(SeaPRwire) –   Taylor Swift sedang menceritakan satu kisah kepadaku, dan apabila dia menceritakan satu kisah, anda perlu mendengarnya, kerana anda tahu ia akan menjadi sesuatu yang baik – tidak sahaja kerana dia telah mengalami kehidupan yang luar biasa, tetapi kerana dia merupakan seorang pengisah luar biasa. Inilah kisahnya mengenai satu masa dimana hatinya telah patah, walaupun bukan dalam cara yang anda sangka.

Dia berkata, pada usia 17 tahun, dia telah mendapat peluang terbesar dalam kerjayanya setakat itu – satu slot pembukaan yang sangat dicari untuk bintang negara hebat Kenny Chesney dalam lawatan konsertnya. “Ini akan mengubah kerjayaku,” katanya mengingati. “Saya sangat gembira.” Tetapi beberapa minggu kemudian, Swift tiba di rumah untuk mendapati ibunya Andrea duduk di anak tangga rumah. “Dia sedang menangis,” kata Swift. “Kepalanya dalam tangannya seolah-olah telah berlaku kecemasan keluarga.” Melalui isak tangis, Andrea memberitahu anaknya bahawa lawatan konsert Chesney telah disokong oleh syarikat bir. Taylor masih terlalu muda untuk menyertai.

Tetapi beberapa bulan kemudian, pada parti ulang tahun ke-18 Swift, dia melihat penganjur Chesney. Dia menyerahkan kad dari Chesney yang ditulis, mengikut kenangan Swift, “Maaf kerana anda tidak dapat menyertai lawatan, jadi saya ingin membuat pengganti kepada anda.” Bersama nota itu adalah cek. “Ia lebih banyak wang daripada yang pernah saya lihat seumur hidup,” kata Swift. “Saya dapat membayar bonus kepada kugiran saya. Saya dapat membayar untuk bas konsert saya. Saya dapat membiayai impian saya.”

Mendengarkan Swift berkongsi ini, pada petang jelas di apartemennya di Bandar Raya New York, saya terkesan dengan betapa memuaskannya kisah ini. Ia mempunyai taruhan yang tinggi pada permulaan; terdapat butiran, jelas dan deria; terdapat satu putaran yang mengubah tindakan ke atas kepala; dan terdapat kebahagiaan untuk wira. Hanya mengambil masa kira-kira 30 saat untuk dia menceritakan semula kisah ini, tetapi 30 saat itu mengandungi seluruh dunia naratif.

Saya tidak hairan. Swift mempunyai kemahiran luar biasa untuk mencari kisah. Anekdote beliau mengenai Chesney mewakili naratif lebih besar dalam kehidupan Swift, satu mengenai penebusan – di mana wira kita mendapati kegembiraan baru bukan kerana cabaran, tetapi kerana cabaran itu. Swift, seperti yang akan dibincangkan, menghadapi beberapa pukulan untuk tiba di sini. “Saya telah dinaik turunkan tiang bendera pendapat awam begitu banyak kali dalam 20 tahun yang lalu,” katanya ketika kami menyusun diri di ruang tamu selesa di belakang dapur untuk bercakap, dan dia melepaskan kasutnya dan melipat diri ke atas sofa. “Saya pernah diberi mahkota, kemudian diambil semula.” Dia kelihatan tidak berwaspada dalam perbualan, merenung kembali di mana dia telah berada dan di mana dia kini menemui diri. Selepas semua, walaupun dia telah lama menjadi salah satu penghibur terbesar di dunia, tahun ini berbeza. “Ia terasa seperti momen pecah melalui kerjaya saya, berlaku pada usia 33 tahun,” katanya. “Dan buat kali pertama dalam hidup saya, saya cukup kuat secara mental untuk mengambil apa yang datang dengannya.” Inilah kisahnya – walaupun kini dia begitu tinggi sehingga sukar untuk percaya dia pernah rendah.

Pencapaian Swift sebagai seorang seniman – dari segi kebudayaan, kritikan dan komersial – begitu banyak sehingga untuk menceritakannya kelihatan hampir tidak penting. Sebagai bintang pop, dia duduk dalam kumpulan terhad – bersama Elvis Presley, Michael Jackson, dan Madonna; sebagai penulis lagu, dia telah dibandingkan dengan Bob Dylan, Paul McCartney, dan Joni Mitchell. Sebagai wanita perniagaan, dia telah membina empayar bernilai, mengikut anggaran sesetengah, lebih daripada AS$1 bilion. Dan sebagai selebriti – yang oleh kerana dia wanita, dia sentiasa dikritik untuk segala-galanya, daripada siapa yang dia kencani hingga apa yang dia pakai – dia telah lama menguasai perhatian dan mengetahui bagaimana untuk menggunakannya. (“Saya tidak memberi nasihat kepada Taylor mengenai kemasyhuran,” kata Stevie Nicks kepadaku. “Dia tidak memerlukannya.”) Tetapi tahun ini, sesuatu berubah. Membincangkan pergerakannya kelihatan seperti membincangkan politik atau cuaca – satu bahasa yang begitu meluas sehingga tidak memerlukan konteks.

Jika anda meragui, pertimbangkan ini: Berapa banyak perbualan anda mengenai Taylor Swift tahun ini? Berapa kali anda melihat gambar beliau ketika menggulung pada telefon bimbit anda? Adakah anda salah seorang yang membuat ziarah ke bandar di mana dia bermain? Adakah anda membeli tiket untuk filem konsertnya? Adakah anda menyukai kiriman Instagram, tertawa pada tweet, atau mengklik tajuk berita mengenainya? Adakah anda mendapati diri anda menyanyi “” ketika menunggu giliran di pasar raya? Adakah kawan anda mengaku bahawa mereka menonton rakaman malam selepas malam di TikTok? Atau adakah anda?

Lawatan retrospektif epiknya terhadap kerjaya, yang memainkan 66 tarikh di seluruh Amerika tahun ini, dijangka menjadi yang terbesar sepanjang zaman dan yang pertama untuk menjana lebih daripada AS$1 bilion; penganalisis membincangkan “kesan Taylor”, apabila politik dari Thailand, Hungary, dan Chile memohon beliau untuk bermain negara mereka. Bandar, stadium, dan jalan dinamakan semula untuknya. Setiap kali dia tiba di tempat baru, ledakan ekonomi mini berlaku apabila hotel dan restoran menyaksikan peningkatan pelawat. Dalam , Swift melepasi studio dan penstriman, sebaliknya membuat pakatan luar biasa dengan AMC, memberikan rantaian pawagam jualan tiket hari tunggal tertinggi dalam sejarah. Terdapat sekurang-kurangnya 10 kelas kolej yang didedikasikan kepadanya, termasuk satu di Universiti Harvard; profesor, Stephanie Burt, memberitahu TIME beliau merancang membandingkan karya Swift dengan pujangga William Wordsworth. Gelang persahabatan yang ditukar oleh peminatnya di konsert menjadi aksesori panas, dengan satu baris dalam lagu menyebabkan peningkatan sebanyak 500% dalam jualan di kedai-kedai kraftangan. Apabila Swift mula menjalin hubungan dengan Travis Kelce, Ketua Kansas City dan juara Super Bowl dua kali, permainannya menyaksikan peningkatan yang besar dalam penontonan. (Ya, beliau bagaimanapun membuat salah satu perkara paling popular di Amerika – bola sepak – menjadi lebih popular lagi.) Dan kemudian ada katalog lagu beliau yang dihargai secara kritis – katalog begitu dicintai sehingga, sebagai , beliau kerap memecah rekod jualan yang ditetapkan oleh dirinya sendiri. Dia adalah satu-satunya budaya monokultur yang tinggal dalam dunia kita yang berpecah.

Ia sukar untuk melihat sejarah apabila anda berada di tengah-tengahnya, lebih sukar lagi untuk membezakan kesan Swift terhadap budaya daripada kemasyhuran beliau, yang mengeluarkan begitu banyak cahaya sehingga boleh membutakan. Tetapi sesuatu yang luar biasa sedang berlaku dengan Swift, tanpa precedent sezaman. Dia menggunakan medium paling cekap zamannya – lagu pop – untuk menceritakan kisahnya. Walau bagaimanapun, sepanjang masa, dia telah menggunakan kuasa media, klasik dan baharu, untuk mencipta sesuatu yang benar-benar unik – satu dunia naratif, di mana muziknya hanyalah satu bahagian dalam kisah interaktif dan berubah bentuk. Swift adalah arkitek dan wira kisah itu, protagonis dan pencerita.

Ini adalah tahun di mana beliau memperkembangkan kemahirannya – tidak sahaja dengan muziknya, tetapi dalam kedudukannya sebagai pengisah moden yang hebat. Dunia, sebagai balasan, menonton, mengklik, menangis, menari, bernyanyi bersama, tergila-gila, melakukan ziarah ke stadium dan pawagam, membiarkan karyanya menjadi runut bunyi kehidupan mereka. Bagi Swift, ini merupakan puncak. “Ini adalah yang paling bangga dan bahagia saya pernah rasakan, dan yang paling dipenuhi secara kreatif dan bebas saya pernah rasakan,” kata Swift kepadaku. “Pada akhirnya, kita boleh merumitkan semuanya yang mahu, atau cuba untuk mengkompleksikannya, tetapi hanya ada satu soalan.” Di sini, dia mengambil suara menggelegar. “Adakah anda tidak hiburkan?”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 


Beberapa bulan sebelum saya duduk bersama Swift di Bandar Raya New York, pada malam musim panas di Santa Clara, California, yang sementara dinamakan semula Swiftie Clara untuk beliau, saya berada di stadium bersama lebih kurang 70,000 orang lain mengalami pengalaman agama. Orang ramai begitu gembira dan Swift begitu cantik ketika dia memandang ke arah kami, semua tinggi pada dadah yang sama. Peminatnya adalah sangat bersemangat, bukan sahaja di venue tetapi juga secara dalam talian, apabila mereka menganalisis petunjuk, isyarat dan mesej rahsia dalam segala-galanya, daripada koreografi hingga kostum beliau – sesetengah secara sengaja ditanam, yang lain tidak. (“Peminat Taylor Swift adalah setara dengan kultus moden yang akan secara konsisten mempunyai ramalan tidak tepat r