(SeaPRwire) –   Badai yang teruk dengan angin ribut yang mungkin berlaku menyebabkan kemusnahan rumah dan perniagaan serta mengorbankan sekurang-kurangnya tiga orang di beberapa negeri tengah Amerika Syarikat, dengan lebih mayat yang mungkin ditemui, menurut pihak berkuasa.

Tiga kematian berlaku di Logan County, Ohio, menurut pejabat sheriff di sana. Ribut malam Khamis juga meninggalkan laluan kemusnahan di Kentucky, Indiana dan Arkansas. Angin ribut juga disyaki berlaku di Illinois dan Missouri.

“3 orang telah disahkan mati. Kami sedang mengenal pasti mangsa-mangsa,” kata kenyataan dari Ketua Deputi Joe Kopus dari Pejabat Sheriff Logan County.

Terdapat “banyak, banyak kecederaan yang serius” selepas angin ribut disyaki berlaku di Winchester, Indiana, di mana usaha mencari dan menyelamat sedang dijalankan, menurut pihak berkuasa.

“Saya terkejut; ia terlalu menggerunkan,” kata Bob McCoy, datuk bandar bandar kecil 4,700 orang itu kira-kira 70 batu (110 kilometer) timur laut Indianapolis. “Saya dengar bunyi seperti kereta api, kemudian saya mula mendengar siren.”

Beliau dan isterinya bersembunyi di almari semasa angin ribut itu berlaku, kira-kira pukul 8 malam.

“Saya belum pernah mendengar bunyi itu sebelum ini; saya tak mahu mendengarnya lagi,” kata McCoy.

Angin ribut Winchester merosakkan kedai Walmart dan sebuah restoran Taco Bell, menurut Sheriff Randolph County Art Moystner . Perjalanan di seluruh daerah dibatasi kepada pekerja pengurusan kecemasan, katanya.

Di barat Winchester, pegawai pengurusan kecemasan tempatan mengatakan penilaian awal mencadangkan sebanyak separuh struktur di bandar Selma, penduduk 750 orang, rosak akibat angin ribut yang mungkin.

“Cuaca buruk telah memberi kesan kepada rakyat Indiana di seluruh negeri, dan kami mempunyai anggota tindak balas kecemasan di kawasan yang terlibat,” tulis Gabenor Indiana Eric Holcomb di Facebook Khamis malam.

Sekolah daerah Winchester ditutup pada hari Jumaat, mengikut satu kenyataan di Facebook. Sekolah tinggi di Winchester mempunyai bekalan elektrik dan dibuka untuk orang yang “memerlukan tempat yang hangat dan kering.”

Di Logan County, Ohio, angin ribut disyaki menyapu kampung Lakeview dan Russells Point, kata jurucakap jabatan Sheri Timmers. Taman kereta kemping rosak, kata Timmers, dan kemungkinan “banyak kecederaan.”

Amber Fagan, presiden dan ketua eksekutif Dewan Perdagangan Kawasan Tasik India, berkata masyarakat Lakeview “dimusnahkan sepenuhnya”, dengan rumah, khemah dan salon cuci rosak oleh angin ribut.

“Terdapat tempat pembakaran,” katanya. “Terdapat talian kuasa melalui tingkap orang.”

Sebuah pusat pemindahan dibuka untuk orang yang terkesan.

Di Huron County, Ohio, pegawai kecemasan tempatan memaparkan di Facebook tentang “angin ribut yang disahkan besar dan sangat berbahaya” berhampiran Plymouth, kira-kira 75 batu (120 kilometer) timur laut Tasik India.

Ribut juga merosakkan rumah dan traila di masyarakat sungai Ohio Hanover dan Lamb di Indiana.

Sersan Stephen Wheeles dari Polis Negeri Indiana awalnya berkata angin ribut disyaki lain menyerang Jefferson County, di Sungai Ohio utara Louisville, Kentucky, merosakkan rumah dan menumbangkan pokok serta talian kuasa.

Beliau memaparkan gambar di X menunjukkan satu rumah tanpa bumbungnya dan yang lain kehilangan genting bumbung, serta imej batu besar.

Di Kentucky, Pengarah Pengurusan Kecemasan Trimble Andrew Stark berkata kepada akhbar Louisville bahawa ribut itu merosakkan sekurang-kurangnya 50 struktur, termasuk rumah.

Terdapat kerosakan yang ketara di bandar Milton, kata Gabenor Kentucky Andy Beshear dalam kenyataan, dengan kemungkinan lebih 100 struktur rosak.

Di Arkansas, angin ribut disyaki menyerang komuniti persaraan Hot Springs Village, kira-kira 40 batu (64 kilometer) barat daya Little Rock, menurut ahli meteorologi Erik Green dari Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan.

“Ia jelas sekali bahawa angin ribut telah menyerang Hot Springs Village,” kata Green, dan pasukan penilaian akan pergi ke kawasan itu pada hari Jumaat untuk mengesahkan angin ribut.

Batu besar berukuran besbol juga jatuh dan beberapa bangunan musnah, tetapi tiada laporan kematian atau kecederaan, kata Green.

Terdapat laporan tidak disahkan tentang angin ribut di Jefferson County, Missouri, dan Monroe County, Illinois, tetapi tiada laporan awal kerosakan. Serpihan ais berukuran besar juga dilaporkan di bahagian St. Louis pada petang Khamis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.