Taiwan Asia Typhoon

BEIJING — Kebanyakan selatan Taiwan lumpuh pada hari Ahad apabila Taufan Haikui berpusing di atas bandar dan tanah pertanian. Penduduk dinasihatkan untuk tinggal di rumah dan penerbangan, pengangkutan kereta api, perkhidmatan feri, kelas dan acara luar telah digantung, tetapi tiada laporan kecederaan atau kerosakan serius.

Ribut itu mendarat di wilayah Taitung di pantai timur menghadap Pasifik sekitar pukul 3 petang (0700 GMT) pada hari Ahad, membawa angin berterusan 155 kph (96 mph) dan tiupan 190 kph (120 mph).

[time-brightcove not-tgx=”true”]

Angin dan hujan deras memaksa pintu yang tidak diikat, mencabut pokok-pokok – sekurang-kurangnya satu daripadanya menghancurkan van terparkir – dan menyebabkan banjir di beberapa kawasan rendah.

Menjelang petang Ahad, hampir 4,000 orang telah dievakuasi dari komuniti gunung yang berisiko tinggi tanah runtuh dan banjir, menurut Kementerian Dalam Negeri. Keluarga membawa tikar tidur dan keperluan lain ke gimnasium sekolah dan dewan mesyuarat awam, di mana mereka dibekalkan dengan makanan dan minuman.

Sekitar 75,000 rumah sementara kehilangan bekalan elektrik di wilayah Taitung dan Hualien di sepanjang pantai timur, dan sebuah rumah tetamu runtuh di Pulau Hijau di lepas pantai, tetapi tiada kecederaan dilaporkan.

Nampaknya tidak banyak kerosakan serius, dan beberapa kedai kekal dibuka, sebahagiannya untuk melupuskan buah-buahan dan sayur-sayuran tempatan yang sebaliknya akan terbuang sia-sia.

Antara acara yang dibatalkan di Taiwan adalah festival belon panas di wilayah tengah Taichung, beberapa konsert terbuka, acara seni dan perlawanan besbol. Taman negara dan jalan-jalan berbahaya di pusat pergunungan pulau itu juga ditutup.

Haikui dijangka meneruskan perjalanan ke China selepas melintasi Taiwan, dan pihak berkuasa di bandar Shantou di wilayah Guangdong China menasihati penduduk untuk mengambil langkah berjaga-jaga.

Haikui tiba ketika Taufan Saola terus melemah sambil berpusing di sepanjang pantai China, di mana 900,000 orang dan 80,000 kapal nelayan telah dipindahkan ke tempat selamat. Kebanyakan Hong Kong dan bahagian pantai daratan telah menggantung perniagaan, pengangkutan dan kelas.

Kerosakan nampaknya minimum, bagaimanapun, dan sekatan sebahagian besarnya telah ditarik balik pada hari Ahad. Pada malam Sabtu, Balai Cerap Hong Kong telah membatalkan semua amaran.

Disebabkan Taufan Saola, pekerja di beberapa bandar China tinggal di rumah dan pelajar melihat permulaan tahun sekolah mereka ditangguhkan dari Jumaat hingga Isnin. Perdagangan di bursa saham Hong Kong digantung dan ratusan orang terkandas di lapangan terbang selepas kira-kira 460 penerbangan dibatalkan di hab perniagaan dan perjalanan serantau yang penting.

Jambatan rentas sempadan yang menghubungkan Hong Kong, pusat perjudian Macao dan pusat pembuatan Zhuhai ditutup pada satu ketika, dengan pemimpin Macao Ho Iat Seng memerintahkan penghentian operasi kasino.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, China mengalami hujan dan banjir terburuk dalam beberapa tahun. Puluhan orang telah terbunuh, termasuk di bahagian pergunungan terpencil ibu negara Beijing.

Walaupun ribut kembar itu, tentera China terus melakukan operasi yang bertujuan menakut-nakutkan Taiwan, sebuah demokrasi berdaulat sendiri yang ingin dibawa di bawah kedaulatan Cina dengan paksaan jika perlu.

Kementerian Pertahanan Taiwan berkata ia memantau pergerakan pesawat tentera dan kapal tentera laut China berhampiran pulau itu. Walau bagaimanapun, ia berkata tidak ada tanda-tanda mana-mana telah melintasi garis tengah di Selat Taiwan atau memasuki zon pengenalan pertahanan udara Taiwan seperti yang kerap mereka lakukan.