US-SWEDEN-DIPLOMACY-BLINKEN-KRISTERSSON

(SeaPRwire) –   (WASHINGTON) — Sweden pada hari Khamis secara rasmi menyertai NATO sebagai ahli ke-32 pertubuhan ketenteraan lintas-Atlantik itu, menamatkan dekad netraliti selepas Perang Dunia Kedua berikutan peningkatan kebimbangan terhadap ketegasan Rusia di Eropah selepas pencerobohan Rusia ke atas Ukraine pada 2022.

Perdana Menteri Sweden Ulf Kristersson dan Setiausaha Negara Antony Blinken mengadakan upacara di mana “instrumen penyertaan” Sweden kepada pakatan itu secara rasmi diserahkan kepada Jabatan Negara.

“Ini merupakan satu detik bersejarah bagi Sweden. Ia bersejarah bagi pakatan itu. Ia bersejarah bagi hubungan antara negara-negara Atlantik Utara,” kata Blinken. “Pakatan NATO kini lebih kuat, lebih besar daripada sebelumnya.”

Kristersson menulis dalam satu kenyataan media sosial bahawa “kami kini merupakan negara yang lebih selamat.”

Kemudian pada hari Khamis, Kristersson akan melawat Rumah Putih dan kemudian ke Kongres.

Rumah Putih berkata bahawa mempunyai Sweden sebagai sekutu NATO “akan membuat Amerika Syarikat dan sekutu-sekutu kami lebih selamat.”

“NATO merupakan pakatan pertahanan paling berkuasa dalam sejarah dunia, dan ia begitu penting hari ini untuk memastikan keselamatan rakyat kami seperti 75 tahun yang lalu apabila pakatan kami ditubuhkan daripada kemusnahan Perang Dunia Kedua,” katanya dalam satu kenyataan.

Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg menggambarkannya sebagai “hari bersejarah.”

“Sweden kini akan mengambil tempatnya yang sepatutnya di meja NATO, dengan hak suara sama dalam membentuk dasar dan keputusan NATO,” katanya dalam satu kenyataan.

Bendera Sweden akan dinaikkan di luar ibu pejabat ketenteraan organisasi di Brussels pada Isnin depan. Stoltenberg menekankan bahawa negara Nordik itu “kini menikmati perlindungan yang diberikan di bawah Artikel 5, jaminan mutlak kebebasan dan keselamatan sekutu.”

Artikel 5 perjanjian NATO mewajibkan semua ahli untuk membantu sekutu jika wilayah atau keselamatannya terancam. Ia hanya diaktifkan sekali – oleh AS selepas serangan 11 September 2001 – dan ia jaminan keselamatan kolektif yang dicari Sweden sejak Rusia menyerang Ukraine.

“Penyertaan Sweden membuat NATO lebih kuat, Sweden lebih selamat dan seluruh pakatan lebih selamat,” kata Stoltenberg. Beliau menambah bahawa langkah itu “menunjukkan bahawa pintu NATO masih terbuka dan setiap negara mempunyai hak untuk memilih jalan sendiri.”

Sweden, bersama Finland yang menyertai NATO tahun lalu, kedua-duanya meninggalkan netraliti tentera jangka panjang yang menjadi ciri dasar luar negara negara Nordik semasa Perang Dingin selepas Rusia menyerang Ukraine pada awal 2022.

, dijangka akan merujuk penyertaan Sweden ke NATO sebagai bukti bahawa niat Presiden Rusia Vladimir Putin untuk membahagikan dan melemahkan pakatan itu gagal sebagai akibat langsung dari pencerobohan Ukraine. Dan, presiden Demokrat itu dijangka akan menggunakan keputusan Sweden untuk menyertai untuk meningkatkan seruan kepada Republikan enggan untuk meluluskan bantuan tentera yang terkandas kepada Ukraine memasuki tahun ketiga perang.

Biden dan rakan-rakan NATO telah bersumpah bahawa Ukraine akan menyertai suatu hari nanti juga.

Keahlian Sweden telah ditangguhkan disebabkan oleh bantahan oleh ahli NATO Turki dan Hungary. Turki menyatakan kebimbangan bahawa Sweden menyembunyikan dan tidak mengambil tindakan yang mencukupi terhadap kumpulan Kurdish yang dianggap sebagai pengganas, dan presiden populis Hungary Viktor Orban telah menunjukkan perasaan pro-Rusia dan tidak berkongsi tekad NATO untuk menyokong Ukraine.

Selepas berbulan-bulan tertangguh, Turki meratifikasikan penyertaan Sweden awal tahun ini, dan Hungary melakukannya minggu ini.

___

Cook melaporkan dari Brussels.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.