(SeaPRwire) –   Syarikat AI terkemuka di Amerika Syarikat akan menyertai usaha yang diketuai kerajaan bertujuan untuk membentuk piawaian persekutuan terhadap teknologi untuk memastikan ia dilaksanakan dengan selamat dan bertanggungjawab, Kementerian Perdagangan mengumumkan Khamis.

OpenAI, Anthropic, Microsoft Corp., Meta Platforms Inc. dan Alphabet Inc.’s Google antara lebih 200 ahli Institut Konsortium Keselamatan AI yang baru ditubuhkan di bawah kementerian itu, Menteri Perdagangan Gina Raimondo berkata. Juga tersenarai ialah Apple Inc., Amazon Inc., Hugging Face Inc. dan IBM.

Pemain industri terkemuka akan bekerja dengan Institut Piawaian Kebangsaan dan Teknologi, sebuah badan di bawah Kementerian Perdagangan, bersama syarikat teknologi lain, kumpulan masyarakat madani, akademik, dan pegawai kerajaan negeri dan tempatan untuk menubuhkan piawaian keselamatan berkaitan AI.

“Presiden Biden mengarahkan kami menggunakan setiap alat untuk mencapai dua matlamat utama: menetapkan piawaian keselamatan dan melindungi ekosistem inovasi kami,” kata Raimondo dalam kenyataan.

Syarikat teknologi utama telah melibatkan diri dengan pentadbiran Biden dan pembuat dasar di Washington mengenai pengawalseliaan AI kerana teknologi itu maju dengan pesat dan dijangka mengganggu pelbagai industri. Pegawai persekutuan cuba mengekalkan kepimpinan AS dalam pembangunan AI, bertujuan menetapkan peraturan yang melindungi rakyat Amerika daripada bahaya, seperti penyebaran maklumat palsu dan pelanggaran privasi, tetapi masih menggalakkan potensi teknologi itu untuk memajukan sektor kesihatan, pendidikan, dan industri lain.

“Kemajuan dan tanggungjawab mesti berjalan beriringan. Bekerja bersama merentasi industri, kerajaan dan masyarakat madani adalah penting jika kita mahu membangunkan piawaian bersama mengenai AI yang selamat dan boleh dipercayai,” kata Nick Clegg, presiden hal ehwal global Meta, dalam kenyataan. “Kami bersemangat menjadi sebahagian daripada konsortium ini dan bekerja rapat dengan Institut Keselamatan AI.”

Inisiatif Khamis ini datang sebagai sebahagian daripada perintah eksekutif meluas Presiden Joe Biden yang ditandatangani pada musim gugur lalu yang mewajibkan Kementerian Perdagangan memudahkan pembangunan piawaian keselamatan, keselamatan dan pengujian untuk model AI serta peraturan untuk melabelkan kandungan yang dijana AI.

Syarikat permulaan terkemuka termasuklah Scale AI, yang menyediakan data latihan untuk model AI generatif, dan Altana AI, yang memetakan rantai bekalan global menggunakan AI, juga akan mengambil bahagian dalam menetapkan piawaian keselamatan.

“Dengan berbuat demikian, kami tidak sahaja menyumbang kepada penggunaan AI yang bertanggungjawab, tetapi juga memperkukuh kedudukan Amerika Syarikat sebagai pemimpin global dalam bidang kecerdasan buatan,” kata John Brennan, pengurus sektor awam Scale AI, dalam kenyataan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.