Donald Trump's Social Media Business Truth Social To Be Publicly Listed

(SeaPRwire) –   (NEW YORK) — Saham syarikat media sosial Donald Trump melonjak hampir 50% pada hari pertama perdagangan di Nasdaq, meningkatkan nilai pegangan Trump yang besar dalam syarikat tersebut serta pegangan kecil peminat yang membeli saham sebagai tanda sokongan kepada bekas presiden.

Trump Media & Technology Group Corp. diperolehi pada Isnin oleh syarikat kosong yang dipanggil Digital World Acquisition Corp. Trump Media, yang mengendalikan platform media sosial Truth Social, kini mengambil tempat Digital World di bursa saham Nasdaq.

Sebelum perdagangan bermula, Trump Media mempunyai nilai pasaran kira-kira AS$6.8 bilion, angka yang akan meningkat secara signifikan jika keuntungan awal dalam saham itu dipertahankan. Saham itu diperdagangkan di bawah tanda “DJT”. Trump memegang pegangan pemilikan hampir 60% dalam syarikat itu. Pada pukul 9:55 pagi ET, saham itu naik 47% kepada AS$73.50.

Banyak pelabur Trump Media terdiri daripada orang kecil sama ada cuba menyokong Trump atau bertujuan untuk mengaut keuntungan daripada kegilaan, dan bukannya pelabur institusi besar dan profesional. Pemegang saham ini membantu saham Digital World lebih daripada dua kali nilainya tahun ini untuk menjangkakan penggabungan itu berjalan lancar.

Pelabur ini mungkin mengalami perjalanan berliku-liku. Pertama, mereka berjudi pada syarikat dengan prospek samar-samar untuk menjana keuntungan. Trump Media mengalami kerugian AS$49 juta dalam sembilan bulan pertama tahun lalu, apabila ia hanya menjana pendapatan AS$3.4 juta dan perlu membayar AS$37.7 juta dalam perbelanjaan faedah. Dalam penyataan peraturan terkini, syarikat itu merujuk kepada kadar kegagalan untuk platform media sosial baharu, serta jangkaan bahawa ia akan rugi dalam operasinya “untuk masa depan yang boleh dijangka” sebagai risiko untuk pelabur.

Truth Social dilancarkan pada Februari 2022, setahun selepas Trump dilarang daripada platform media sosial utama termasuk Facebook dan Twitter, berikutan rusuhan Capitol AS pada 6 Januari. Kini beliau telah dipulihkan ke kedua-duanya tetapi terus dengan Truth Social.

Pada Isnin, Trump muncul di mahkamah di New York bagi perbicaraan untuk tuntutan yang dibuat untuk menutup tuduhan tidak setia suami. Selepas itu, Trump memberitahu wartawan bahawa “Truth Social sedang berjalan dengan baik. Ia panas seperti pistol dan berjalan dengan baik.”

Walau bagaimanapun, Trump Media belum mengumumkan bilangan pengguna Truth Social – walaupun ia seharusnya berubah sekarang kerana syarikat itu telah menjadi awam. Firma penyelidikan Similarweb menganggarkan bahawa Truth Social mempunyai kira-kira 5 juta pengguna aktif mudah alih dan web pada Februari. Ini jauh lebih rendah daripada TikTok dengan lebih 2 bilion dan Facebook dengan 3 bilion – tetapi masih lebih tinggi daripada pesaing “alt-tech” lain seperti Parler, yang telah tidak aktif hampir setahun tetapi merancang kembali, atau Gettr, yang mempunyai kurang daripada 2 juta pengunjung pada Februari.

Selain persaingan dalam bidang media sosial, Trump Media juga menghadapi risiko lain – termasuk sehingga taraf tertentu Trump.

Trump Media, yang berpusat di Palm Beach, Florida, berkata dalam penyataan peraturan bahawa ia “sangat bergantung kepada populariti dan kehadiran Presiden Trump.” Jika bekas presiden itu membatasi atau menghentikan hubungannya dengan syarikat itu untuk sebarang sebab, termasuk kerana kempennya untuk merebut kembali presiden, syarikat itu “akan sangat terjejas.”

Mengetahui keterlibatan Trump dalam pelbagai prosiding undang-undang, syarikat itu menyatakan bahawa “keputusan yang merugikan dalam satu atau lebih” kes itu boleh memberi kesan negatif kepada Trump Media dan Truth Social.

Satu lagi risiko, kata syarikat itu, adalah bahawa sebagai pemegang saham kawalan, Trump berhak untuk mengundi sahamnya mengikut kepentingannya sendiri, yang mungkin tidak selalu berada dalam kepentingan semua pemegang saham secara umum.

Jika aktiviti perdagangan terkini adalah petunjuk, pelabur harus menjangkakan saham akan bergegar. Saham Digital World lebih daripada dua kali ganda nilainya tahun ini sebelum undian pemegang saham mengenai penggabungan dengan Trump Media. Selepas undian Jumaat, saham jatuh hampir 14%, tetapi Isnin mereka pulih dengan kuat dengan kenaikan 35%.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.