Taylor Swift | The Eras Tour - Singapore

(SeaPRwire) –   MELBOURNE, Australia — mencuri tumpuan di satu persidangan Asia Selasa apabila pemimpin Singapura mempertahankan perjanjian konsert berbaloi yang boleh menyebabkan ketegangan dengan negara jiran.

Singapura ialah ahli penting Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara, sebuah gabungan 10 negara yang dikenali sebagai ASEAN. Persidangan tiga hari mereka dijangka memberi fokus kepada isu-isu ahli dan .

Sebaliknya, Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong ditanya di tepi persidangan mengenai perjanjian eksklusif yang dicapai negaranya dengan Swift yang menghalang penyanyi itu membawa jelajah Eras Tour ke mana-mana destinasi lain di Asia Tenggara.

Swift akan membuat enam persembahan dari 2 hingga 9 Mac di Singapura, dan beberapa jiran Asia Tenggara menuduh perjanjian Singapura itu menafikan mereka kebangkitan pelancongan yang dibawa konsertnya ke negara tuan rumah. Jelajah Erasnya memecah rekod apabila dilaporkan melepasi AS$1 bilion tahun lalu, dan filem adaptasi jelajahnya dengan cepat menduduki tangga teratas box office dan menjadi filem konsert berjaya sepanjang zaman.

Pemimpin Singapura mengesahkan Selasa bahawa Swift diberi “insentif tertentu” balasannya membuat Singapura satu-satunya destinasi Asia Tenggara bagi Jelajah Erasnya. Lee mempertahankan perjanjian itu dalam sidang akhbar bersama Perdana Menteri Australia Anthony Albanese, penyokong Swift yang mengakui Taylor Swift sebagai artis keduanya yang paling diputar tahun 2023. Albanese menjadi tuan rumah persidangan di Melbourne, bertepatan dengan ulang tahun ke-50 Australia menjadi rakan luar ASEAN pertama.

Lee tidak mendedahkan kos perjanjian eksklusif itu, yang dibiayai daripada dana kerajaan ditubuhkan untuk membina semula pelancongan selepas gangguan COVID-19. Beliau juga tidak menjawab terus apabila ditanya sama ada beliau menghadapi “ketegangan” daripada pemimpin lain kerana perjanjian itu, sebaliknya menyarankan jika Singapura tidak menandatangani perjanjian eksklusif, negara jiran mungkin melakukannya.

“Ia telah membuktikan satu pengaturan yang berjaya. Saya tidak lihat ini sebagai tidak bersahabat,” kata Lee.

Perdana Menteri Thailand, Prayut Chan-o-cha, menarik perhatian terhadap perjanjian itu Februari lalu dengan dakwaan awam bahawa seorang penganjur memberitahunya kerajaan Singapura menyubsidikan konsert itu dengan syarat seniman itu tidak bermain di mana-mana lagi di Asia Tenggara.

Srettha berkata jika dia tahu mengenai perjanjian itu sebelum ini, dia yakin dapat melakukan sesuatu yang serupa.

Tetapi Thailand tidak menyimpan dendam terhadap Singapura, kata Prommin Lertsuridej, Setiausaha Agung Perdana Menteri. Beliau memberitahu wartawan dalam temu bual kumpulan Isnin lalu bahawa Thailand mengambil apa yang dilakukan Singapura sebagai contoh, dan walaupun Thailand sudah mempunyai beberapa undang-undang untuk membolehkan pakej insentif sedemikian, kerajaan sedang bekerja untuk menghapuskan birokrasi dan menjadikan Thailand lokasi yang lebih menarik untuk acara antarabangsa.

“Kami belajar antara satu sama lain,” kata Prommin, menambah beliau kagum dengan Singapura kerana berjaya memperkenalkan dan mencapai “idea perniagaan yang baik” ini.

Lee berkata walaupun dia tidak tahu apa susunan Australia, dia menjangkakan ia juga membuat susunan “bersesuaian dan bijak” dengan Swift apabila beliau membuat persembahan di Melbourne dan Sydney—di mana Perdana Menteri Australia menghadiri—sebelum terbang ke Singapura.

Wakil Swift tidak segera menjawab permintaan komen.

Soalan-soalan lain dalam sidang akhbar membincangkan ketegangan yang meningkat di Laut China Selatan, dan kebarangkalian China menyertai pakatan perdagangan bebas serantau.

—Penulis berita Jintamas Saksornchai dari Bangkok menyumbang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.