Antara penyusunan semula gelaran diraja, dua acara siaran global, dan beberapa kemaluan awam, monarki Britain telah mengalami setahun yang penuh peristiwa sejak kematian Ratu Elizabeth II pada 8 September lalu.

Apabila ketua negara meninggal pada usia 96 tahun, menamatkan pemerintahan 70 tahun, ia mencetuskan beberapa perubahan – besar dan kecil – dalam keluarga diraja dan juga negara. Yang paling penting, Raja Charles secara automatik naik takhta selepas lebih tujuh dekad menunggu.

Dalam minggu-minggu selepas itu, orang ramai British memberi penghormatan mereka secara besar-besaran, beratur sehingga 24 jam untuk menghadiri majlis berbaring di Westminster Hall. Pemimpin dunia dan kerabat diraja global terbang ke London untuk berdiri bersama ahli politik British di pengebumian monarki yang ditonton oleh lebih daripada 29 juta penonton di UK dan dianggarkan berbilion lagi di seluruh dunia.

Pada bulan Mei, Charles dimahkotakan dalam upacara penobatan yang disiarkan secara meluas dan dijenamakan sebagai inklusif dan ringkas. Tetapi di tengah-tengah krisis kos sara hidup di UK, hari besar Charles datang dengan harga tag yang mahal antara £50 juta-£100 juta ($63-$125 juta), terutamanya berbanding penobatan ibunya pada tahun 1953, yang menelan kos bersamaan dengan £20.5 juta pada nilai masa kini. Dengan peralihan kuasa, institusi UK menjalani penjenamaan semula, menukar wajah dan gelaran Charles di seluruh institusi, produk, dan mata wangnya (yang akan diedarkan tahun depan). Kematian Ratu juga memperbaharui perbincangan mengenai masa depan monarki di tanah air dan di negara-negara Komanwel.

Menjelang Jumaat, Charles memberi penghormatan kepada bonda mendiang dengan kenyataan yang dikeluarkan melalui Istana Buckingham. “Dalam menandakan ulang tahun pertama kematian Baginda dan Pengakuan saya, kami mengenang dengan penuh kasih akan kehidupan panjang Baginda, khidmat setia dan semua makna Baginda kepada begitu ramai daripada kita,” kenyataan itu berbunyi. “Saya juga amat berterima kasih atas kasih sayang dan sokongan yang telah ditunjukkan kepada isteri saya dan diri saya sepanjang tahun ini ketika kami berusaha sedaya upaya untuk berkhidmat kepada anda semua.”

Raja berusia 74 tahun itu akan menghabiskan hari ini merenung secara peribadi di Estet Balmoral di Scotland, di mana bonda baginda meninggal dunia. Putera dan Puteri Wales, Kate dan William, dijadualkan memimpin penghormatan mereka sendiri dalam upacara kecil di Wales.

Ketika keluarga diraja memperingati ulang tahun pertama kematian Ratu, berikut adalah segala perubahan bagi mereka sejak itu.

Kebawah Duli Yang Maha Mulia Raja Charles III

Selama 70 tahun, Ratu telah menjadi sebahagian daripada fabrik UK. Wajahnya tertera pada duit syiling, wang kertas, dan setem, sementara gelaran Kebawah Duli Baginda digunakan pada segala-galanya dari penjara hingga ke peti surat. Kini, imej Charles ada di mana-mana dan bahasa rasmi kerajaan telah bertukar kepada Kebawah Duli Baginda. Sebagai contoh, peguam kanan yang bekerja di UK kini dirujuk sebagai Peguam Raja, dan bukannya Peguam Ratu.

Lagu kebangsaan British, yang bertarikh kembali ke abad ke-19, juga telah menukar liriknya daripada “God Save the Queen” kepada “God Save the King.

Setelah setahun memegang jawatan, pemerhati diraja berkata Charles memegang teraju dengan baik dalam peranan barunya. “Keluarga Diraja mendapat tenaga baru. Perasaan umum di sini ialah bahawa Raja telah melakukan kerja yang baik dalam tahun pertama,” kata biografi diraja Hugo Vickers kepada TIME. Beliau menambah bahawa dedikasi Charles kepada inklusiviti – yang ditunjukkan dalam upacara penobatan pelbagai agama yang memecah tradisi – mendapat sambutan baik. “Orang bimbang dia tidak akan menyesuaikan diri tetapi dia melakukannya serta-merta. Dia telah bersedia dengan baik untuk peranan itu,” tambah Vickers.

Charles telah menerima beberapa tetamu negara berprofil tinggi, termasuk Presiden Republik Afrika Selatan, Presiden Cyril Ramaphosa, dan Presiden AS Joe Biden. Dia juga menyelia pelantikan Perdana Menteri UK Rishi Sunak, yang mengambil alih peranan barunya apabila menggantikan Liz Truss pada bulan Oktober.

Susunan takhta dan gelaran

Pengangkatan Charles memberi kesan berantai kepada susunan takhta dalam keluarga diraja. Gelaran Putera Wales dan waris takhta yang lama dipegang oleh Charles kini diserahkan kepada William, justeru menjadikan Kate sebagai Puteri Wales. Susunan takhta sekarang menampilkan 23 ahli keluarga diraja, berakhir dengan Master Lucas Tindall, berusia 2 tahun, salah seorang cicit Ratu. William diikuti oleh putera sulungnya Putera George, satu-satunya anak perempuan Putera Charlotte, dan putera bongsunya Putera Louis, dengan Putera Harry di tempat kelima.

Sementara itu, Camilla mendapat manfaat yang “luar biasa” daripada gelaran Ratu, yang membantu melegitimasikan pemerintahannya, kata pakar Diraja Richard Fitzwilliams.

Pengangkatan Charles juga lumayan. Forbes menganggarkan bahawa dia mewarisi $500 juta setelah kematian ratu, merangkumi estet peribadi dan pelaburan peribadinya. Dia juga mewarisi portfolio tanah dan harta yang besar yang secara teknikal dimiliki oleh kerajaan UK, dianggarkan Forbes bernilai $24 bilion. William juga seorang bilionair, sekurang-kurangnya atas kertas. Waris takhta mewarisi Duchy of Cornwall, kira-kira 130,00 ekar tanah di barat daya England bernilai sekitar $1.2 bilion.

Skandal Putera Harry

Kontroversi Putera Harry

Walaupun keluarga diraja telah berusaha memproyeksikan imej kestabilan sepanjang tahun lalu, Putera Harry telah menyukarkan tugas mereka. Anak lelaki Charles yang lebih muda itu mengikat beberapa kerjasama berprofil tinggi yang mendedahkan pertikaian dalam keluarga diraja.

Pada bulan Disember, Harry dan isterinya Meghan Markle mengeluarkan siri dokumentari Netflix enam bahagian yang menceritakan kisah percintaan mereka dan keberangkatan dari kehidupan diraja di UK serta rasisme yang dihadapi Markle di sana. Bombshell yang lebih besar datang dalam memoar Harry, Spare, yang menjadi buku terlaris serta-merta apabila diterbitkan pada bulan Januari. Buku itu meliputi sejarah penggunaan dadah, kehilangan keperawanannya kepada wanita yang lebih tua, membunuh 25 orang di Afghanistan ketika berkhidmat dalam tentera, dan dipukul abangnya.

Masa depan Komanwel

Walaupun UK dengan mudah beralih kepada Raja baharu, beberapa bekas jajahan mengambil perubahan itu sebagai peluang untuk menimbang semula peranan monarki dalam kerajaan mereka. “Ada pemikiran beberapa daripada 14 bidang kuasa Komanwel mungkin menjadi republik, tetapi tiada jadual waktu untuk ini,” kata