(SeaPRwire) –   Seorang suspek yang ditahan di sebuah penjara California atas tuduhan berkaitan dengan kejadian tembakan beramai-ramai di ibu negara negeri itu pada tahun 2022 telah meninggal dunia di dalam selnya pada hari Sabtu, menurut polis dan peguamnya.

Banduan lelaki berusia 29 tahun itu meninggal dunia ketika berada di dalam tahanan di Penjara Utama Sacramento County sekitar pukul 2:15 pagi, Pejabat Sheriff Sacramento County berkata dalam satu kenyataan yang dimuat naik di media sosial.

Peguam bela awam Norman Dawson mengenal pasti lelaki itu sebagai Smiley Martin, kliennya yang sedang menunggu perbicaraan atas tiga tuduhan jenayah yang berpunca daripada kejadian di Sacramento yang mengakibatkan  dan mencederakan 12 orang lain, termasuk dua daripada penembak yang didakwa.

Pegawai penjara sedang melakukan pemeriksaan sel dan mendapati seorang banduan tidak sedarkan diri. Pegawai itu dan kemudian kakitangan Jabatan Bomba dan Penyelamat cuba melakukan prosedur menyelamatkan nyawa tetapi dia disahkan meninggal dunia, kata pejabat sheriff.

Pejabat Koroner Sacramento County akan menentukan punca kematian dan mengeluarkan nama lelaki itu selepas memberitahu waris terdekatnya, menurut pejabat sheriff, yang mengatakan ia akan menyiasat.

Martin sedang “berjuang untuk mempertahankan ketidakbersalahannya dalam proses pendengaran awal” pada masa kematiannya, kata Dawson dalam satu kenyataan bertulis.

Lebih daripada 100 das tembakan dilepaskan secara berturut-turut dalam tempoh yang singkat di kawasan hiburan di tengah bandar berhampiran bangunan Capitol negeri itu semasa kejadian tembakan sekitar pukul 2 pagi.

Dua kumpulan lelaki yang mempunyai kaitan dengan geng mula menembak ketika bar dan kelab di kawasan itu ditutup, menyebabkan ratusan orang panik dan cuba mencari tempat selamat. Sekurang-kurangnya lima penembak terlibat, kata polis.

Martin, yang berusia 27 tahun pada masa itu, ditangkap ketika dirawat di hospital akibat cedera ditembak. Dia dituduh melakukan pembunuhan, memiliki senjata api secara haram sebagai penjenayah dan memiliki serta mengangkut senjata automatik.

Pihak berkuasa juga menahan abangnya, Dandrae Martin, 26 tahun pada masa itu, sebagai “suspek yang berkaitan” atas tuduhan menyerang dengan senjata berbahaya dan penjenayah memiliki senjata api yang dimuatkan. Dia mengalami kecederaan ringan.

Dandrae Martin  dengan senjata api beberapa jam sebelum kejadian tembakan, kata seorang pegawai penguatkuasaan undang-undang.

Seorang lelaki ketiga,  , juga didakwa berkaitan dengan kejadian tembakan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.