Calculator, pen and summary report. paperwork.Business planning and management concept.

(SeaPRwire) –   Peminjam pinjaman pelajar mungkin dapat mengambil kesempatan daripada faedah tempat kerja baru yang akan membolehkan majikan menyumbang kepada 401(k) mereka semasa mereka membayar pinjaman pelajar mereka.

Faedah hutang pelajar baru ini adalah sebahagian daripada Akta Menjamin Kekuatan Kewangan Persaraan (Secure) 2.0, yang diluluskan pada 2022, walaupun sebahagian daripada peruntukan berkaitan persaraannya hanya berkuat kuasa pada Januari ini. Di bawah undang-undang ini, jika seorang pekerja membuat pembayaran pinjaman pelajar, majikan boleh menandingi sumbangan itu kepada pelan persaraan pekerja, walaupun pekerja itu tidak dapat membuat sebarang sumbangan peribadi kepada 401 (k) mereka.

“Ini adalah berita baik bagi kedua-dua pekerja dan juga majikan, kerana majikan dapat terus mendapat manfaat daripada kelebihan cukai persaraan, sambil memberi pekerja mereka lega dalam membayar hutang pelajar dan menyimpan untuk masa depan,” kata Jesse Moore, ketua Hutang Pelajar di Fidelity Investments.

Faedah 401(k) baru mungkin membuktikan manfaat bagi banyak orang; hampir 85% rakyat Amerika mengatakan hutang pinjaman pelajar menghalang mereka daripada bersara. Walau bagaimanapun, syarikat tidak dikehendaki melaksanakan peruntukan ini secara undang-undang, jadi majikan perlu memilih untuk menawarkannya kepada pekerja mereka.

Bagaimana ia berfungsi?

Faedah baru berfungsi dengan cara serupa dengan pembayaran majikan, kecuali peminjam pinjaman pelajar perlu membuat pembayaran ke arah pinjaman pelajar mereka, tetapi tidak perlu membuat sebarang sumbangan ke arah pelan persaraan.

“Majikan boleh memilih pelan persaraan yang layak untuk menerima manfaat itu. Dari situ, semua pekerja yang layak dalam pelan itu akan menjadi layak untuk pembayaran majikan untuk pertandingan hutang pelajar, terlepas apa jenis pinjaman pelajar mereka memegang sama ada pinjaman kerajaan atau swasta,” kata Moore.

Faedah baru akan meniru pelan persaraan syarikat sedia ada. Sebagai contoh, syarikat menawarkan 5% pertandingan sumbangan kepada pelan persaraan akan menawarkan pertandingan 5% yang sama untuk pekerja yang menyisihkan sebahagian gaji mereka ke arah pinjaman pelajar mereka. Majikan perlu mengesahkan pembayaran sedemikian dibuat.

Walaupun tiada statistik semasa mengenai berapa banyak syarikat menawarkan faedah ini, Moore mengatakan Fidelity telah melihat “peningkatan 5 kali ganda dalam permintaan untuk faedah hutang pelajar persaraan serta faedah pembayaran terus di mana majikan membantu pekerja secara terus membayar pinjaman pelajar mereka.”

Manfaat jangka panjang yang mungkin dilihat?

Portfolio hutang pelajar kebangsaan berjumlah lebih daripada $1.7 trillion, melibatkan lebih daripada 40 juta peminjam, . Peminjam berharap mendapat lega di bawah pelan pengampunan hutang pelajar Pentadbiran Biden, tetapi ia telah oleh Mahkamah Agung pada Julai lepas. Walaupun Jabatan Pendidikan telah beberapa program sejak itu, dan sedang mengejar , berjuta-juta peminjam telah sejak pembayaran pinjaman pelajar bermula semula pada Oktober 2023.

Walaupun faedah 401(k) baru, sekurang-kurangnya satu syarikat telah menawarkan faedah serupa sejak 2018. Abbott, syarikat teknologi kesihatan global, menerima kebenaran khas daripada IRS untuk melaksanakan versi sendiri sumbangan khas 401(k) untuk peminjam pinjaman pelajar, dikenali sebagai Kebebasan 2 Simpan. Di Abbott, pekerja perlu meletakkan sekurang-kurangnya 2% gaji mereka ke arah pinjaman pelajar untuk menerima sumbangan syarikat 5% setahun kepada 401 (k) mereka. Sejak itu, lebih daripada 2,800 pekerja telah mendaftar dalam program itu.

“[Ia] telah menjadi perbezaan bagi kami,” kata Mary Moreland, Naib Presiden Eksekutif, Sumber Manusia di Abbott. “Beberapa pekerja bahkan telah membayar hutang pelajar mereka sepenuhnya – sebanyak $60,000 dalam beberapa tahun – sambil masih menyimpan untuk persaraan.”

Moreland mengatakan bahawa program itu telah sangat bermanfaat bagi pekerja dengan beberapa ijazah.

“Kami mendengar daripada pekerja itu sendiri tentang betapa pentingnya program ini bagi mereka,” kata Moreland. “Nick, seorang jurutera di kami di pinggir bandar Chicago, memberitahu kami bahawa beliau menganggap Kebebasan 2 Simpan khusus penting bagi pekerja dengan ijazah lanjut seperti PhD. Individu-individu ini memulakan kerjaya profesional mereka lebih lambat daripada kebanyakan dan mungkin berusia awal 30-an sebelum mereka mula memikirkan menyimpan untuk masa depan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.