkata peraturan pelaporan telah lewat diberikan ancaman perubahan iklim kepada ekonomi Amerika Syarikat. Tetapi Vizcarra berkata SEC “mengabaikan dan membenarkan pendedahan yang tidak lengkap dan mengelirukan yang membuka pelabur kepada risiko dengan meninggalkan keperluan pendedahan pelepasan Skop 3.”

Peraturan akhir akan menjejaskan syarikat-syarikat awam yang disenaraikan di Amerika Syarikat dengan perniagaan di negara tersebut daripada gergasi runcit dan teknologi hingga ke syarikat minyak dan gas, dan telah menimbulkan perdebatan sejak dua tahun lalu apabila ia dicadangkan buat kali pertama, dengan lebih daripada 24,000 komen daripada syarikat dan lain-lain.

SEC menganggarkan kira-kira 2,800 syarikat Amerika Syarikat akan perlu membuat pendedahan dan kira-kira 540 syarikat asing dengan perniagaan di Amerika Syarikat akan perlu melaporkan maklumat berkaitan pelepasan mereka.

Matlamat peraturan itu adalah untuk memerlukan syarikat memberitahu banyak lagi dalam penyata kewangan mereka mengenai risiko yang ditimbulkan oleh perubahan iklim terhadap operasi mereka dan sumbangan mereka kepada masalah tersebut. Ini termasuk kos yang dijangka berpindah daripada bahan api fosil, serta risiko berkaitan kesan fizikal ribut, kemarau dan suhu lebih panas yang diperhebatkan oleh pemanasan global. SEC telah menyatakan kebanyakan syarikat sudah melaporkan maklumat sedemikian, dan peraturan SEC akan mestandarkan pendedahan sedemikian.

Tempoh komen awam untuk peraturan itu telah dilanjutkan beberapa kali, dan Pengerusi SEC Gary Gensler mengakui tahun lalu bahawa perdebatan mengenai Skop 3 pelepasan menangguhkan peraturan akhir, dengan banyak pemerhati meramalkan cabaran undang-undang segera.

Beberapa orang Republikan dan beberapa kumpulan industri menuduh Gensler, seorang Demokrat, melampaui bidang kuasanya. Kritikan mereka terutamanya berpusat sama ada SEC melampaui mandatnya untuk melindungi integriti kewangan pertukaran saham dan pelabur daripada penipuan.

Gensler berkata Rabu lalu bahawa lebih banyak syarikat kini mendedahkan maklumat sedemikian dan kedua-dua pelabur besar dan kecil membuat keputusan berdasarkan maklumat tersebut.

“Dalam konteks ini kami mempunyai peranan berhubung pendedahan berkaitan iklim,” kata Gensler.

Coy Garrison, seorang peguam yang menasihati syarikat mengenai keperluan pelaporan dan pendedahan SEC, berkata meninggalkan Skop 3 pelepasan daripada peraturan itu tidak mungkin menghalang litigasi. Beliau menganggap peraturan itu sebagai pengembangan besar keperluan pendedahan dan berkata jumlah maklumat yang diperlukan dan kos untuk menyusun ia “akan terus menimbulkan kebimbangan bahawa SEC bertindak melampaui bidang kuasanya dalam menggubal peraturan ini.”

Suzanne Ashley, bekas penasihat khas dan penasihat kanan kepada pengarah penguatkuasaan SEC dan pengasas Materiality Strategies, sebuah syarikat yang menasihati syarikat mengenai isu-isu termasuk peraturan, melihat perkara itu sebaliknya.

“Memandangkan kesan kewangan yang sangat nyata daripada perubahan iklim, peraturan SEC yang lebih disempitkan ini dengan pengeluaran Skop 3 dan menjelaskan bahawa piawaian kebahanan akan mentadbir pelepasan Skop 1 dan 2 menempatkan peraturan secara terus di dalam bidang kuasa statutori SEC untuk memerlukan pendedahan jelas dan boleh dibandingkan maklumat yang perlu untuk perlindungan pelabur,” kata Ashley.

Peraturan SEC datang selepas California meluluskan langkah serupa pada bulan Oktober lalu yang memerlukan syarikat awam dan swasta yang beroperasi di negeri itu dengan hasil melebihi $1 bilion untuk melaporkan pelepasan langsung dan tidak langsung mereka, termasuk Skop 3. Lebih daripada 5,300 syarikat akan diperlukan melaporkan pelepasan mereka di bawah peraturan California, menurut Ceres, sebuah pertubuhan bukan untung yang bekerjasama dengan pelabur dan syarikat untuk menangani cabaran alam sekitar. Kesatuan Eropah juga mengambil langkah meluas yang memerlukan pendedahan yang akan berkuatkuasa tidak lama lagi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.